Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Festivalul Interjudeţean Căluşerul Transilvănean, Orăştie

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 18.12.2016 00:41 De catre: administrator

Judet: HUNEDOARA

Localitate: MUNICIPIUL ORASTIE

Data inceput: 18.12.2016

Data final: 18.12.2016

Vizualizari: 1419

Data adaugarii: -

Orăștie, Hunedoara-Festivalul - Concurs Interjudețean ”Călușerul transilvănean”.

În zona Orăştiei, obiceiurile de Crăciun au o tradiţie care se pierde în negura vremurilor. Prin păstrarea lor, ne-am păstrat şi identitatea şi fiinţa naţională.
Cine nu a aşteptat cu sufletul la gură să vină, de Crăciun, colindătorii, căluşarii, copii cu steaua, piţărăii, irozii?... În scopul păstrării tradiţiilor, a stimulării şi prezentării pe scenă a unuia din cele mai străvechi jocuri bărbăteşti – căluşarul – înscris ca patrimoniu mondial imaterial la UNESCO, precum şi a obiceiului folcloric în sine Primăria Municipiului Orăştie, organizează în ziua de 18 DECEMBRIE 2016, Festivalul “CĂLUŞARUL TRADIŢIONAL din zona ORĂŞTIEI”, cea de-a III-a ediţie.
Evenimentul în sine se doreşte a fi o sărbătoare a jocului bărbătesc transilvănean, eliminându-se competiţia şi acordându-se tuturor participanţilor premii în bani şi diplome de merit cultural.
DUMINICĂ, 18 decembrie 2016, orele 11,45 – se porneşte parada căluşerilor de la spitalul vechi, pe zona pietonală, la scena în aer liber amplasată în apropierea Catedralei Ortodoxe Române, din Piaţa Victoriei. Se ajunge în faţa catedralei, unde se vor prezenta două-trei ponturi în faţa preoţilor şi a spectatorilor de pe scări. Apoi, fiecare ceată se va îndrepta spre scenă unde se va desfăşura spectacolul. Toate cetele de căluşari vor fi filmate în acest spectacol. În vederea păstrării tradiţiei şi a promovării acesteia vă aşteptăm cu drag să participaţi la festival.

Comentarii

Pentru a putea adauga comentarii va rugam sa va autentificati(partea dreapta-sus a paginii).