Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Peste 60.000 de români au fost de Rusalii la mare

Postat de administrator

Data adaugarii: 20.06.2016 18:06

Judet: CONSTANTA

Localitate: MAMAIA

Vizualizari: 1008

Ultima modificare: 20.06.2016 18:31 De catre: administrator

Peste 60.000 de români au fost de Rusalii la mare, unde au cheltuit 8 mil. euro.

Record în ultimii 25 de ani: Peste 60.000 de români au fost de Rusalii la mare, unde au cheltuit 8 mil. euro.

Mai mult de 60.000 de români și-au petrecut minivacanța de Rusalii în stațiunile de pe litoral, marcând recordul ultimilor 25 de ani pentru această sarbatoare. Turiștii au  au cheltuit la malul mării aproximativ 8 milioane de euro, cifră cu mult peste așteptările hotelierilor, depășind cu 33%  încasările de Rusalii de anul trecut. 

Vremea urâtă de la începutul lui iunie a mutat, în acest an, debutul sezonului estival pe litoral, astfel ca adevărata deschidere a fost în acest weekend, când turiștii au ajuns pentru prima oară, în 2016, în număr mare la mare și s-au bucurat de atmosfera de vacanță. Chiar dacă apa mării a fost rece, temperaturile din termometre au crescut în acest weekend la peste 30 de grade, iar cei care au venit în minivacanță au putut face plajă. "Acum au sosit la mare adevărații turiști de litoral, spre deosebire de minivacanța de 1 Mai, când cei mai mulți români au ajuns pe litoral pentru cluburi, iar mulți dintre ei nici măcar nu au ajuns pe plajă", a declarat Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
 
Hotelierii au pregătit în acest an pachete turistice variate, care au inclus toate tipurile de masă. Unii turiști au achiziţionat pachete all inclusiv, însă mulţi din ei au preferat să mănânce de la autoserviri. O familie a cheltuit, în medie pe zi, 100 de lei pentru masă. 

Pentru oferta de Rusalii, tarifele au fost cu 30% mai scăzute faţă de cele din sezon. Tarifele medii au variat de la o categorie de confort la alta, începând cu 60de lei pe noapte camera de 1*,  100 lei camera de 2*, 150 lei camera de 3* și 300 lei camera de 4*.
 
Cele mai aglomerate au fost structurile din nordul litoralului - Mamaia și Năvodari, dar foarte mulți turiști au ajuns și în Vama Veche, stațiune luată cu asalt şi de către cei veniţi în vacanţa cu cortul. Dacă în stațiunile din sud (Saturn, Venus, Jupiter și Neptun) au sosit mai mult familii cu copii în vacanţa de Rusalii, în cele din nord, dar şi în Vama Veche, au ajuns mai mult tineri, atrași de distracție şi cluburi. 

Dincolo de bucuria numărului record de turiști, hotelierii de la mare se confruntă și cu probleme în acest început de sezon: lipsa personalului calificat, dar și faptul că anul școlar s-a prelungit cu încă o săptămână, iar vacanța copiilor s-a micșorat, ceea ce a făcut ca începutul de sezon estival să fie decalat cu zece zile. Din acest motiv, sezonul a ajuns acum sa fie de doar două luni în fiecare vară. 

"Proprietarii de hoteluri de pe litoral trebuie să îşi regândească strategia, astfel încât cele zece zile în minus din vacanţa de vară să nu le afecteze profitul.  Chiar dacă turismul este peste 99% privatizat, statul rămâne în continuare acţionar majoritar prin încasarea de taxe şi impozite, care reprezintă peste 60% din cifra de afaceri a proprietarilor de hoteluri. De aceea, FPTR solicită ca autoritățile publice să se implice mai mult și să susțină activitatea de turism, din care încasează taxe și impozite, ca un actionar de buna credinta”, a declarat Mohammad Murad, presedintele FPTR.

FEDERATIA PATRONATELOR DIN TURISMUL ROMANESC
 


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni