Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Nedeia de Sfântul Ilie, Polovragi, Gorj

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 28.05.2023 21:49 De catre: administrator

Judet: GORJ

Localitate: POLOVRAGI

Data inceput: 20.07.2023

Data final: 20.07.2023

Vizualizari: 17570

Data adaugarii: -

Gorjul Traditional - Nedeia de Sfântul Ilie

 

După înțelesul popular, nedeile reprezintă „vârfuri goale, fără păduri, acoperite cu pășuni întinse de ierburi și mușchi„. Acolo, sus, pe nedei în mod tradiţional, se făcea schimbul de mărfuri între locuitorii deferitelor provincii, astfel de întâlniri, târguri, fiind manifestări pastorale cu date precise de desfăşurare, legate de regulă de sărbătorile religioase. Timp de o săptămână, mii de vizitatori sunt aşteptaţi la târgul de la Polovragi, organizat în fiecare an de Sfântul Ilie. Nedeia de la Polovragi datează încă din secolul al XVII –lea când se organiza aici un bâlci unde negustorii aduceau clopote, şei de piele, cuie de şindrilă, hamuri, desagi, frânghii încălţăminte, şi alte obiecte gospodăreşti.
Nedeia reprezenta totodată o ocazie de întâlnire pentru ciobanii din Gorj, Vâlcea, Alba şi Sibiu, pentru a face schimb de mărfuri, de a purta discuţii despre traiul la munte şi problemele curente ale vieţii de cioban. Aici la Polovragi, meşterii olari, sculptori în lemn, creatori de costume populare din ţară şi alţi meşteşugari, îşi expun piesele. Târgul de la Polovragi ţine o săptămână şi se încheie de fiecare dată pe 20 iulie de Sfântul Ilie, cu o paradă a portului, cântecului şi dansului păstoresc însoţite de o paradă a cailor.

Organizatori: Autoritatea Națională pentru Turism, Asociația Cele mai Frumoase Sate din România, Consiliile locale și Cåminele culturale, la Schela, Samarinești, Jupânești, Polovragi.

Parteneri: CJCPCT Gorj, Școala popularå de artå, Ansamblul artistic profesionist ,,Doina Gorjului” Tg-Jiu.


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni