Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Sărbătoarea tradițională Udatul nevestelor, Hodac

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 25.05.2024 21:36 De catre: administrator

Judet: MURES

Localitate: HODAC

Data inceput: 23.06.2024

Data final: 24.06.2024

Vizualizari: 2315

Data adaugarii: -

Sărbătoarea Tradiţională "Udatul nevestelor"

 

“Udatul nevestelor este un obicei de sărbătoare, care poartă fruntea tuturor obiceiurilor”, spune doamna Maria Popa, profesor – pensionar, din Hodac. Este un ritual de fertilitate și prosperitate, pentru ca femeile să fie “mănoase, să aibă prunci frumoși și sănătoși”, explică aceasta, descriind obiceiul în amănunt, așa cum se desfășura în trecut.

Nevestele care s-au măritat în ultimul an, de la Rusaliile trecute și până la cele din anul acesta, aveau onoarea să fie în primele rânduri la joc. Se juca “Roata”, “Sărita”, “De-a lungul” și “Bătuta”. Ca să nu se certe, nevestele se așezau în ordinea cronologică a căsătoriei: prima măritată era prima la joc, urma a doua măritată și tot așa. Nevestele nu erau jucate de bărbații lor, dar aceștia rămâneau pe-aproape pentru a încheia un târg important: “Îmi joci nevasta, dar n-o uzi rău!”, spunea bărbatul către cel care-i juca nevasta. “Cât îmi dai?”, întreba celălalt. Negociau și se înțelegeau asupra unei plăți în băutură.

După jocurile dictate de obicei, dansatorii se îndreaptau spre apă. Când nevestele erau luate în brațe ca să fie băgate în apă și strigau după ajutor, bărbații lor veneau lângă ele, ca să le salveze, asigurându-se că înțelegerea rămâne în picioare. “Rămânem pe târg, da?”, întrebau ei. În acest fel, nevasta era udată doar pe vârful picioarelor. Dacă se întâmpla ca bărbatul unei neveste să nu ajungă la înţelegere cu dansatorul, acesta o lăsa în apă, spre ruşinea bărbatului.

Este vorba de un obicei vechi, despre care Maria Popa spune că l-a găsit când s-a stabilit Hodac și că o femeie vârstnică, născută, în 1897, îi povestise că, la rândul ei, știa de el de când se născuse.

Primăria comunei Hodac

Cămin Cultural Hodac - Podul Hodacului

TEL. 0265/538601


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni