Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Târgul de Paşte al saşilor-Ostermarkt, Bistrița

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 14.03.2021 14:32 De catre: administrator

Judet: BISTRITA-NASAUD

Localitate: Bistrita

Data inceput: 03.04.2021

Vizualizari: 2038

Data adaugarii: 07.04.2014

Târgul de Paşte al saşilor-Ostermarkt, Bistrița

Ediția a XIV-a.

 

Târgul de Paşte al saşilor – Ostermarkt se desfășoară anual la Bistrița, pe pietonalul Liviu Rebreanu, la iniţiativa organizaţiilor reprezentând minoritatea germană din Bistriţa şi a primăriei municipiului, cu scopul de a readuce în actualitate vechile tradiţii săseşti practicate pe aceste meleaguri timp de sute de ani.

Denumirea Ostermarkt își are originea din perioada precreştină, când popoarele germanice sărbătoreau în fiecare an venirea primăverii, aducând omagii zeiţei primăverii – Ostara.

Sărbătoarea păgână a primăverii numită Ostarum avea loc la aceeaşi dată ca şi sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului. Ambele sărbători au devenit o sărbătoare creştină, iar numele vechi de Ostarum s-a schimbat în varianta germană Ostern (Paşte).

Localnicii sunt de părere că, în trecut, cele mai frumoase ouă vopsite erau cele din zona Bistriţei, ornate cu flori, spice de grâu, frunze de viţă de vie sau scrise cu diferite zicale pe care feciorii le dăruiau iubitelor.

După ce erau vopsite, ouăle se atârnau pe crenguţe până în ziua de Paşti, când se puneau pe masă alături de celelalte bucate pascale.

Anul acesta, în cadrul evenimentului are loc un târg al meşteşugarilor, parada portului popular, o expoziţie foto pe tema ”Siebenbürgen – Dulci Meleaguri”, binecuvântarea ecumenică şi un program artistic diversificat susţinut de numeroase ansambluri, precum și de fanfara din localitate.

Simbolul târgului bistrițean este reprezentat de ouăle încondeiate, mâțișorii de salcie și crenguțele de forsythia, care ornează produsele pascale, împletiturile, vasele de ceramică și obiectele de artizanat expuse.


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni