Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Festivalul încondeierii ouălor, Ciocăneşti

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 27.03.2024 19:20 De catre: administrator

Judet: SUCEAVA

Localitate: CIOCANESTI

Data inceput: 21.04.2024

Data final: 21.04.2024

Vizualizari: 9430

Data adaugarii: -

Festivalul Național al Ouălor Încondeiate

Vă invităm pe 21 Aprilie, la cea de a XIX-a ediție a Festivalului Național al Ouălor Incondeiate de la Ciocănești (Suceava)

Casa de Cultură „Florin Gheucă”

 

Acest festival se realizează în fiecare an, anul acesta ajungând la ediția a XIX-a, și se va desfășura pe durata a două zile.

Participă încondeietori de ouă din țară și din străinătate, organizandu-se concursuri de încondeiat ouă, premiate fiind talentele care păstreaza stilurile autentice dar și creația nouă în spiritul artei tradiționale.

În programul Festivalului sunt cuprinse diverse alte activități culturale prin care se încearcă atât readucerea la lumina a unor tradiții uitate cât și popularizarea unor obiceiuri din alte zone ale țării necunoscute localnicilor.

Locuitorii din Ciocănești au o tradiție lungă în încondeierea ouălor, transmisă din generație in generație, pictînd modele populare aflate pe hainele de sărbatoare, acestea regăsindu-se și pe pe casele lor tradiţionale.

Manifestarea închinată sărbătorii Învierii Domnului nostru Iisus Hristos reunește meșteri populari, încondeietori de ouă și interpreți la trâmbiță, bucium, tulnic, corn, cobză și fluieraș, din toate zonele țării.

De meștesugul ouălor încondeiate se pot bucura atît turiștii care pot cumpăra aceste ouă, cât și îndrăgostiții și căutătorii de tradiții şi port popular autentic bucovinean.

O manifestare unică în țară, Festivalul Național al Ouălor Încondeiate este organizat anual de “Lăsatul Secului“, la începutul Postului Mare, din dorința de a pune în valoare o frumoasă tradiție a zonei – încondeierea ouălor și totodată pentru a face cunoscută lumii această comună muzeu - Ciocănești. Programul manifestărilor cuprinde pe lângă concursul de ouă încondeiate şi spectacole folclorice de muzică populară bucovineană, momente vesele, muzică de fanfară, expoziţii cu specific artizanal, parade ale portului popular etc. Cu acest prilej se întâlnesc și se întrec în arta încondeierii ouălor meșteri populari din ţară şi din străinătate, în cadrul concursului de încondeiat ouă, premiate fiind talentele care păstrează stilurile autentice, dar şi creaţia nouă în spiritul artei tradiţionale. Festivalul Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești este o îmbinare armonioasă între concursul de încondeiat ouă, expozițiile gastronomice și folclor, și deschide seria de manifestări desfășurate în cadrul proiectului ”Paștele în Bucovina”.

10.00 Deschiderea ,, TÂRGULUI MEȘTERILOR POPULARI,, -Platoul ,,Ștefan cel Mare,,

10.00-12.00 ,, DIALOGUL ARTELOR,, - Sala de spectacole a Casei de Cultură ,, Florin Gheucă ,, Ciocănești

11.00-13.00 Concursul de încondeiere a ouălor ,,TRADIȚIE- VALOARE SACRĂ,, , ediția a VII a – Școala Gimnazială Ciocănești

Concursul de încondeiere a ouălor ,, DR. ANTON SETNIC,, , ediția a IV a Casa de Cultură ,, Florin Gheucă,, Ciocănești – Sala de festivități

Concursul de încondeiere a ouălor ,, ÎNV. NOVAC NORBERT,, , ediția a III a – Muzeul Național al Ouălor Încondeiate Ciocănești

12.00 Deschiderea ,, TÂRGULUI DE OUĂ ÎNCONDEIATE,,- Casa de Cultură ,, Florin Gheucă,, Ciocănești – Sala de spectacole

12.30 Vernisajul expoziției de pictură ,, TRADIȚII , DATINI ȘI OBICEIURI DIN BUCOVINA,, - Georgiana Valentina Șcheul – Muzeul Etnografic Ciocănești

14.00 Prezentare gastronomie tradițională locală de post - Casa de Cultură ,, Florin Gheucă,, Ciocănești- Sala de festivități

15.00 Festivitățile de premiere ale concursurilor festivalului.

Cuvântul oficialităților

16.00 Spectacol folcloric

Organizatorii își rezervă dreptul de a face modificări ale programului. A

ccesul încondeietorilor care doresc să expună la Târgul de ouă încondeiate va fi permis în sală până la ora 9.30.

Locurile în sală vor fi ocupate în ordinea sosirii.

Înscrierea se face la telefon 0230/578135 , 0230/578022 sau pe adresa p_ciocanesti@yahoo.com până în data de 12 aprilie ora 14.00.

Meșterii populari care doresc să expună la ,,Târgul meșterilor populari,, vor putea amenaja standurile pe Platoul de festivități Ciocănești, până cel târziu la ora 9.45.

Ocuparea standurilor se va face în ordinea sosirii la locul de desfășurare al târgului.

Înscrierea se face la telefon 0230/578135 , 0230/578022 sau pe adresa p_ciocanesti@yahoo.com până în data de 12 aprilie ora 14.00.


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni