Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Sărbătoarea Sânzienelor, Sliminic, Sibiu

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 18.04.2023 22:29 De catre: administrator

Judet: SIBIU

Localitate: SLIMNIC

Data inceput: 23.06.2023

Data final: 23.06.2023

Vizualizari: 4233

Data adaugarii: -

   Sărbătoarea Sânzienelor, Sliminic, Sibiu

 

 

 Noaptea de 23 spre 24 iunie, cunoscută drept „Sărbătoarea Sânzienelor”, este cea mai mare sărbătoare păgână a anului şi singura admisă, chiar cu numele ei, în calendarul creştin-ortodox.

În sfera religioasă, sunt asociate sărbătorii naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. În credinţele populare, Sânzienele sunt văzute ca fete foarte frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii; se prind în horă şi dau rod holdelor, oamenilor, păsărilor şi animalelor.
Florile galbene de Sânziene, cunoscute şi sub numele de Drăgaică, sunt răspândite în toată ţara şi sunt asociate acestei sărbători pentru că înfloresc doar în preajma solstiţiului de vară. În popor există credinţa că planta are puteri magice şi tămăduitoare.
La Slimnic, ritualurile au semnificaţie religioasă; bătrânii satului spun că „atâtea fapte bune o făcut Sf. Ion Botezătorul, câte flori are sânziana. Şi sânzienele au numa` flori, nu frunze”. După obiceiul din strămoşi, copiii culeg flori de sânziene în ajunul sărbătorii şi le împletesc în formă de cruce pentru a fi aşezate la morminte. Se împletesc şi coroniţe, pe care le pun la porţi pentru a-i feri de rele.
Tradiţia cere ca pentru fiecare membru al familiei să fie împletită o coroniţă, care se aruncă apoi pe casă. Dacă se întâmplă să cadă o coroniţă, se spune că cel care a aruncat-o se va stinge curând.

 

 Sursa: CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni