Luptă strânsă pentru titlu de Capitală Europeană a Culturii
Postat de romaniaturistica
Data adaugarii: 11.12.2015 14:12
Judet: BUCURESTI
Localitate: BUCURESTI SECTORUL 1
Vizualizari: 2849
Ultima modificare: 09.09.2016 21:21 De catre: administrator
Luptă strânsă pentru titlu de Capitală Europeană a Culturii
În 2021, România și Grecia sunt statele membre care au primit dreptul de-a găzdui acțiunea Capitală europeană a culturii.
Cele două state au dreptul de-a desemna câte un oraș candidat pentru titltul de Capitală europeană a culturii.
Totodată orașul declarat capitală europeană a culturii, va primi premiul Melina Mercouri dar și o susținere financiară în valoare de 1 500 000 euro.
Timișoara pleacă ca candidat favorit pentru câștigarea titlului
14 orașe din țară au depus dosarele de candidatură pentru titlu de Capitală Europeană a Culturii: Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Brăila, Brașov, București, Cluj Napoca, Craiova, Iași, Sfântu Gheorghe, Suceava, Târgu Mureș și Timișoara.
În urma preselecției au rămas în competiție pentru etapa finală, următoarele orașe: București, Timișoara, Baia Mare și Cluj Napoca.
Surse spun că cele mai mari sanșe pentru România să câștige titlu de Capitală Europeană a Culturii în 2021, le are orașul Timișoara. Proiectul depus este simplu și la obiect și este considerat eligibil de-a fi realizat. Timișoara dispune de un patrimoniu cultural vast care îî permite să alcătuiască o agendă multiculturală, iar agenda evenimentelor propuse este deja într-o fază foarte avansată.
Luminează orașul prin tine va fi motto-ul Timișoarei.
Orașele selectate de juriu și care dețin o reală șansă de a câștiga titlul în 2021, au obligația să-și revizuiască și să-și completeze candidaturile pentru etapa finală de selecție, preconizată pentru perioada august-septembrie 2016.
Baia Mare - orașul surpriză
Candidatura Orașului Baia Mare este notabilă, având în vedere că este cel mai mic oraș dinte cele selectate în faza finală. Se pare că jurirul a fost încântat de ideea creării unei platforme digitale a proiectului dar și creșterea vizibilității turistice care a înregistrat-o în ultimii ani, cât și viziunea privind investiția de urgență a peste 100 milioane de euro în infrastructura orașului.
Proiectul propus de Baia Mare dorește să îmbine în format multimedia valorile culturale si potențialul turistic sub conceptul Cultura Ospitalității.
Totuși nu ar trebui să mire pe nimeni dacă comisia va declara câștigătoare orașul Baia Mare, se constată în ultimi anii, că sunt declarate capitale ale culturii, orașe mici care reușesc să se integreze perfect în viața culturală și transmit o armonie multiconfesională.
Conform analizei efectuate de România Turistică clasamentul final pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, s-ar prezent astfel:
1. Timișoara
2. Baia Mare
3. Cluj Napoca
4. București
De ce au fost descalificate 10 orașe candidate
Brașov, Candidatura Brașovului a fost se pare mai mult formală, daca e să citim proiectul propus nu găsim decât o culegere de texte despre istoricul orașului și multe date statistice, se pare că așa ziși experți care au lucrat la acest proiect nu au nici-o viziune despre întocmirea unui proiect cultural european. Faptul că esti un oraș turistic nu înseamnă că primești tot ce vrei de fiecare dată, fără o susținere reală și întocmirea unui proiect cum prevede normele UE.
Brăila nu merge mai departe deoarece a pus accent doar pe diversitate culturală, iar textul este pur tehnic, profilul ingineresc al lucrării nu-a convins. În nici-un caz nu se regăsesc ideei concrete despre o viziune culturală.
Sfântul Gheroghe nu a contat proiectul este mai degrabă o lucrare de control a unei minorităților etnice și aduce prea mult în discuție latura identității Ținutului Secuiesc. Se pare că derapajele înșiruite prin ghid nu au fost pe placul experților.
Alba Iulia se pare că este cel mai mare pierzant, pleca cu reale șanse dar se pare că lucrarea a fost axată pe argumente istorice, mai puțin despre un brand cultural.
Arad nu a contat, dosarul de candidatură îți lasă impresia că citești o ciornă a unui elev prea sictirit de tema dată pentru acasă, restul dosarelor de candidatură sunt irelevante.
În urma studierii proiectelor de către România Turistică, notele acordate orașelor candidate sunt următoarele:
Alba Iulia - 6,5
Arad - 4,5
Bacău - 6
Baia Mare - 9
Brăila - 5,5
Brașov - 6,5
București - 7
Cluj Napoca - 7,5
Craiova - 4,5
Iași - 5,5
Sfântu Gheorghe -3
Suceava - 4,5
Târgu Mureș - 5,5
Timișoara -9,5.
Comentarii
Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni