Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă Marmaţia 2015, Sighetu Marmaţiei

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 24.12.2015 02:21 De catre: administrator

Judet: MARAMURES

Localitate: MUNICIPIUL SIGHETU MARMATIEI

Data inceput: 27.12.2015

Data final: 28.12.2015

Vizualizari: 4856

Data adaugarii: -

Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă "Marmatia 2015"- Sighetu-Marmaţiei

  Ediţia a 47-a. (27 - 28 Decembrie 2015)

Prima editie a avut loc în anul 1969, de atunci acest festival a devenit de referintă pentru zona Maramureșului. An de an, tradiția cheamă  reprezentantii ai satelor si ansamblurilor folclorice maramuresene, la Sighet vin si iubitori ai obiceiurilor stramosesti din alte regiuni ale tarii, ca de exemplu: Banat, Moldova, Bucovina, Dobrogea, Oltenia etc. Chiar si anumite formatii din strainatate au "jucat" pe strazile Sighetului: Regatul Unit, Ucraina, Republica Moldova.

Plugușorul din Vadu Izei este cel care are an de an are onoarea să deschidă festivalul celor mai frumoase și vechi obieciuri strămoșesti din Tara Maramureșului.

An de an, Sighetul recreează atmosfera de sărbătoare maramureşeană prin alaiul de colindători, viflaimuri, mascaţi, “capre”,etc. 

Este unul dintre cele mai importante evenimente pe care le găzduieşte Sighetul, care îşi propune a fi, conform celor afirmate la prima editie a Carnavalului şi festivalului judeţean de datini şi obiceiuri de iarnă din Maramureş (27-28 decembrie 1969), “un prilej şi o modalitate în acelaşi timp de a imprima un sens şi un conţinut nou unor datini şi obiceiuri străvechi, de a valorifica şi a prezenta tot ce are Maramureşul mai trainic şi mai autentic în arta populară făurită de multe generaţii ale acestor oameni minunaţi din nordul patriei noastre”.

Festivalul se realizează fară întrerupere din anul 1969, în preajma datei de 27 decembrie.
Festivalul se întinde de regulă pe durata a 2 zile, ocazie cu care alaiurile de săteni în costumele lor specifice se perindă prin centrul-orașului. Călăreți, căruțe cu colindători, viflaimuri, mascați, capre, cu obiceiuri și datini din Maramureș și din alte județe din țară vin și susțin recitaluri și demonstrații vii ale celor mai frumoase obiceiuri-tradiții de iarnă. Pe lângă ansamblurile folclorice maramureşene, la Sighet vin şi iubitori ai obiceiurilor strămoşeşti din alte regiuni ale ţării (Banat, Moldova, Bucovina, Dobrogea.

 

27 decembrie 2015, Centrul municipiul Sighetu Marmaţiei

- Ora 12,30: Parada Ansamblurilor Tradiționale - Alaiul Tradițional și Spectacolul de gală al datinilor şi obiceiurilor de iarnă din zona Maramureșului.

- Ora 19:00: Spectacol de  Gală de datini şi obiceiuri de iarnă susținut Ansamblul folcloric Iza, Grupul folcloric Mara
                     Recitaluri  Cristian Pomohaci, Marius Ciprian Pop, Valeria și Traian Ilea.

- Ora 21:15: Proiecție 3 D - Maramureșul Nostru pe fața clădirii Hotel Coroana 

- Ora 21:30: Foc de artificii

Organizează: Consiliul Local Sighetu Marmaţiei, Primăria municipiului, Centrul Cultural Sighet, Muzeul Maramureşului și Univ Babes Bolyai, Facultatea de Geografie, extensia Sighetu Marmației.

 

28 decembrie 2015, Muzeul Maramureşului

Ora 11:00: Sesiune de comunicări științifice pe teme de etnografie şi folclor

Organizează: Muzeul Maramureşului Sighetu Marmaţiei, Piața Libertății nr 15

Organizează: Consiliul Judeţean Maramureş,  Universitatea Babes Bolyai - Extensiunea Sighet, Primăria Sighetu Maramaţiei,, Consiliul Local Municipal Sighetu Maramaţiei,  Centrul Judeţean de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare Maramureş,  Muzeul Maramureşeului,  Casa de cultură Sighetu Marmaţiei.

Comentarii

Pentru a putea adauga comentarii va rugam sa va autentificati(partea dreapta-sus a paginii).