Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Garda Națională de la Alba Iulia

Postat de administrator

Data adaugarii: 28.11.2016 21:11

Judet: ALBA

Localitate: MUNICIPIUL ALBA IULIA

Vizualizari: 1341

Ultima modificare: 28.11.2016 21:04 De catre: administrator

 Reconstituire istorică a „legiunii” care asigura paza oraşului, la 1 Decembrie 1918

Garda Națională de la Alba Iulia a fost lansată miercuri, 23 noiembrie, la Sala Unirii din Cetatea Alba Carolina. Noua trupă de reenactment este formată din zece voluntari (nouă soldați și un ofițer) și poartă echipamente specifice care urmează tiparul armatei austro-ungare.

Garda Națională de la Alba Iulia, intitulată și Legiunea română de la Alba Iulia, este o nouă trupă de re-enactment (reconstituire istorică) a Muzeului Național al Unirii, formată din nouă soldați și un ofițer.

„Legiunea” a activat în preajma Unirii de la 1 Decembrie 1918, având rolul esențial de a păzi orașul ce găzduia lucrările Marii Adunări Naționale. Existența acestei formațiuni și excelența ei organizare au constituit chiar un argument forte pentru alegerea orașului Alba Iulia ca loc pentru realizarea Unirii cu România.

Cei mai mulți gardiști ai acesteia au fost recrutați dintre soldații proaspăt întorși de pe front. În lipsa altor structuri din Transilvania după dezmembrarea Imperiului austro-ungar, rolul gărzilor naționale a fost cu atât mai important.

Garda Națională de la Alba Iulia a fost pusă sub comanda unui sfat militar de 12 persoane, în frunte cu căpitanul I.F. Negruțiu, membru în Consiliul Național Român al comitatului, și cu căpitanul Florian Medrea. La data înființării, 4 noiembrie, avea 120 de soldați, număr care va spori la 800 în săptămânile următoare.

Trupa de reenactment de la Alba Iulia este formată din 10 gardiști. Pe lângă reconstituirea echipamentelor și executarea unor manevre militare specifice, scopul formațiunii este acela de a prezenta publicului  informații dintre cele mai diverse legate de istoria Unirii de la 1 Decembrie 1918.

Proiectul „Ținutele Istoriei V – Garda națională de la Alba Iulia” a fost câștigat în sesiunea de finanțare a Administrației Fondului Cultural Național, 2016, aria Patrimoniu imaterial.

Scopul proiectului a fost reconstituirea unui detașament de 10 militari sau „gardiști”, reprezentând Garda Națională de la 1 decembrie 1918, sau „Legiunea română de la Alba Iulia” (numită în epocă, de asemenea, “Legiunea a XIII-a”) , formațiune care contribuit decisiv la buna organizare a evenimentelor din ziua Unirii. Excelenta organizare a acestui corp militar a constituit, de altfel, și unul dintre argumentele pentru care Alba Iulia a fost aleasă, în noiembrie 1918, ca loc pentru Marea Adunare Națională ce avea să hotărască unirea Transilvaniei cu România.

Proiectul face parte dintr-un program pe 3 ani, vizând sărbătorile Centenarului Unirii (1 decembrie 2018). Odată finalizată componenta militară, în anii 2017 și 2018 se va trece la componenta civilă (reconstituirea segmentului politic și a marii mase de participanți la unire – țărani, muncitori etc.).


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni