Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Întălnirea cetelor de juni din Mărginimea Sibiului, Săliște

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 18.12.2016 21:41 De catre: administrator

Judet: SIBIU

Localitate: ORAS SALISTE

Data inceput: 28.12.2016

Vizualizari: 4507

Data adaugarii: -

Întâlnirea Cetelor de Juni din Mărginimea Sibiului  şi Concert de colinde
 
Sălişte, Piața Junilor, 28 decembrie 2016 - ora 11:30
 
Info: Tel. Primăria Săliste  0269 - 55 35 1
                  
Program - Ediţia 2016
 
Loc de desfășurare: Piața Junilor din Săliște.
 
- 11:30 - Sărbătoarea întâlnirea cetelor de juni din Mărginimea Sibiului
- 12:30 - Plugușorul
- 15:00 - Program sustinut de cetele de juni.
- 17:00 - Spectacol de sărbători susținut de formațiile Casei de Cultură ”Onișifor Ghibu” si Grupul Școlar Economic ~ Ioan Lupaș~ din Săliște.
-21:00 - Balul Junilor la Casa de Cultura din Săliște.
 La intalnirea Junilor din Marginime, din acest an  participa cetele de Juni din localitatile: Saliste, Sibiel, Sacel, Tilisca, Rod, Jina, Orlat, Gura Raului, Cristian, Sadu, Rau Sadului, Alămor, Miercurea Sibiului, Apoldul de Jos, Vaideeni de Vîlcea, Polovragi de Gorj și Galesul de Arges.
Sunt invitati sa participe oficialitati ale judetului Sibiu si invitati din toata tara.
Toate cetele de juni  (societatile de juni) din Mărginimea Sibiului se întălnesc pe 28 decembrie la marea sărbătoare ”Întalnirea Cetelor de Juni”.
Cu o traditie înrădăcinata, de mai bine de 100 de ani, în jurul prânzului juni și junesele îmbrăcați în straie populare, se întălnesc în Piața junilor din Orasul Saliste.
Fiecare societate de juni din Mărginime prezinta in fata asistentei propriul port popular, sustinand un mic spectacol specific localității,  la final toti juni și participanti se prind intr-o mare horă.
ÎNTÂLNIREA CETELOR DE JUNI, participă cetele de juni din localitățile - din Sălişte, Săcel, Mag, Aciliu, Sibiel, Fântânele, Galeş, Vale, Tilişca, Rod, Jina, Poiana Sibiului, Orlat, Gura Râului, Cristian, Miercurea Sibiului, Tălmăcel, Râu Sadului, si cete de juni din judetele Gorj, Vâlcea si Arges.
Obicei practicat anual de cetele de juni din localităţile menţionate, cu prezentarea fiecărei cete, urmat de Hora Unirii la care participă toţi cei prezenţi in piata.
Încă din anul 1906, a patra zi de Crăciun este sărbătorită de cetele de juni din Mărginimea Sibiului în Piața Junilor din Săliște. Aici, judele gazdă închină plosca cu fiecare june din celelalte cete venite din localitățile și județele învecinate.
Întâlnirea junilor este prilej de a prezenta portul popular, jocuri tradiționale și de a aduce urările specifice Sărbătorilor de iarnă. Conform obiceiului, se joacă jiane, hațegane, iar Hora Unirii antrenează la joc toți participanții.
Spectacol de Colinde  -  Manifestare Naţională.
 
Organizatorii:
Primăria Oraşului Sălişte
Consiliul Local al Oraşului Sălişte
Casa de Cultură „Onisifor Ghibu” Sălişte.

Comentarii

Pentru a putea adauga comentarii va rugam sa va autentificati(partea dreapta-sus a paginii).