Păltiniş-Arome de cetină
Vizualizari: 8798
Postat de romaniaturistica
Ultima modificare: 09.11.2014 11:41
De catre: administrator
Judet: SIBIU
Localitate: Paltinis
Rating (1 voturi):
Rating personal:
(nu sunteți logat)
Data adaugarii: 01.01.2012
Ascenisunea spre Păltiniș începe prin încântătoare zone de agrement situate pe dealuri rotunjite sau platouri întinse presărate cu stâni, pentru ca la doar 33 km de Mun. Sibiu de care de altfel și aparține din punct de vedere administrativ, de care este legată printr-o soșea modernizată cu trecere prin Rășinari, să întâlnim un peisaj alpin de o frumusețe nemărginită, învăluit în arome de cetină și parfumul fructelor de pădure.
Statiunea Păltiniș este situată pe panta nord estică a Munților Cindrel (Carpații Meridionali-Vf. Oncești (1717 m). Este stațiunea situată la cea mai înaltă altitudine din țară (1450 m) și totodată, este conisderată prima stațiune montană din România (1894). Statiunea Păltiniş a fost înființată de Societatea Carpatină Ardeleana (E.K.E. - Siebenburgische Karpathen Verein) în secolul XIX.
De atunci stațiunea a tot crescut astfel încat azi este o destinație turistica căutată, îndeosebi în sezonul de iarnă când mii de turiști vin să se bucure de aerul curat și zăpada consistentă de pe pârtii.
Centrul actual al stațiunii este alcătuit din vile, dintre care unele dintre ele au constituit nucleul de bază al Păltinișului de odinioară, așa numitul "loc de cură". Dintre acestea, câteva sunt conservate și declarate monumente istorice, vilele sunt construite în secolul 19: Casa Turiștilor (construită în anul 1894), Casa Medicilor (1895) și Sala Monaco (1898).
Stațiunea dispune de suficiente structuri de primire turistice, câteva hoteluri, mai multe pensiuni, vile, cabane, restaurante moderne, mare parte construite în ultimii anii, în care turiști pot beneficia de servicii complete și moderne.
Stațiunea Paltinis, fiind situată la cea mai mare altitudine din România, are un climat specific montan (de tip alpina temperat-boreală) cu temperaturi medii anuale de 4 grade (12 grade în iulie și - 6 grade în ianuarie). Precipitațiile sunt situate la valori de peste 1 000 mm anual cu ploi frecvente. Aceasta face ca iarna să dureze 4 luni, vara 5-6 luni, iar stratul de zapada să se mențină în medie 120 de zile pe an.
Un fenomen frecvent care favorizează turismul este dat de prezența inversiunilor de temperatură, acestea manifestându-se prin cer senin și temperaturi ridicate, deși se află la această altitudine.
Factorul terapeutic principal este climatul alpin cu aer pur, fără praf sau particule alergice, puternic ozonizat, bogat în aerosoli ionizati și radiatii ultraviolete. Păltinișul este o stațiune pentru toate anotimpurile, fiind un loc foarte placut pentru vacante și o sursă deosebită de sănătate. Este recomandată în tratamentul asteniilor, organismului slăbit, suprasolicitarii fizice și intelectuale-stersului, surmenajul fizic și intelectual, anemiilor secundare și tulburările-dereglărilor de creștere la copii, dereglărilor pleuropulmonare (sechele după pleurizie și după pneumopatii virale sau bacteriale) și bolilor endocrine (hipertiroitism benign).
Stațiunea Păltiniş este un loc de plecare pentru turiști ce vor să cutreiere Munții Cindrelului (2244 m), Vârful Oncești (1714 m) Valea Sadului, Cheile Cibinului, Șanta sau Cabana Gâtul Berbecului (1 175 m), Rezervația Iezerului Cindrelului.
În timpul iernii, stațiunea Plătiniș beneficiază de zăpadă abundentă, pentru acest fapt fiind preferată de amatorii de sporturi de iarnă, oferind 7 pârtii de schi de dificultăți diferite sau alte sporturi de iarnă. Schiorii au la dispoziție un telescaun (pe o distanță de 1 052 m și o diferență de nivel de 241 m), un teleschi (pe o distanță de 430 și o diferență de nivel de 138 m) și o instalație pentru nocturnă. Pârtii: Oncești I - nivel mediu, 1150 metri lungime, cu o diferență de nivel de 241 metri, dotată cu instalație pentru nocturnă și telescaun; Oncești II - nivel usor, 450 metri lungime, cu o diferență de nivel de 38 metri, dotată cu teleschi. Pentru schi fond, amatorii au la dispoziție pârtiile Păltiniș - Dealul Poplacii, Păltiniș - Șanta, Păltiniș - Dăneasa, Oncești - Păltiniș și Găujoara - Paltiniș. Pe timp de iarnă, la baza telescaunului există și un centru pentru închirierea echipamentelor sportive.
De anul acesta iubitorii sporturilor de iarna, pot incerca pârtiile complexului Arena Paltinis, cu dotari de ultima ora si competitive.
Cei care vin la Păltiniș în sezonul estival se pot bucura de diverse modalități de recreere, cum ar fi restaurante, club cu teatru și cinema, discotecă, bibliotecă, terenuri de sport (tenis, volei, handbal), trasee turistice în muntii Cindrelului și Valea Sadului cu seria de baraje (plimbări prin stațiune și în zonele învecinate, pline de tufe de fructe de pădure sau excursii prin munții din împrejurimi: Gâtul Berbecului - 1.175 metri, Santa - 1.230 metri, cheile și cascada Cibinului, vârful Cindrel - 2.244 metri).
Un important obiectiv turistic în stațiune îl constituie Schitul, o biserică de lemn ridicată în deceniul 3 al secolului XX, unde se află mormântul filosofului Constantin Noica. Biserica este situată la intrarea în stațiunea Păltiniș, la o altitudine de peste 1 350 de metri, aparține de arhiepiscopia Sibiului și este ctitorită de Mitropolitul Nicolae Bălan al Ardealului între anii 1925 și 1927. Este construită din lemn de brad și șindrilă și imită stilul vechilor biserici de lemn din Transilvania. În Platoul de Brazi din incinta Schitului se află clopotnița cu cele două clopote din bronz, datând din anul 1927, turnate de fosta fabrică "Schieb - Kantz", o toacă de metal și una de lemn.
- Casa memorială Constantin Noica (Casa de Odihnă 12), unde filozoful și-a trăit ultimii ani din viață (1975-1987) este, de asemenea, un punct de interes. Constantin Noica a încetat din viață la data de 4 decembrie 1987;
- releul de televiziune.
Cum ajungem la Păltiniș?
Cu autoturismul
Prin DN1 de la Oradea, Cluj Napoca sau DN7 (E15) de la București, Râmnicu Vâlcea până la Sibiu, iar de acolo prin drumul asfaltat ce leagă municipiul Sibiu de Păltiniş prin vestita comună Rășinari.
Cu trenul
Prin gara Sibiu pe relația București - Brasov - Arad, și de acolo cu mijloace auto până în stațiune-cursa 22 Tursib. (Orar: Plecări Sibiu 07:00, 11:00, 16:00. Plecări Păltiniș 09:00, 13:30, 17:30). Pretul unui bilet este 9 lei/persoană.
Cu avionul
Prin aeroportul Sibiu cu sosiri zilnice, îndeosebi din orașele germane cu care Sibiu are strânse legături de prietenie si de acolo cu mijloace auto până în stațiune.
Publicat la: 08.11.2010, ora 18:30