Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Festivalul Sâmbra Oilor, Huta Certeze

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 05.05.2017 13:23 De catre: administrator

Judet: SATU MARE

Localitate: CERTEZE

Data inceput: 07.05.2017

Vizualizari: 497

Data adaugarii: 06.05.2015

Festivalul Sâmbra Oilor, Huta Certeze

Ediția a LIX-a.

Sâmbra Oilor este o renumită manifestare folclorică care se organizează în fiecare an, în prima duminică din luna mai pe DN 19 Satu Mare – Sighetu Marmației, la 61 km distanță de municipiul Satu Mare, pe un platou ce poartă chiar numele de ,,Sâmbra Oilor”.
Cu această ocazie, locuitorii din satele învecinate și nu numai, pornesc spre  Huta Certeze.
,,. În această zi se poartă cele mai frumoase și mai scumpe costume populare, asemănătoare cu îmbracămintea dacilor de pe Columna lui
Traian, iar pe umeri se iau cei mai frumoși desagi. După numeroase activități practice (închiderea țarinelor, construirea sau repararea stânilor, înțărcatul mieilor, tunsul oilor și berbecilor) și juridice (asocierea proprietarilor de oi pentru formarea stânei, însemnarea oilor, angajarea ciobanilor, plata pășunatului, etc.), la Sâmbra Oilor se măsură și se crestează pe răbojul de lemn laptele de la oile fiecărui sâmbraș după care se calculează cantitatea de brânză cuvenită la spargerea stânei (Alesul, Răscolul). În trecut, pentru a obține o cantitate de lapte cât mai mare la ”măsurișul” oilor, proprietarii își pășunau și păzeau ei oile în noptea premergătoare sâmbrei, să fie siguri că oile sunt bine hrănite și că vor da lapte mult. Din primul lapte al stânei se prepară un caș care se împarte între proprietarii oilor. Sâmbra oilor se încheie cu o frumoasă petrecere câmpenească unde se prepară și se mănâncă alimente specifice (balmoș, mămăligă fiartă în lapte și cu adaos de unt, mielul frip haiducește, cașul de la prima mulsoare), se cântă și se joacă după melodii păstorești specifice ,,Țării Oașului„

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare și în parteneriat cu Instituția Prefectului, Primăria și Consiliul Local Certeze, Primăria și Consiliul Local Negrești Oaș și Casa de Cultură Negrești Oaș, organizează duminică 7 mai, de la ora 12:00, cea de-a LXI-a ediție a Festivalului „Sâmbra Oilor” pe dealul de la Huta Certeze și Moișeni.

„Sâmbra Oilor” reprezintă cea mai mare serbare câmpenească, legată de ocupaţia tradiţională a păstoritului, serbare ce se desfăşoară anual în luna mai şi simbolizează venirea primăverii şi ieşirea oilor la păscut.

Este un bun prilej pentru o frumoasă petrecere câmpenească, unde, după ce s-au pus la punct problemele legate de oierit, se mănâncă şi se bea.

Înainte de a urca pe munte, atât oile cât şi stăpânii lor sunt stropiţi cu apă sfinţită pentru purificare, iar scăldatul în apa curată a pâraielor de munte, spălatul cu roua plantelor, prepararea unor alimente rituale sau pronunţarea de formule magice fac parte din obiceiurile locale ale sărbătorii.

După toate acestea, se măsoară şi se crestează pe un răboj laptele dat de oile fiecărui sâmbraş. Pe baza acestui semn se calculează apoi cantitatea de brânză cuvenită fiecăruia în toamnă, la spargerea stânii.

Programul evenimentului:

Deschiderea oficială- ora 12:00
Momentul de sâmbră (Oașul, Sânzienele, Măgura, Bixadul)
Irina Man și Grupul din Bixad
Maria Tripon, Maria Fușle, Oașul și Sânzâienele
Maria Petca Poptean și Măgura din Târșolț
Petrică Mureșan
Ansamblul ,,Meseșul” din Zalău
Vasile Coca
Ana Georgiana și Ansamblul Comoara Oașului
Mihai Zele și Ansamblul Țara Oașului
Petre și Petrică Zele cu Ansamblul Cununa Oașului
Țâpuritoarele din Batarci si Maria Hosu
Ansamblul Florile Turțului
Ansamblul Județului Satu Mare ,,Doruri Sătmărene’’
Ansamblul Florile Tărnii
Grupul de țâpuritoare din Racșa
Ansamblul Cununița Năzdravană- Maria Carmen Sas și Leontina Dorca
Nicu Pop și Ansamblul Vama Ardeleană.


Organizatori: Instituţia Prefectului Satu Mare, Consiliul Judeţean Satu Mare, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii
Tradiţionale Satu Mare, Primăria Negreşti Oaş, Casa Orăşenească de Cultură Negreşti Oaş, Primăria comunei Certeze.

Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni