Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Focul lui Sumedru, Moieciu

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 15.09.2023 19:17 De catre: administrator

Judet: BRASOV

Localitate: Moieciu

Data inceput: 25.10.2023

Data final: 25.10.2023

Vizualizari: 4047

Data adaugarii: -

Hai la Focul lui Sumedru
 

Primăria Moieciu vă invită la Focul lui Sumedru, ediția a-15-a, care are loc în data de 25 octombrie, începand cu ora 16,00 pe terenul de fotbal din spatele primăriei Moieciu.

Înainte de sosirea iernii, de Sfântul Dumitru, locuitorii din satele Şirnea si Moieciu, locuitorii fac "Focul lui Sumedru", sărbatoare la care participa copiii satului, dar si adultii.

Copiii, îmbracati în portul popular specific locului, fac un foc mare si joaca dansuri sacre în jurul lui. Cei mai curajosi îsi iau avânt si sar prin foc sau peste focul lui Sumedru, ocrotitorul recoltelor si oierilor. Focul se face pe dealuri, în general în partea cea mai înalta a zonei si poate fi vazut de la mari distante, oferind un spectacol unic. Localnicii îndeamna pe toata lumea, prin strigaturi, "Hai la Focul lui Sumedru!".

Focul lui Sumedru este o sarbatoare cu un pronuntat caracter funerar. Radacinile acestui obicei sunt precrestine si se regasesc în celebrarea mortii si renasterii, prin incinerare. Astazi, elementelor precre stine li se adauga cele crestine, prin citirea în biserica a Acatistului Sfantului Dimitrie si prin însasi atribuirea numelui Sfântului Mucenic zeitatii sacrificate.

Semnificatia Focului lui Sumedru este aceea a unui scenariu al mortii si renasterii anuale a unei divinitati fitomorfe, un ceremonial ce cuprinde moartea violenta a zeului îmbatrânit la sfârsit de an prin taierea unui arbore din padure, urmata de renasterea acestuia prin incinerare, în noaptea de 25 – 26 octombrie. 

Focul are aici rol purificator si regenerator. Cenusa, carbunii aprinsi si alte resturi din rugul funerar sunt luate de sateni pentru a fertiliza gradinile si livezile.

Mai multe despre Focul lui Sumedru, cititi aici


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni