Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Noaptea Europeană a Muzeelor 2021, Sibiu

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 18.04.2021 12:49 De catre: administrator

Judet: SIBIU

Localitate: MUNICIPIUL SIBIU

Data inceput: 18.05.2021

Vizualizari: 3341

Data adaugarii: -

Noaptea Europeană a Muzeelor 2021

 

Complexul Național Muzeal ASTRA Sibiu

Caravana Noaptea Muzeelor 2021

      In 2021, Noaptea ASTRA propune un program bogat la Complexul National Muzeal ASTRA Sibiu. Printre punctele de atractie amintim: Caravana Noaptea Muzeelor, expozitii, spectacole de dans, muzica si varietati. Spectacolele sunt sustinute la scena de pe lacul din Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA din Dumbrava Sibiului cat si la scena de la Targul de tara. Acestea vor fi completate cu degustari de produse traditionale, la Targul de tara,  in anul in care Sibiul a fost declarat Regiune Gastronomica Europeana.

Pe langa evenimentele gazduite in cadrul expozitiei in aer liber va invitam sa treceti pragul expozitiior temporare gazduite de catre Pavilionul Muzeal Multicultural (PaMM) si unitatile muzeale din centrul istoric al Sibiului.

Caravana Noaptea Muzeelor are ca puncte de atractie unitatile muzeale din judet aflate in cadrul institutiei mai sus amintite: Centrul cultural ”Gheorghe Telea Bologa” din Nou Roman si cel mai nou muzeu deschis in judet aflat la Miercurea Sibiului.

 

Daia - Cimitirul eroilor.

Bătălia Sibiului a fost una dintre primele mari confruntări ale Armatei Române de la intrarea României în Războiul de Întregire Națională din anii1916-1918. În atacul de noapte de la Roşia, Daia şi Noul Săsesc, în zorii zilei de 9 septembire 1916, ostaşii Regimentului 48 Infanterie din Buzău au plecat la luptă. Din cei 68 de ofiţeri şi 3600 de trupeţi la apelul de seară mai răspundeau  doar 15 ofiţeri şi 800 de soldaţi.

 

Roșia

Bazilica romanică datează din primul sfert al secolului al 13-lea, dovadă fiind dispoziția planimetrică: corp bazilical împărţit în trei nave, cor pătrat şi absidă semicirculară. Turnul a aparţinut probabil unei familii de greavi stabilită la Roşia în secolul al 14-lea, servind iniţial drept donjon. Membrii ai acestei familii au ocupat adesea înalte demnităţi, precum greavul Petrus, fiul lui Lurentius, care în 1456 a fost comitele Sibiului, totodată jude regesc al scaunelor din Nocrich şi Miercurea, iar în 1465, primar al Sibiului.

 

Noul Român este un sat reprezentativ pentru Ţara Oltului, un sat românesc în înţelesul cel mai adevărat al cuvântului, o aşezare care poartă în numele său cuvântul cu care ne numim ţara şi neamul. Centrul Cultural Memorial „Dr. Gheorghe Telea-Bologa” expune o impresionantă colecţie de artă populară. Toate obiectele şi piesele din interiorul şi exteriorul clădirii, parte moştenite, altele obţinute şi colecţionate, prin strădania, abnegaţia, perseverenţa, dragostea de frumos şi de tradiţional şi talentul soţiei Maria Telea, cât şi de Dr. Telea personal, constituie un autentic muzeu memorial al zonei etnografice a Ţării Oltului, al Transilvaniei, al Satului românesc.

 

Cârțișoara este o comună pitorească situată la sud-estul județului Sibiu. În actul de danie a lui Radu cel Frumos din 17 mai 1473, domn al Țării Românești, donează unor slujbasi de-ai lui o serie de sate din Țara Făgărașului, printre care e amintită și Cârțișoara. În anul 1968, în memoria vestitului Badea Cârţan, cioban din Cârţişoara, a fost inaugurat în centrul comunei un muzeu. Astăzi, colecţia acestuia cuprinde icoane pe sticlă, cărţi din colecţia lui Badea Cârţan, fotografii vechi, ceramică şi lăzi de zestre.

 

Cârța

La începutul secolului al 13-lea, la Cârța, pe malul stâng al Oltului, își fac apariția celebrii călugări cistercieni. Aceștia ajung aici la aproximativ 100 de ani de la întemeierea ordinului, în Franța. Arhitectul şi atelierul de pietrari, activi la Cârţa după invazia mongolă din anul 1241, au avut o contribuţie majoră în diseminarea spiritului şi a formelor artei gotice în Transilvania secolului al 13-lea.

Casa Hermes, Piața Mică nr. 11, Sibiu

 

Acces: gratuit

Orar: 18.00 - 00.30

Adresă: Str. Padurea Dumbrava, nr. 16 – 20 (pentru muzeul in aer liber) / Piata Mica, nr. 11

Telefon: 0751166537 

Email: noapteamuzeelor@muzeulastra.com

www.muzeulastra.ro

 

 

 

Muzeul Bisericii Evanghelice C.A. din România

Noaptea muzeelor 2021

EXPOZITIA PERMANENTA A MUZEULUI


Muzeul deschis in 2007 ofera o privire de ansamblu asupra celor 800 de ani de istorie si cultura a sasilor transilvaneni si a Bisericii lor. Pe o suprafata de cca. 500 mp, expozitia permanenta documenteaza istoria colonizarii, construirea cetatilor bisericesti, viata cultica si comunitara, invatamantul confesional, istorie moderna si recenta – de la perioada habsburgica pana la integrarea in Uniunea Europeana. Piesele de mobilier liturgic si valoroasa colectie de vase de cult fac din acest muzeu un loc al memoriei Bisericii Evanghelice C.A.
Ghidaj gratuit in limba romana, de la ora 20:00

EXPOZITIA TEMPORARA:   
Stranele din Dupus si restaurarea lor
Stranele transilvanene ale mesterului Johannes Reychmut din Sighisoara
Stranele bisericii sasesti din Dupus/Tobsdorf, jud. Sibiu, datate din 1537, au fost restaurate timp de mai multi ani de catre specialisti ai Scolii Superioare de Stiinte si Arte Aplicate (Hochschule für Angewandte Wissenschaft und Kunst /HAWK) din Hildesheim. In noiembrie 2018 stranele au fost reinstalate in biserica parohiala evanghelica Sf. Margareta din Medias.

Expozitia itineranta, elaborata de HAWK Hildesheim, documenteaza si ilustreaza procesul complex al salvarii acestui patrimoniu deosebit de valoros.

Ghidaj gratuit in limba romana, de la ora 18:00
Durata expozitiei: 1 aprilie – 15 iunie 2021
Orar de vizitare: aprilie: de luni pana vineri, orele 10:00 – 17:00
mai / iunie: de luni pana sambata, orele 10:00 – 17:00. Inchis: 19 – 22 aprilie si de sarbatorile legale.

Parteneri si sponsori: (pentru Expozitia temporara) Hochschule für Angewandte Wissenschaft und Kunst /HAWK (Scoala Superioara de Stiinte si Arte Aplicate) Hildesheim, Stiftung Kirchenburgen / Fundatia Biserici Fortificate , Parohia Evanghelica Medias, Biserica Evanghelica C.A. din Romania

Acces: gratuit

Orar: 10:00 - 21:30

Adresă: Casa Teutsch, Str. Mitropoliei Nr. 30 550179 Sibiu

Telefon: 0731001364 

Email: teutsch.museum@gmail.comcasa.teutsch@gmail.com

http://www.teutsch.ro/ro/muzeu-patrimoniu/


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni