Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Risc de avalansa de gradul 4 in masivul Fagaras

Postat de romaniaturistica

Data adaugarii: 04.01.2010 13:01

Judet: -

Localitate: -

Vizualizari: 1460


În urma ninsorilor abundente din ultimele doua zile, nivelul de risc de avalanşă in muntii Fagaras la peste 1800 de metri (zona de climat subpolar) este de gradul 4, risc mare. În zona Balea Lac – Refugiul Cota 2000, stratul de zăpadă are 110 cm, din care 31 cm zapada proaspata, pulver. Cu toate acestea, in anumite zone, vântul a creat depozite de acumulare, unde, punctual, riscul este mai mare decât cel general afişat. Sub altitudinea de 1800 de metri, riscul de avalansa este de grad 3, risc insemnat.
Având în vedere condiţiile date, traseul principal de creastă, precum şi toate traseele turistice care acced în creasta masivului Făgăraş, indiferent de altitudine, sunt închise. Sunt deasemenea inchise toate traseele turistice din judetul Arges, indiferent de masivul muntos si altitudine: Piatra Craiului-Sud, Iezer-Papusa, Leaota, Ghitu.
Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care îşi vor petrece sejurul în zone apropiate de golul alpin, este să nu incerce să urce in zonele nerecomandate şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă, sau la 0SALVAMONT.


Director-Salvamont Argeș
Ion Sanduloiu

SCALA EUROPEANA DE RISC DE AVALANSA
1 – RISC REDUS
- stratul de zapada este in general stabilizat pe majoritatea pantelor; declansarea avalansei este posibila doar in cazul unei supraincarcari mari a stratului de zapada de pe pantele inclinate. Spontan se pot produce doar curgeri sau avalanse de mici dimensiuni.
2 – RISC MODERAT
- pe anumite pante suficient de inclinate, stratul de zapada este mediu stabilizat; in rest este stabil. Declansarile de avalanse sunt posibile mai ales din cauza supraincarcarii (cu schiori sau turisti) si pe unele pante ce sunt descrise in buletin. Nu sunt asteptate declansarile spontane de avalanse de mare amploare.
3 – RISC INSEMNAT
- pe numeroase pante suficient de inclinate, stratul de zapada este mediu sau putin stabilizat; declansarile sunt posibile chiar in conditiile unei slabe supraincarcari si pe numeroase pante, mai ales pe cele descrise in buletin; in anumite situatii sunt posibile unele declansari spontane de avalanse medii si cateodata chiar avalanse mari.
4 – RISC MARE
- stratul de zapada este putin stabilizat pe majoritatea pantelor suficient de inclinate; declansarea este probabila chiar si printr-o slaba supraincarcare, pe numeroase pante suficient de inclinate, in anumite situatii sunt de asteptat numeroase declansari spontane de avalanse medii si cateodata chiar mari.
5 – RISC FOARTE MARE
- instabilitatea stratului de zapada este generalizata; se produc spontan numeroase declansari de avalanse de mari dimensiuni, inclusiv pe pante putin abruptePostat: 04.01.2010-Ora: 13:00


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni