Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Ridicarea Armindenului, Cupșeni, Maramureș

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 05.05.2017 12:13 De catre: administrator

Judet: MARAMURES

Localitate: CUPSENI

Data inceput: 04.06.2017

Vizualizari: 1437

Data adaugarii: -

   Ridicarea Armindenului, Cupșeni, Maramureș

Potrivit obiceiului străvechi, tinerii din sat ridică în fața bisericii un lemn înalt, frumos împodobit cu cruci, cununi de flori, ștergare, icoane.

Primaria comunei Cupseni a anunta ca sarbatoarea traditionala din Tara Lapusului, Ridicarea Armindenului, va avea loc in 2017 pe data de 4 iunie. Obiceiul stravechi al localitatii maramuresene aduna tinerii din sat in fata bisericii, pentru impodobirea unui lemn inalt cu cruci, cununi de flori, stergare si icoane.

Potrivit traditiei, locuitorii tineri din localitatea Cupseni pleaca la inceputul lunii iunie in padure, unde taie cel mai inalt copac (brad sau fag) pe care il pot duce ei insisi pe umeri. Flacaii curata apoi “trofeul” de crengi, lasand in varf cateva pentru a le impleti.

Armindenul (denumirea lemnului si a obiceiului) este ridicat, pana la orele pranzului, in centrul comunei. Pe tulpina, tinerii asaza cununi de flori si coroane cu spice de grau si se intrec apoi in cine reuseste sa se urce pana sus, lansand chiar si pariuri in acest sens.

In sambata premergatoare Armindenului, fiecare familie isi trimite un membru sa aduca un mesteacan tanar si crengi de tei infrunzite. A doua zi, inainte de rasaritul soarelui, fiecare gospodar pune mesteacanul la poarta si crengi de tei la streasina casei sau a surii. Tot de Arminden, oamenii isi impodobesc interiorul casei cu flori de iasomie si tei.

Comentarii

Pentru a putea adauga comentarii va rugam sa va autentificati(partea dreapta-sus a paginii).