Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Târgul de fete de la Cotenița, Coteana, Olt

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 03.07.2023 20:57 De catre: administrator

Judet: OLT

Localitate: COTEANA

Data inceput: 15.08.2023

Data final: 15.08.2023

Vizualizari: 2018

Data adaugarii: 07.08.2014

Târgul de fete de la Cotenița, Coteana, județul Olt

Ediţia a XXII-a

 

Festivalul a început în anii ’50, într-o pădure aflată între Coteana şi Vâlcele şi se numea «Târgul mireselor». Acolo se aduna toată suflarea din cele două sate, participând fete şi băieţi care voiau să se căsătorească. Fetele de măritat veneau cu lada de zestre de la părinţi, iar dacă flăcăii erau de acord cu zestrea le cereau în căsătorie.
Obiceiul s-a pierdut înainte de 1989, dar a reînviat în 1995. S-a păstrat ideea iniţială, dar au fost adăugate şi elemente noi, obiceiul fiind transformat într-un festival naţional, la care se pot înscrie tinere din întreaga ţară.
Acestea sunt punctate de juriul festivalului pentru costumul popular reprezentând tradiţia zonei, lada de zestre, o aptitudine a fiecăreia, fiind punctată şi prezenţa fizică a concurentelor, iar în final juriul desemnează câştigătoarea şi are loc premierea. În continuare urcă pe scenă mai multe ansambluri folclorice din judeţul Olt, fiind prezentate recitaluri ale unor artişti recunoscuţi din zonă, în spectacol fiind prezentată îmbrăcămintea miresei câştigătoare.
Valoarea deosebită a festivalului este dată de faptul că organizatorii se axează pe prezentarea unor obiceiuri străvechi şi pe concursul la care participă fetele de măritat, manifestarea atrăgând în ultimii ani tot mai mulţi curioşi din întreaga ţară.


Organizatori: Consiliul Local şi Primăria Coteana; Parteneri: Consiliul Judeţean Olt, CJCPCT Olt, Muzeul Judeţean Olt.


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni