Expozitia 100 de ani - Romania in National Geographic
Postat de romaniaturistica
Data adaugarii: 18.10.2013 11:10
Judet: BUCURESTI
Localitate: BUCURESTI SECTORUL 1
Vizualizari: 1396
Ultima modificare: 18.10.2013 12:45 De catre: administrator
EXPOZIȚIA „100 DE ANI - ROMÂNIA ÎN NATIONAL GEOGRAPHIC”
1913 - 2013. O aniversare și un bun prilej de reflecție
Muzeul Național de Istorie a României și National Geographic vă invită la vernisajul expoziției de fotografie „100 de ani – România în National Geographic”, care va avea loc pe data de 22 octombrie 2013, ora 17.00, la sediul MNIR din Calea Victoriei nr. 12.
În acest an, National Geographic sărbătorește 125 de ani de existenţă ai ediţiei internaţionale şi 10 ani pe piața din România.
Revista National Geographic s-a născut din iniţiativa unor exploratori şi cercetători cu viziune de a răspândi cunoştinţele geografice în rândul publicului larg. După un secol şi un sfert de existenţă, în care a determinat generaţii întregi să aibă grijă de planetă, National Geographic se află în continuare în fruntea educatorilor.
Primii care semnalizează marile probleme ale lumii - încălzirea globală, criza petrolului, a alimentelor, a apei, explozia demografică - primii care luptă, prin conştientizare, împotriva despăduririlor, a poluării, a risipei, dar şi a intoleranţei şi discriminării, jurnaliştii, fotografii şi editorii NG invită publicul din România să sărbătorească alături de ei, printr-o nouă expoziție aniversară: România oglindită în paginile NG.
În 1913 a apărut în revista National Geographic primul articol despre țara noastră: România și ambițiile ei. Descoperim o țară europeană, dinamică, în plină emancipare, prosperă, cu petrol, grâu și femei foarte frumoase. Alte câteva jaloane editoriale National Geographic marchează drumul nostru întortocheat prin veacul trecut. Articolul România, statul pivotant (octombrie 1915) este urmat la scurt timp de România și Rubiconul său (septembrie 1916). Jurnaliștii americani remarcă faptul că, după ezitări tactice, România a aruncat zarurile în partea cea bună. Urmează o „primăvară” românească de 20 de ani, copios prezentată de faimoasa publicație în articole luminoase, adevărate invitații turistice spre o lume de un pitoresc original, cu Delta Dunării, castele transilvane și mănăstiri, și mai ales cu o lume rurală, tradițională, care-și datorează farmecul unei originalități aparte și mozaicului de etnii, cu obiceiuri, port și culturi diferite. Chiar dacă uneori reportajele alunecă puțin spre exotism, simțim seducția satului românesc de odinioară. Este de altfel și universul prezentat în această expoziție.
După articolul publicat în 1940 urmează o tăcere de 29 de ani. Abia în 1969 Americanii pășesc din nou în România – după cum afirmă titlul unui articol ce salută începutul unei înseninări politice. Bucurie prematură, căci țara noastră balansează din nou între două lumi. România, un rebel mergând pe sârmă, publicat în noiembrie 1975, consemnează această cumpănă. Un nou con de umbră urmează, timp de un sfert de veac.
În 1990 și apoi în 1998, apar articole ce prezintă România pornită pe dificilul drum al democrației.
Tăcerile revistei National Geographic despre noi au fost tot atât de semnificative precum grăirile sale.
Printre fotografiile prezente în expoziţie se numără câteva realizate de mari artişti fotografi români, precum Alexandru Bellu şi Iosif Berman. Lucrări ale acestor fotografi renumiţi pot fi admirate şi pe site-ul www.imagoromaniae.ro, un proiect lansat de MNIR la finalul anului 2011, care pune în valoare un important fond de imagini aflat în fototeca muzeului şi care conţine în prezent o bază de date cu peste 5500 de imagini.
Expoziţia este deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 22 octombrie – 17 noiembrie 2013 şi poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00 (program de vară) respectiv 9.00 – 17.00 (program de iarnă).
Comentarii
Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni