Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Zilele Orașului Călimănești

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 23.05.2021 14:01 De catre: administrator

Judet: VALCEA

Localitate: MUNICIPIUL RAMNICU VALCEA

Data inceput: 20.05.2021

Data final: 20.05.2021

Vizualizari: 1829

Data adaugarii: 05.05.2014

Zilele Orașului Călimănești, judeţul Vâlcea

 

 

Oraşul Călimăneşti aniversează 633 de  ani de când, prin cele două Hrisoave emise la 20 Mai 1388 de Cancelaria marelui domnitor Mircea cel Bătrân, a fost atestat documentar. 

 

În data de 20 mai 1388, la Cancelaria domnitorului Mircea cel Bătrân, au fost redactate și semnate două înscrisuri care stau la baza atestării documentare. Este foarte interesant  că, în cele două documente, Călimănești și Râmnicu Vâlcea stau împreună. Alăturarea celor două localități, care sărbătoresc astăzi aceeași vârstă documentară, este una cu mare încărcătură simbolică. În ea se poate vedea o speranță dragă vâlcenilor, aceea a dezvoltării unificatoare, în jurul municipiului de astăzi, a tuturor stațiunilor balneoclimaterice: Govora-Băi, Ocnele Mari, Băile Olănești și, desigur, cea mai mare și mai bine plasată dintre ele, Călimănești, cu cele două mari atracții, Cozia și Căciulata.

De ani buni evocăm la această dată pe cei care au întemeiat localitatea cu mii de ani mai înainte, așezându-se aici de-o parte și de alta a râului Olt, ca pe un loc bun, roditor dădător de mari speranțe pentru viitor. Întemeietorii anonimi ai localității au făcut primii pași în istoria noastră comună, fiind urmați de figuri ilustre ale poporului român, care au găsit la Călimănești loc de ctitorie pentru lăcașuri de cult, închinate credinței românești și, mai aproape de vremurile noastre, prilej de investiție în stabilimente pentru tratarea suferințelor cu ajutorul apelor minerale. Printre evenimentele organizate la această aniversare se află și o expoziție de fotografii care aduce în atenția publică familiile care au contribuit la creșterea localității în ultimii peste o sută de ani. O vom vedea împreună pentru a-i primi pe înaintași în sufletele noastre cu mult respect și multă reunoștință. Trecutul merge alături de noi în viitorul pe care îl pregătim pentru Călimănești.

Aşadar, data de 20 mai este ziua atestării documentare a Călimăneştiului, în cuprinsul aceluiaşi Hrisov fiind atestate şi alte localităţi vâlcene: Jiblea, Seaca, Orleşti şi Hinăteşti.

Pe 20 mai 2021 se împlinesc 633 de ani de la prima atestare documentară a orașului Călimănești.

Programul evenimentului :

Ora 9:30 : Sala de Consiliu a Primăriei Călimănești-Ședință festivă a Consiliului Local

Ora 11:00 : Mănăstirea Cozia

Tedeum

Festivitatea de premiere a familiilor care împlinesc 50 de ani de căsnicie

Ora 14:00 : Sala de Consiliu a Primăriei Călimănești

Sociolog Ligia Olănescu Rizea despre „ Albume fotografice cu chipurile de odinioară ale călimăneștenilor”

Lansare de carte

„Rememorări cu gust de pelin” vol. II , autor Sorin Zamfirescu, prezintă Gheorghe Smeoreanu, Moderator eveniment, Georgeta Tănăsoaica, Directoare a Bibliotecii Orășenești A.E. Baconsky.


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni