Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Hramul bisericilor de lemn din Ieud, Maramureş

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 21.08.2023 22:32 De catre: administrator

Judet: MARAMURES

Localitate: IEUD

Data inceput: 08.09.2023

Data final: 08.09.2023

Vizualizari: 2376

Data adaugarii: -

Nasterea Maicii Domnului - Hramul bisericilor de lemn din Ieud

 

De Nasterea Maicii Domnului, e sarbatoare mare la Ieud, caci atat Biserica din Deal, cat si cea din Ses isi sarbatoresc hramul.

Biserica din Deal (monument UNESCO) este construita din lemn de brad. Istoricii nu au cazut de acord cu privire la data ridicării acestei biserici. Conform unor păreri, construcția datează cel mai probabil din secolul XVII.

Alte documente o prezintă ca fiind cea mai veche biserică de lemn din Maramures, datand-o 1364.

Picturile interioare au fost realizate în 1782 de către Alexandru Ponehalschi, unul din cei mai activi zugravi de biserici din Maramureș la acele vremuri. In podul acestei biserici s-a descoperit Codicele de la Ieud, un document datând din anul 1391, considerat ca fiind cel mai vechi text in limba română, scris cu litere chirilice.

Cealaltă biserică de lemn, din Ieud Șes a fost inălțată în 1718, după ultima invazie tătară. Este una din cele mai mari construcții de lemn din România, fiind denumită și „catedrala de lemn", datorită monumentalitații si proporțiilor desăvârșite. În interior se păstrează o foarte bogată colecție de icoane pe sticlă din Nicula și din alte centre de pictură din Transilvania.

De Nasterea Maicii Domnului e hram si la biserica de lemn din Harnicesti (monument istoric) de pe Valea Marei, precum si cea din Calinesti-Josani, ridicata in 1663.


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni