Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Târgul Olarilor, Sibiu

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 04.09.2018 00:00 De catre: administrator

Judet: SIBIU

Localitate: MUNICIPIUL SIBIU

Data inceput: 02.09.2018

Data final: 02.09.2018

Vizualizari: 2315

Data adaugarii: -

Târgul Olarilor 2018, Sibiu

Minunăţiile artei olăritului tradiţional pun stăpânire pe Piața Mare la fiecare început de septembrie. Cel mai vechi eveniment cultural al Sibiului contemporan are loc în primul week-end din luna septembrie şi aduce în actualitate o veche utilitate a Pieţei Mari: cea de loc al desfăşurării târgurilor. Prin prezenţa olarilor români, maghiari şi saşi se respectă astfel tradiţia din secolul al XVIII-lea, când în Piaţa Mare se strângeau negustori de diferite etnii şi din diverse zone ale ţării, etalându-şi creaţiile şi dând posibilitatea localnicilor şi turiştilor să admire şi să cumpere oale, ulcele, vase decorative, farfurii şi căni, toate realizate de aceştia.
Târgul Olarilor aduce în oraș 220 de mesteri din centre renumite ca Horezu, Corund, Oboga, Glogova, Marginea, Obarsa, Radauti.
Târgul funcţionează ca o adevărată şcoală pentru tinerii atrași de meşteşugul olăritului, aceştia putând să îi întâlnească pe meşteşugarii recunoscuţi ai acestei arte.

 „Târgul Olarilor”, cel mai longeviv eveniment al Sibiului cultural,  a ajuns în acest an la cea de-a 52 –a ediţie. În zilele de 1 și 2 septembrie 2018, între orele 9.00-20.00, meşterii olari vă dau întâlnire în Piaţa Mare din Sibiu. Nu vor lipsi demonstrațiile la roata olarului şi atelierele de olărit, mult îndrăgite de cei mai mici vizitatori ai târgului.

Târgul Olarilor reuneşte, la fiecare început de septembrie, peste 100 de meşteri olari care aduc, spre vânzare, produse decorative sau utilitare: oale, ulcele, blide, căni, cahle pentru soba de teracotă, clopoței, instrumente muzicale etc. Astfel, în 2 şi 3 septembrie 2017, sunteţi poftiţi în Piaţa Mare din Sibiu să admiraţi şi să achiziționaţi obiecte ceramice. Mai mult, la Târg puteţi vedea cum se transformă lutul, căci meșterii oferă demonstrații la roata olarului, iar copiii pot deprinde arta olăritului, în cadrul unor ateliere practice oferite de ceramiști.

Din Corund, Bra­niştea, Horezu, Oboga, Rădăuţi, Baia Mare şi Obârşa au fost invitaţi, la Târgul Olarilor de la Sibiu, peste 200 de meşteri populari, deopotrivă veterani ai olăritului şi tineri care au deprins tainele meşteşugului de la părinți și bunici.

Judeţul Sibiu va fi reprezentat anul acesta de un număr de şase olari şi de Fabrica de Teracotă Mediaş, Atelierul Scout Nocrich, Asociaţia „Tonal” Sibiu „Acţiune pentru Şanse Egale”,  Asociaţia Monumentum Atelierul de Ţiglărie Tradiţională din Apoş.

După tradiție, oferta Târgului din Piața Mare va fi foarte diversificată, de la oale, ulcele, blide, căni, cahle pentru soba de teracotă, clopoței la instrumente muzicale și ceramică decorativă și figurativă. În plus, copiii pot deprinde tehnici de bază în modelarea lutului și decorarea ceramicii, în atelierul special deschis pentru ei, iar cei mari pot urmări demonstrațiile la roata olarului, oferite de meșteri.

Ediția 2017 a „Târgului Olarilor” este organizată de Consiliul Județean Sibiu, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea  Culturii Tradiţionale “Cindrelul-Junii” Sibiu, în parteneriat cu Complexul Naţional Muzeal ASTRA. 

„Târgul Olarilor” este cel mai vechi eveniment cultural al Sibiului contemporan. 

 

Programul evenimentului:

Târgul se desfăşoară sâmbătă - 1 septembrie şi duminică - 2 septembrie 2018, în Piaţa Mare din Sibiu şi este deschis vizitatorilor între orele 900 - 2000.

Organizator: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale CINDRELUL JUNII


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni