Sporturi de iarna-Biatlon
Vizualizari: 2345
Postat de romaniaturistica
Judet: Nespecificat
Localitate: Nespecificat
Rating (0 voturi):
Rating personal: (nu sunteți logat)
Data adaugarii: 01.01.2012
Vizualizari: 2345
Postat de romaniaturistica
Judet: Nespecificat
Localitate: Nespecificat
Rating (0 voturi):
Rating personal: (nu sunteți logat)
Data adaugarii: 01.01.2012
Articol supus moderării, urmând a fi plasat în secțiunea Ski în Romania la categoria Sporturi de iarnă.
Sursa FRSB, articolul va fi adaptat și moderat
La fel ca majoritatea sporturilor legate de schiuri, biatlonul vine din Norvegia. Desi își are originea în a doua jumătate a secolului al 19-lea, nu a câştigat popularitate la fel de uşor şi rapid, ca disciplinele clasice.
Ca disciplină, biatlonul a fost inclus in programul Jocurilor Olimpice, în 1924. Ca disciplină separată şi sport pe deplin acreditat, Biatlonul s-a impus la Olimpiadele de la Squaw Valley (SUA) în 1960.
Biatlonul este de fapt schi “cross country” dar la echipament este atasată o puşcă. În timpul cursei, schiorul parcurge două sau patru runde, pe o distanţă de 50m. În timpul fiecărei runde, schiorul trage foc de arma de cinci ori. Sunt penalizaţi pentru lipsa unui obiectiv, în funcţie de tipul de cursa. Cursa individuala (la distanţă), are o penalizare de un minut (adăugarea unui minut la timpul total, pentru fiecare foc ratat), atunci cand ratează ţinta într-o cursă, schiorul poate reîncărca de până la de trei ori. În alte tipuri de curse, schiorul trebuie să facă o buclă de 150 m, sancţiune suplimentară pentru fiecare țintă ratată.
Individual, cursa de distanță. La cursa individuală, partea de cross country pentru bărbaţi este de cinci etape, şi anume 20 km, 15 km. Pentru femei, există patru runde de fotografiere (două în poziţia de picioare și două în poziția culcat). Fiecare foc ratat adaugă 1 minut la timpul de cross country. Shiorul cu cel mai bun timp câştigă.
Sprint. Sprintul este de fapt o jumătate de cursă individuală. Comparativ cu o cursa de distanta, atât bărbaţii cât şi femeile execută jumatate din distanta (10 sau 7,5 km). Aceasta include două etape de fotografiere (una în picioare şi una în pozitia culcat). Cu toate acestea, în loc de penalizarea de un minut, se aplică o buclă suplimentară de 150m, pentru fiecare țintă ratată.
Urmărire. De obicei urmează după cursa de sprint. Castigatorul primei curse începe primul, urmat de alti schiori în funcţie de pierderile de timp de la rezultatele lor de sprint. Partea de “cross country” este de 12,5 km (bărbaţi) şi 10 km (femei), inclusiv cele patru runde de fotografiere. În cazul în care schiorul rateaza tinta, i se adaugă o buclă penalizare 150m. Schiorul care ajunge primul la sosire este câștigator.
Mass start. Mass start este cursa în care toţi sportivii încep în acelaşi moment. Din motive tehnice şi de siguranţă, numărul de sportivi este limitat la 30 de participanți: cei mai buni schiori, conform graficului mondial. Cursa este de 15 km (bărbaţi) şi 12,5 km (femei) de lungă durată, inclusiv cele patru runde de fotografiere. Cursa este de fapt o copie a precedentei, cu diferenta ca startul este comun pentru toti participantii.
Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni