Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Festivalul “Baroc Timişoara”

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 01.10.2016 16:55 De catre: administrator

Judet: TIMIS

Localitate: MUNICIPIUL TIMISOARA

Data inceput: 08.10.2016

Data final: 23.10.2016

Vizualizari: 322

Data adaugarii: 05.10.2015

Festivalul “Baroc Timişoara”, Timişoara

Festivalul pune în valoare multiculturalitatea unică a zonei, subliniind data de 18 octombrie, declarată zi de importanţă locală, când Prințul Eugeniu de Savoia reușește să cucerească cetatea controlată de turci, și intră triumfal pe poarta care mai târziu îi va purta numele: „Poarta prințului Eugen”.

La 18 octombrie 1716, Prințul Eugeniu de Savoya își făcea intrarea triumfală în cetatea Timișoarei, eliberând-o de sub ocupația Imperiului Otoman.

După 300 de ani, Asociația Festivalul Baroc Timișoara organizează un festival dedicat valorilor de artă și cutură barocă pentru a celebra an de an evenimentul din 18 octombrie 1716, unul ce poartă o deosebită importanță în istoria locală.

Dorința noastră este aceea de a îmbina artele frumoase, specifice epocii, pentru a reda episodic valorile peisajului cultural baroc.

Vă invităm să ne fiți alături și în acest an, prin participarea la evenimentele organizate cu atât de mult drag de întreaga echipă a Festivalului Baroc Timișoara!

Program Festivalul Baroc Timișoara

08 - 23 octombrie 2016 8 octombrie / ora 18.30

Evenimentul „Savoare Barocă”

Locație: Muzeul de Artă

Scopul evenimentului „Savoare Barocă” este de a lansa programul concertelor vocal-simfonice planificate în cadrul Festivalului Baroc și de a serba figura marcantă a personalității care a schimbat cursul istoric al orașului Timișoara, Eugeniu de Savoya.

Programul propune: vă propunem o degustare de vinuri oferite de către Enoteca de Savoya, acompaniată de apa de aur Aur`a. Brutarul nostru preferat, Prospero, ne va fermeca cu deliciile sale, totul într-un decor de vis pe care Atelierul de flori by Anca Vlad îl va realiza.

Muzica interpretată de: ansamblul „Incanto Quartetto”, Caius Hera (lăută) şi Claudiu Șola (bas).

Intrarea se va face pe bază de invitaţie, care se poate obţine de la Asociaţia Festivalul Baroc Timişoara. Mai multe detalii la adresa: info@festivalulbaroctimisoara.ro

18 octombrie / ora 20.00

Concert vocal- simfonic „Timișoara 1716 - începuturile unui oraș european”

Locație: Domul Romano – Catolic „Timișoara 1716 - începuturile unui oraș european” - concert vocal-simfonic dedicat lui Eugeniu de Savoya.

Conducerea muzicală: maestrul Walter Kindl. Soliști: Alina Todea, Maria Virginia Oniţă, Daniel Zah, Ovidiu Ciucuriţă, Lucian Oniţă.

Evenimentul va fi completat de momente inedite pregătite de Capella Academica Timisiensis (concertmaestru Ioan Fernbach) și Corul de cameră al Filarmonicii Banatul (maestru de cor Iosif Todea).

La orgă: Silviana Ana Cîrdu.

Intrarea este liberă

20 octombrie / ora 19.00

Concert de muzică veche -„L`Amore Innamorato”

Locație: Filarmonica Banatul Timișoara

„L`Amore Innamorato” - concert extraordinar susținut de ansamblul de muzică veche „L`Arpeggiata”.

Ansamblul este format din cei mai buni instrumentiști ai momentului, care aduc la viață muzica barocă și tradițională din întreaga lume.

Încă din anul lansării, ansamblul „L’Arpeggiata” a avut parte de un succes răsunător, fiind invitat să participe la cele mai mari festivaluri din întreaga lume, precum: Printemps des Arts de Nantes, Festival de Sablé-sur-Sarthe, Brugge Musica Antica, Istanbul International Festival, Hong Kong Arts Festival, Tokyo Metropolitan Art Space şi New York Carnegie Hall.

Ne vom lăsa vrăjiți de ariile rare compuse de Francesco Cavalli, faimos organist și compozitor de operă în Veneția secolului al XVII-lea, reinterpretate de ansamblul L’Arpeggiata. Conducerea muzicală: Christina Pluhar (teorbă). Invitat special: soprana Hana Blažíková.

Biletele de intrare la concert se obţin gratuit, de la casieria Filarmonicii Banatul Timişoara.

 

23 octombrie / ora 19.00

Concert exceptional - „Le Roi Danse”

Locație: Filarmonica Banatul Timișoara

„Le Roi Danse” - concert de muzică barocă susținut de Orchestra Română de Tineret, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, cu participarea extraordinară a sopranei Rodica Vică.

Lully, Rameau, Handel, Purcell sunt doar o parte din compozitorii ale căror lucrări geniale le vom auzi ieșind de sub bagheta tânărului dirijor Gabriel Bebeșelea, recunoscut ca fiind „unul din cei mai talentaţi dirijori români ai ultimelor decenii" (Jurnalul Festivalului George Enescu, 7 Septembrie 2011).

Concertul se bucură de participarea renumitei soprane Rodica Vică, deţinătoarea mai multor premii naţionale şi internaţionale.

Biletele de intrare la concert se obţin gratuit, de la casieria Filarmonicii Banatul Timişoara.

 

8-23 octombrie

Expoziție „Eugenio von Savoy și Timișoara veche”

Locație: Ceainăria Cărturești Mercy

Pe toată durata Festivalului Baroc, între 8 - 23 octombrie, la Cărturești Mercy va avea loc expoziția „Eugenio von Savoy și Timișoara veche”.

Stampele expuse vor reda o perioadă impresionantă din istoria locală, documentele fiind puse la dispoziţie de către Serviciul Judeţean Timiş al Arhivelor Naţionale.

Intrarea este liberă.

Comentarii

Pentru a putea adauga comentarii va rugam sa va autentificati(partea dreapta-sus a paginii).