Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Festivalul La Izvorul Dorului, Tălmaciu

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 19.05.2024 23:45 De catre: administrator

Judet: SIBIU

Localitate: ORAS TALMACIU

Data inceput: 01.06.2024

Data final: 01.06.2024

Vizualizari: 2701

Data adaugarii: -

Festivalul „La Izvorul Dorului” Tălmaciu

 

Manifestările culturale ale românilor erau sub forma șezătorilor culturale, organizate cu scopul de a lămuri unele probleme ce frământă viața localității, sau pentru cititul cărților. Acestea se organizau duminica sau în perioada iernii. Un rol important îl aveau învățătorii, care au completat programul șezătorilor cu programe artistice: coruri școlare, dansuri populare, recitări din lirica națională.

Dorința de conservare a obiceiurilor din zonă a dus la formarea unor formații de dansuri populare. Prima formație de dansuri populare a fost a Întreprinderii  “Firul Roșu”, apoi alta la Casa Pionierilor (devenită Clubul Elevilor) sub conducerea talentatei Silvia Macrea.

În urmă cu 10 ani s-a înființat grupul folcloric al Liceului Tehnologic „Johannes Lebel” Tălmaciu, grup cunoscut sub numele “Acasă la români”. Talentații elevi au participat la manifestări culturale în țară și în străinătate (Italia, Franța, Finlanda, Spania, Germania, Elveția), bucurându-se de un real succes și ducând cu ei murmurul izvoarelor, cântecul ciocârliei, mlădierea holdelor aurii.

Există câteva evenimente care au devenit tradiție în localitate. In fiecare an se desfășoară Festivalul Național de Folclor pentru copii și tineri “La Izvorul Dorului”, la începutul lunii mai. Festivalul s-a bucurat de o numeroasă participare din toate colțurile țării. Menționăm câteva ansambluri folclorice care au participat la toate edițiile organizate până acum: “Ardealul” din Săliște, „Mugurelul” din Oradea, „Poienița” din Poieni/Cluj, ”Românașul” din Cluj, „Citera cu dor” din Ciuruleasa/Alba, „Rapsozii Târnavelor” din Micăsasa/Sibiu, „Mărginenii” din Orlat/Sibiu, „Mugur de castan” din Tismana, Ansamblul aromân „Lea Mușata Armana” din Stejaru/Tulcea, „Oltencuțele” din Turnu Severin.

 

0269 555401-Primăria Tălmaciu


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni