Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă Marmaţia 2016, Sighetu Marmaţiei

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 27.12.2016 15:05 De catre: administrator

Judet: MARAMURES

Localitate: MUNICIPIUL SIGHETU MARMATIEI

Data inceput: 27.12.2016

Data final: 28.12.2016

Vizualizari: 7102

Data adaugarii: -

Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă "Marmatia 2016"- Sighetu-Marmaţiei

  Ediţia a 47-a. (27 - 28 Decembrie 2016)

Prima ediție a avut loc în anul 1969, de atunci acest festival a devenit de referință pentru zona Maramureșului. An de an, tradiția cheamă reprezentanții ai satelor și ansamblurilor folclorice maramureșene, la Sighet vin și iubitori ai obiceiurilor strămoșesti din alte regiuni ale țarii, ca de exemplu: Banat, Moldova, Bucovina, Dobrogea, Oltenia etc. Chiar și anumite formatii din strainatate au "jucat" pe strazile Sighetului: Regatul Unit, Ucraina, Republica Moldova.

Plugușorul din Vadu Izei este cel care are an de an are onoarea să deschidă festivalul celor mai frumoase și vechi obieciuri strămoșesti din Țara Maramureșului.

An de an, Sighetul recreează atmosfera de sărbătoare maramureşeană prin alaiul de colindători, viflaimuri, mascaţi, “capre”,etc. 

Este unul dintre cele mai importante evenimente pe care le găzduieşte Sighetul, care îşi propune a fi, conform celor afirmate la prima editie a Carnavalului şi festivalului judeţean de datini şi obiceiuri de iarnă din Maramureş (27-28 decembrie 1969), “un prilej şi o modalitate în acelaşi timp de a imprima un sens şi un conţinut nou unor datini şi obiceiuri străvechi, de a valorifica şi a prezenta tot ce are Maramureşul mai trainic şi mai autentic în arta populară făurită de multe generaţii ale acestor oameni minunaţi din nordul patriei noastre”.

Festivalul se realizează fără întrerupere din anul 1969, în preajma datei de 27 decembrie.
Festivalul se întinde de regulă pe durata a 2 zile, ocazie cu care alaiurile de săteni în costumele lor specifice se perindă prin centrul-orașului. Călăreți, căruțe cu colindători, viflaimuri, mascați, capre, cu obiceiuri și datini din Maramureș și din alte județe din țară vin și susțin recitaluri și demonstrații vii ale celor mai frumoase obiceiuri-tradiții de iarnă. Pe lângă ansamblurile folclorice maramureşene, la Sighet vin şi iubitori ai obiceiurilor strămoşeşti din alte regiuni ale ţării (Banat, Moldova, Bucovina, Dobrogea.

 

27 Decembrie 2016

Ora 10.00-10.30 – Parcul din centrul orașului - Târg de Artă Populară

Ora 10.45 – Primăria municipiului, Sala Transist – Primirea specialiștilor și a reprezentanților grupurilor de colindători

Ora 12.30 – Platoul din fața Primăriei Sighetu Marmației- Primirea Plugușorului

Ora 12.45 - Deschiderea oficială a alaiului datinilor de iarnă

Ora 13.00-14.30 - Centrul municipiului – Alaiul datinilor de iarnă

Ora 15.00 -17.00 - Scena în aer liber din centrul municipiului- Spectacol de datini si obiceiuri de iarnă- selecții din programul formațiilor participante.

Ora 18.00-20.00 - Scena în aer liber din centrul municipiului- Spectacol de gală prezentat de formațiile invitate la festival și artiștii Gheorghe Turda, Aurel Tămaș, Ioan Sas, Ileana Matus

Ora 20.00 - Foc de artificii

 

28 Decembrie 2016

10.00 Sărbătorirea a „45 de ani de la Deschiderea Expoziței de Etnografie a Muzeului Maramureșului”.

Locaţia : Muzeul Maramureșului din Sighetu Marmaţiei;

13.30 Colindători din Timiş, Neamţ, Republica Moldova şi Ucraina;

Locaţia: Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmaţiei;

15.00 CRĂCIUN ÎN MARAMUREŞ

Locaţia: Secția în aer liber de pe dealul Dobăieș al Muzeului Maramureşului;

Partea a II-a a sesiunii de comunicări a Muzeului Maramureşului

 

18 – 25 decembrie

În această perioadă la Sighetu Marmaţiei vor avea loc concerte ale corurilor şi grupurilor vocale bisericeşti, dar şi ale caselor de rugăciuni ale cultelor din municipiu.

Organizează: Consiliul Judeţean Maramureş, Universitatea Babes Bolyai - Extensiunea Sighet, Primăria Sighetu Maramaţiei,, Consiliul Local Municipal Sighetu Maramaţiei,  Centrul Judeţean de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare Maramureş,  Muzeul Maramureşeului,  Casa de cultură Sighetu Marmaţiei.

Comentarii

Pentru a putea adauga comentarii va rugam sa va autentificati(partea dreapta-sus a paginii).