Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Schimbul de gardă, Timișoara

Postat de administrator

Ultima modificare: 06.03.2024 21:46 De catre: administrator

Judet: TIMIS

Localitate: MUNICIPIUL TIMISOARA

Data inceput: 01.05.2024

Data final: 31.08.2024

Vizualizari: 4320

Data adaugarii: 26.04.2019

Schimbul de gardă, Timișoara

 

Regimentul de Gardă al Timișoarei, va susține spectacolul schimbării de gardă în fiecare duminică între orele 18:00 și 19:00.

Spectacolul se va derula în felul următor:

- Trupa condusa de un ofițer ajunge în Piața Unirii unde instalează santinelele în posturile de pază și pregătește tunul, după care se întoarce in marș la sediul regimentului. 

- După aproximativ 15 minute, Garda în efectiv complet revine in sunet de tobe in Piața Unirii, unde intra pe Marsul lui Eugeniu de Savoya. 

- Urmează mânuirile de arme in conformitate cu cele care se practicau acum 300 de ani în armata prințului. 

- IÎn poziția cu armele pentru “ONOR”, se ridică drapelul tricolor pe catarg în acordurile Imnului Național al României. 

- Se trece apoi la schimbul efectiv al militarilor din garda. 

- La comandă, se va efectua o salvă de tun simbolică. 

- În final, unuia dintre spectatori i se va înmâna un atestat care certifică faptul că a asistat, în data respectivă, la spectacolul schimbării de gardă al Regimentului de Gardă al Timișoarei. 

- Militarii gărzii se deplasează la Bastionul Theresia și apoi revin in Piața Unirii pentru retragerea tunului și preluarea santinelelor.

- Militarii se retrag în cazarma din Piața Libertății. În cazul în care aglomerația și evenimentele o permit, Garda poate efectua și o defilare prin Piața Victoriei înainte de a se retrage în cazarmă.

La spectacolele schimbului de gardă din acest an vor participa și câteva doamne, soții ale colegilor, care reprezintă "vivandierele". Vivandierele erau soțiile militarilor, care îi însoțeau peste tot, în toate campaniile militare și care aveau rolul de a-i îngriji in cazul în care erau răniți, le îngrijeau hainele și le asigurau hrana lor și copiilor. 

De asemenea, la tobe vom avea trei copii, așa cum se întâmpla și acum 300 de ani, când erau considerați prea mici pentru luptă, dar suficient de mărișori pentru a bate tobele

ATENȚIE: În caz de timp nefavorabil (ploaie sau alte intemperii), spectacolul schimbului de gardă se anulează.

Organizator: Asociația Eugeniu de Savoya.


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni