Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Festivalul de literatură Dorel Sibii, Săvârşin

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 16.09.2017 13:15 De catre: administrator

Judet: ARAD

Localitate: SAVARSIN

Data inceput: 09.09.2017

Data final: 10.09.2017

Vizualizari: 421

Data adaugarii: 02.09.2015

Festivalul de literatură "Dorel Sibii", Săvârşin județul Arad

Scriitorului Dorel Sibii, unul dintre cei mai fermecători şi talentaţi scriitori arădeni, validat în poezie, proză şi teatru pentru copii, al cărui umor ingenios şi trăznit părea inepuizabil.

Faptul că poeți, prozatori și jurnaliști se adună în fiecare toamnă la Săvârșin, se datorează în principal scriitorului Ioan Vodicean, fiu al satului, și filialei județene a Uniunii Scriitorilor.

Festivalul este unul dintre puținele evenimente anuale cu caracter național care se desfășoară într-o localitate rurală.

Sâmbătă şi duminică (9 – 10 septembrie), la Săvârșin, se desfășoară cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului de literatură dedicat scriitorului Dorel Sibii.

Dorel Sibii a fost un cunoscut scriitor arădean, autor a mai multor cărţi de poezie, proză şi teatru pentru copii. După dispariţia la numai 53 de ani,  un grup de scriitori membri ai  Filialei Arad a Uniunii Scriitorilor din România şi colaboratori ai Revistei de Cultură „Arca” au hotărât să lanseze un Festival şi Concurs literar la Săvârşin care să-i poarte numele.

 Pe parcursul celor XVIII ediţii, festivalul a crescut în calitate, ajungând să depăşească interesul local, devenind unul de impact naţional.

La fiecare ediţie are loc o dezbatere pe o temă literară de mare interes şi actualitate. Participanţii susţin o lectură publică din creaţiile lor iar la final se acordă premii celor mai performanţi scriitori prezenţi la festival. De câţiva ani, printre amfitrionii Festivalului „Dorel Sibii” de la Săvârşin se numără şi Fundaţia culturală „Principesa Margareta”, care, în prezenţa Alteţelor Lor Regale, acordă, an de an, un premiu substanţial unui scriitor consacrat participant. Festivalul de Literatură „Dorel Sibii” se află la a XVIII a ediţie la care vor participa scriitori din Arad şi judeţele limitrofe (Timiş, Hunedoara, Bihor,). Au loc dezbateri, mese rotunde, lecturi publice şi acordare de premii. Evenimentul îşi propune stimularea şi valorificarea creaţiei literare, confruntarea de idei, contacte între scriitori şi public prin lecture publice, dezbateri pe teme literare. 

Program

Sâmbătă, 9 septembrie      Ora 11.00 – Castelul Regal:

  • Acordarea Premiilor la concursul de creaţie literară a tinerilor participanţi la Tabăra de Literatură a Tinerilor Scriitori – Căsoaia, Arad, Săvârşin – ediţia 2017.
  • – Acordarea Premiului pentru literatură a Fundaţiei „Principesa Margareta”, ediţia 2017

Ora 12.00 – Primăria Săvârşin: Dezbatere cu tema: Poezia în grai bănăţean.

  1. Creaţii în lectura autorilor invitaţi.
  2. Teme de discuţie:

– Folclor sau creaţie originală? Pseudoliteratură sau un curs paralel liric? Kitsch sau umor neaoş? Moare poezia în grai? Ora 15.00 – Masă festivă şi foc de tabără pe deal „la Moşu Miu”. Seară de poezie.   

Duminică, 10 septembrie Ora 11.00 – Plecarea invitaţilor  

Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni