Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Ridicarea Armindenului, Cupșeni, Maramureș

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 21.05.2024 20:29 De catre: administrator

Judet: MARAMURES

Localitate: CUPSENI

Data inceput: 22.06.2024

Data final: 22.06.2024

Vizualizari: 2695

Data adaugarii: -

   Ridicarea Armindenului, Cupșeni, Maramureș

 

Potrivit obiceiului străvechi, tinerii din sat ridică în fața bisericii un lemn înalt, frumos împodobit cu cruci, cununi de flori, ștergare, icoane.

Cu o zi inainte de Rusalii, in Tara Lapusului se practica un obicei foarte vechi, constand in ridicarea in curtea bisericii a unui brad frumos si inalt, ales si adus din padure de feciorii satului si impodobit cu flori si verdeata, sterguri cu motive florale si icoana sfintita din biserica.

Primaria comunei Cupseni a anunta ca sarbatoarea traditionala din Tara Lapusului, Ridicarea Armindenului, va avea loc in 2022 pe data de 11 iunie. Obiceiul stravechi al localitatii maramuresene aduna tinerii din sat in fata bisericii, pentru impodobirea unui lemn inalt cu cruci, cununi de flori, stergare si icoane.

Potrivit traditiei, locuitorii tineri din localitatea Cupseni pleaca la inceputul lunii iunie in padure, unde taie cel mai inalt copac (brad sau fag) pe care il pot duce ei insisi pe umeri. Flacaii curata apoi “trofeul” de crengi, lasand in varf cateva pentru a le impleti.

Armindenul (denumirea lemnului si a obiceiului) este ridicat, pana la orele pranzului, in centrul comunei. Pe tulpina, tinerii asaza cununi de flori si coroane cu spice de grau si se intrec apoi in cine reuseste sa se urce pana sus, lansand chiar si pariuri in acest sens.

In sambata premergatoare Armindenului, fiecare familie isi trimite un membru sa aduca un mesteacan tanar si crengi de tei infrunzite. A doua zi, inainte de rasaritul soarelui, fiecare gospodar pune mesteacanul la poarta si crengi de tei la streasina casei sau a surii. Tot de Arminden, oamenii isi impodobesc interiorul casei cu flori de iasomie si tei.


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni