Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Noaptea Viflaiemurilor, Vișeu de Sus

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 09.10.2022 01:07 De catre: administrator

Judet: MARAMURES

Localitate: ORAS VISEU DE SUS

Data inceput: 24.12.2022

Vizualizari: 1939

Data adaugarii: 16.12.2015

În Vișeu de Sus, noaptea de Ajun e NOAPTEA VIFLAIEMURILOR

 

Primăria și Consiliul Local Vișeu de Sus, Protopopiatul Ortodox Vișeu şi Centrul Cultural-Social Vişeu de Sus organizează în data de 24 decembrie 2022, ora 22.30, NOAPTEA VIFLAIEMURILOR, un eveniment unic, ce demonstrează frumusețea unui obicei păstrat de secole în Orașul dintre Râuri.

Viflaimul (Viflaiemul) este o formă de teatru religios, o dramă liturgică asimilată de imaginarul colectiv tradițional, ce amintește de Nașterea Mântuitorului. Apar personaje biblice precum Iosif şi Maria, îngerii, magii şi cei trei păstori, cărora li se alătură personaje ca Moartea şi dracii, al căror rol nu este acela de a înfricoșa publicul, ci, dincolo de caracterul spectacular, de a înfricoșa duhurile necurate, făcându-le să se îndepărteze de gospodării și de întreaga zonă.

Deși Viflaiemul se regăsește și în alte localități ale Maramureșului Istoric (iar variante ale acestuia pot fi întâlnite și în Transilvania, Moldova și Muntenia), Vișeul de Sus se definește prin accentul deosebit al caracterului apotropaic. Acesta se traduce prin clopotele imense (dubele) pe care dracii le poartă (ajungând și la 70 kg/persoană), al căror zgomot alungă spiritele malefice.

Fiecare biserică din oraș are un Viflaiem care o reprezintă, actanții etalând costume frumoase și întrecându-se în interpretarea colindelor străbune. Există colinde specifice Viflaiemului, ce pot fi auzite doar în acest context.

Evenimentul Noaptea Viflaiemurilor va cuprinde:

- Întâlnirea Viflaiemurilor în centrul orașului

- Jocul dracilor și al mascaților

- Colinde în fața Primăriei


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni