Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Fărșang, Ormeniș

Postat de administrator

Ultima modificare: 04.02.2021 11:05 De catre: administrator

Judet: BRASOV

Localitate: ORMENIS

Data inceput: 06.02.2021

Data final: 06.02.2021

Vizualizari: 166

Data adaugarii: 04.02.2021

Fărșang, Ormeniș

 

Sâmbătă, 6 februarie 2021, ora 11:00

Obiceiuri de Lăsata Secului de Paște

Fărșangul este un obicei al comunității maghiare din Ormeniș, împrumutat de la sașii transilvăneni și a cărui origine se regăsește cu peste două secole în urmă.

În cadrul alaiului defilează feciori ce poartă măşti animaliere (lup, urs), dar sunt reprezentate şi personaje din viaţa reală (mire, mireasă, doctor, preot etc). La pregătiri participă şi fetele din sat, care-i ajută pe feciori la confecţionarea măştilor, la împodobirea animalelor (cai, măgari) şi a carului alegoric care conduce alaiul pe uliţele satului.

Zarva asurzitoare pe care o produce alaiul, are rostul de a alunga tot ceea ce înseamnă răutate, necurăţenie, infertilitate, întuneric şi chiar anotimpul rece asimililat morţii temporare a naturii. Sătenii adunaţi la porţile caselor cinstesc alaiul cu gogoşi, sume de bani, pălincă şi ouă nefierte.

Serviciul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din cadrul Centrului Cultural Reduta vă invită la obiceiul tradiţional – Fărşangul (carnaval), organizat de către tinerii din localitate, cu sprijinul Primăriei Ormeniş, sâmbătă, 6 februarie 2021 în comuna Ormeniş, începând cu ora 11.00.

Sursa foto: Marco Algasovschi

Text preluat din Broșura ,,Obiceiuri Tradiționale din Județul Brașov'; realizată de Serviciul Cultură Tradițională din cadrul Centrului Cultural Reduta.


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni