Drumul Vinului în Podgoria Aradului
Vizualizari: 18830
Postat de romaniaturistica
Ultima modificare: 10.11.2014 17:18
De catre: administrator
Judet: ARAD
Localitate: PAULIS
Rating (2 voturi):
Rating personal:
(nu sunteți logat)
Data adaugarii: 01.01.2012
1. Despre drumul cultural - turistic al vinului...
Viticultura in Romania au fost si ramane o ocupatie de seama a locuitorilor acestor meleaguri. In acest sens, tara a fost favorizata de pozitia sa geografica in Sud-Estul Europei, de apropierea de Marea Neagra, precum si de specificitatea solurilor si a climei.
Descoperirile arheologice si documentele istorice arata ca pe teritoriul actual al Romaniei primele urme ale culturii vinului au fost prezente inca de acum 4000 de ani. Calitatea superioara a vinurilor produse, arata ca acestea au fost obiecte de comert inca din timpurile antice.
Romania, alaturi de tari precum: Franta, Italia, Germania, Spania ar putea fi deasemenea numita ,,tara de origine a vitei de vie" in Europa.
Oricine vrea sa guste din vinurile romanesti si sa se bucure de turismul in zonele cu cea mai buna vita de vie este invitat oricand sa urmeze un circuit turistic, care ar putea fi denumit generic ,,Drumul vinului".
2. Podgoria Aradului
Pe meleagurile aradene, viticultura a fost practicata pentru prima data de catre dacii liberi
in zona colinelor, care formeaza ultimile ramificatii ale Muntilor Zarandului. Podgoria aradeana este una dintre cele mai vechi "tinuturi ale vitei de vie" din Romania, fiind atestata documentar de la inceputul secolului al IX-lea.
Viile judetului Arad sunt concentrate, aproape in totalitate, in cuprinsul zonei Minis - Maderat, ocupand pozitii statornice, de mult castigate, pe dealurile de la marginea vestica a Muntilor Zarandului, intinzandu-se pe o lungime de circa 60 km si pe o latime cuprinsa intre 1 - 4 km.
Climatul moderat, temperat - continental, cu ierni blande si de scurta durata, primaveri timpurii, veri calde si toamne lungi, determina aici, conditii ideale pentru cultura vitei de vie.
Compozitia solului, bogat in oxizi metalici, format pe roci eruptive, alaturat climatului caracterizat printr-o nuanta mediteranean - adriatica sunt daruri ale naturii care au contribuit la producerea faimoaselor vinuri rosii de Minis, cunoscute inca de la mijlocul sec. al XVIII-lea.
Podgoria este formata din doua centre viticole: MINIS (sud) si MADERAT (nord).
Curiozitati, despre Podgoria Aradului
- a luat fiinta prima scoala de viticultura la Minis (comuna Ghioroc) in 1881;
- a luat fiinta prima pepiniera viticola la Baratca - Paulis in 1885;
- in zona Minisului a fost produs pentru prima data vin de tip Aszu din soiul Cadarca in 1744;
- la Minis functioneaza cea mai veche Vinoteca cu cel mai vechi vin - produs in 1926;
- in localitatea Minis, functioneaza Muzeul Viei si Vinului incepand din 1987;
- la Minis, a luat fiinta Statiunea de Cercetari Horti - Viticola, care functioneaza astazi ca Statiune de Cercetare - Dezvoltare Viti - Vinicola Minis, incepand cu anul 1957;
- in cadrul centrului viticol Maderat s-a produs pentru prima data, soiul de vin bine cunoscut consumului curent "Mustoasa de Maderat", obtinut din selectia naturala, ce are o tarie alcoolica medie.
3. Soiuri de vin cultivate in judetul Arad
Vinuri rosii
Cabernet Sauvignon (soi recomandat - cu denumire de origine controlata, avand o tarie
alcoolica de 12,5-14 % vol.) este supranumit "regele vinurilor rosii de Minis". De-a lungul timpului, Cabernet Sauvignon-ul a dus podgoriei aradene numeroase medalii de aur (peste 15 medalii de aur) la concursurile internationale si nationale de vinuri.
Vinul prezinta o culoare rosie, foarte intensa, spre negru cu reflexe puternic albastruie pentru vinul tanar, castigand insa nuanta rosie caramizie pe parcursul invechirii. Aroma, aduce a vegetatie salbatica de iarba, miros de ciorchine, in prima faza. Ca vin tanar este parca prea aspru, taninos, dur, chiar neconsumabil, necesitand minimum 2 ani de maturare.
Dupa 3-4 ani de invechire la sticla, Cabernet Sauvigon, ca vin sec primeste un buchet fin si complex cu pronuntat caracter de soi, devenind suplu si catifelat.
Merlot (soi recomandat - cu denumire de origine controlata, cu o tarie alcoolica de 12-13 % vol.) se situeaza calitativ, imediat dupa Cabernet Sauvignon. El este un soi rosu, sec, atragator atat ca vin tanar cat si ca vin evoluat.
Vinul este mai putin aspru si rotund, mai armonios si mai baubil chiar din primul an. La tinerete, vinul conserva foarte bine aromele si gustul fructelor de padure. Maturat in butoi de lemn, timp de 1 - 2 ani, vinul din soiul Merlot, castiga in complexitatea sa calitativa prin buchetul specific, care aminteste de lemnul de stejar.
Cadarca (soi recomandat) este un vin traditional, specific podgoriei de care este nemijlocit legat. Numele de Cadarca este asociat intotdeauna podgoriei Minis - Maderat. La mijlocul secolului al XVIII-lea vinurile rosii de Minis (de tip aszu) obtinute din soiul Cadarca au fost cunoscute la scurt timp, in toata Europa, dar si pe alte meleaguri.
Stramosii nostrii numeau vinul sec de Cadarca ,,sange de taur", renume pe care localnicii il pastreaza si in prezent, definindu-i prin acesta culoarea rosie - rubinie, personalitatea si puterea.
Burgund mare (soi recomandat si autorizat, avand o tarie alcoolica de 11-12 % vol.) ramane, la fel ca si Cadarca un soi asimilat podgoriei aradene, care nu eclipseaza alte vinuri, dar confirma valoarea ei. Este un vin rosu, sec, cu nuante violacee ca vin tanar, cu aroma de fruct proaspat, uneori acide, cu usoara duritate si asprime, ce se poate ridica la un nivel calitativ foarte bun atunci cand este bine vinificat si dupa invechire.
Pinot Noir (soi autorizat) se produce atat ca vin sec, cat si ca vin demisec. Complexul natural al Podgoriei Minis - Maderat este favorabil producerii vinurilor Pinot Noir de mare marca, ele putand concura oricand cu etalonul mondial al acestui vin, Pinot Noir-ul de Bourgogne (Franta).
Rosu de Minis (soi recomandat) este un soi consacrat pentru aceasta zona. Acest vin sec, ingemaneaza, astazi armonios robustetea si plinatatea soiului Cabernet Sauvignon, cu catifelarea si delicatetea soiului Merlot, vioiciunea si nervul soiului Cadarca si Burgund, rezultand asa dupa cum spun specialistii un "mariaj demn de remarcat".
Vinuri albe
Riesling Italian (soi recomandat, cu tarie alcoolica medie de 11-12,5 % vol.) este un vin alb, sec si cu multa prospetime, de culoare verde galbui care reprezinta una din atractiile consumatorilor de vinuri albe. Este unul dintre vinurile care recomanda Podgoria Minis - Maderat.
Feteasca Regala (soi autorizat) are o culoare alb - verzuie, cu nuante galbui care se conserva pe o perioada mare de timp. Gustul sau este acidulat, fiind un vin sec, suficient de corpolent, cu o personalitate certa, plin de viata. Feteasca Regala este un vin care se impune printr-o buna armonie intre aroma si gust.
Muscat Ottonel (soi autorizat) este un vin alb aromat. Preparat ca vin demisec si demidulce, vinul poate garanta intotdeauna succesul si celor mai pretentioase deserturi. Avantajat de renumele soiului, Muscat Ottonel-ul capata calitati si caracteristici noi in Podgoria Minis - Maderat, cunoscut inca de la inceputul secolului al XIX-lea.
Sauvignon, (soi recomandat, cu tarie alcoolica de pana la 12,5 -13 % vol.) avantajeaza producatorii de posibilitatea recoltarii tarzi a strugurilor. Vinul de Sauvignon inglobeaza tot ceea ce este mai bun pentru afirmarea lui. Este un vin sec, semiaromat, suav, originar din Franta, cultivat pe arii destul de restranse in podgoria aradeana.
Mustoasa de Maderat, (soi recomandat, cu o tarie alcoolica de 9,5-10,5 % vol.) asa cum arata si numele sau, este un soi local, de mare productie, obtinut prin selectie naturala in centrul viticol Maderat. Culoarea lui este galben-verzuie, cu trecerea anilor devine galben-pai, mentinandu-si tenta verzuie.
Vinul este unul de consum curent, de "cursa lunga", care intotdeauna se prezinta proaspat si racoros, datorita compozitiei sale si in special a aciditatii. Vinul seduce prin franchetea si finalul sau generos.
Vizita in Podgorie - DRUMUL VINULUI
Ajunsi in Arad, centrul resedinta de judet, va veti intreba: Ce am putea vizita?
Citadela baroc, asa dupa cum mai este cunoscut Aradul vizitatorilor, ofera multe alternative de vizitare. Alaturi de acestea, pentru o zi sau doua va recomandam o vizita in Podgoria Aradului, situata la numai 15 km de municipiu.
Aici veti putea degusta vinurile aradene rosii si albe, vizita obiective turistice de o certa valoare, unice care se incadreaza in peisajul ce imbina armonios civilizatia cu arhaicul, constituind un model inedit de dezvoltare durabila in spatiul rural european.
Numai vizitand aceste meleaguri veti putea completa sirul experientelor de calatorie si cunoastere, urmand circuitul turistic "Drumul Vinului in Podgoria Aradului".
COMUNA PAULIS
Comuna Paulis este situata in zona de contact a Culoarului Muresului cu Campia
Aradului si Muntii Zarandului.
Pintre obiectivele turistice ale comunei amintim:
-
Crama Wine Princess, care organizeaza degustari de vinuri, la cerere;
-
Conacul de la Baratca, cuprinde trei corpuri de cladire: cladirea principala construita
in primele decenii ale secolului XX-lea, casa cu coloane construita in stil neoclasic avand o terasa sustinuta de coloane cu capitel in stil doric si ,,Casa cu turn" construita de arhitectul Szontay Lojos avand un stil ecletic. Conacul este inconjurat de un frumos parc dendrologic fiind in proprietatea familiei Birtolon. Parcul dendrologic cuprinde exemplare rare de tisa, magnolii si pin de Himalaya;
,,Detasamentul Paulis" cazuti in luptele din anul 1944 pentru apararea culoarului Muresului;
Carierei din Cladova;
daco - romane.
In comuna Paulis se poate ajunge pe drumul european E 68 si mai apoi pe drumul judetean DJ 708B sau cu trenul pe calea ferata Arad - Bucuresti.
COMUNA GHIOROC
Comuna Ghioroc este situata in zona de contact a Muntilor Zarand cu Campia Aradului,
pe Canalul Matca. Aceasta se bucura de un ridicat potential turistic datorita asezarii ei geografice si lacului de pescuit. Aici a luat fiinta prima linie electrificata de tramvai din Estul Europei si a opta din lume. In comuna Ghioroc se poate ajunge pe drumul judetean DJ 708B.
Potentialul turistic al comunei este unul de exceptie, comuna fiind cunoscuta ca un important areal de convergenta turistica. Dintre obiectivele turistice ale comunei Ghioroc amintim:
- Cramele Minis, care ofera degustari de vinuri, la cerere;
-
Biserica Romano - Catolica ce dateaza din 1779 - 1781;
-
Biserica Ortodoxa cu hramul ,,Sfantul Mucenic Dimitrie" ce dateaza din 1793 si
se afla pe lista monumentelor de arhitectura;
-
Monumentul inchinat eroilor cazuti in luptele din 1944;
-
Muzeul Viei si Vinului situat in localitatea Minis, in cadrul Statiunii de Cercetari
Viti-Vinicole, care se poate vizta la cerere apeland la telefon 0040-257 - 461.426;
0040-257 - 461.539;
face la cerere, de asemenea putandu-se realiza si calatorii cu trenul de epoca (sec. XIX-lea) pe ruta Arad - Ghioroc. Pentru aceasta apelati la telefon 0040-722 - 391.428;
in curs de dezvoltare o zona turistica si de agrement;
COMUNA COVASANT
Comuna Covasant este situata in Podgoria Aradului, la poalele Muntilor Zarand, pe Canalul Matca, la 28 km de municipiul Arad, accesul asigurandu-se pe DJ 708B. Este o comuna cu bogate vestigii ale trecutului, aici descoperindu-se unelte din epoca de piatra, un tezaur de 300 monede romane, bratari, inele si alte obiecte din bronz.
Comuna Covasant este unul dintre cele mai importante puncte de acces spre culmile domoale ale Muntilor Zarand, mai multe trasee turistice marcate pornind de pe teritoriul acesteia (consultati pentru aceasta hartile turistice editate de catre Centrul Cultural Judetean Arad).
Pe langa bogatia peisajelor desprinse de pe inaltimile Zarandului, comuna dispune si de un impresionant fond turistic de origine antropica:
-
Cetatea ,,Tornea" si urmele cetatii de pamant ,,Hindec";
-
ruinele si turnul unei impresionante biserici ridicata in stil gotic, datata din
secolul al XIV-lea, la care se adauga si un fond construit de exceptie.
COMUNA SIRIA
Comuna Siria este situata in zona de contact a culoarului Muresului, cu Campia Aradului
si Muntii Zarandului, pe culmile carora se pot realiza drumetii, cat si activitati sportive gen: parasutism, parapanta etc. Este situata la o distanta de 28 km fata de municipiul Arad. In comuna Siria se poate ajunge pe drumul judetean DJ 709 sau DJ 708B Paulis - Siria.
Potentialul turistic al comunei este unul de mare valoare. Dintre obiectivele turistice ale comunei amintim:
mijlocului secolului XX;
timpului aceasta a fost posesiunea lui Iancu de Hunedoara (1444), fiind ocupata mai apoi de rasculatii lui Gheorghe Doja. A fost garnizoana militara a lui Mihai Viteazul, fiind considerata un important punct strategic al regiunii, rol jucat pana in anul 1785 cand a fost distrusa de trupele habsburgice;
-
Muzeul ,,Ioan Slavici" si Muzeul ,,Emil Montia", amintesc de doua mari
personalitati ale culturii nationale de mare valoare. Rememorarea activitatii acestora este evocata in cadrul expozitiilor permanente ale muzeului amenajat in Castelul Bohus, monument de arhitectura construit in stil neoclasic si datat din anul 1838;
datand din anii 1700 - 1750;
datand din anul 1746;
datand din anul 1703;
neoclasice;
ai Zarandului pana sub varful Cucurbata.
ORASUL PANCOTA
Orasul Pancota este asezat in zona centrala a judetului Arad, la poalele Muntilor
Zarandului. Din punct de vedere administrativ orasul Pancota cuprinde si localitatea rurala Maderat si se afla situat la o distanta de 37 km de municipiul Arad. In orasul Pancota se poate ajunge pe drumul judetean DJ 709.
Orasul Pancota este un important centru al viei si vinului, cunoscut atat in tara cat si in strainatate.
Dintre cele mai importante obiective turistice ale orasului, pe care va invitam sa le vizitati se remarca:
Maderat;
-
Ansamblul urban desfasurat de-a lungul strazii Tudor Vladimirescu;
-
Palatul Schulchowschi, devenit azi, sediul Primariei din Pancota, unul dintre cele
mai reprezentative monumente de arhitectura din judetul Arad, a fost construit intr-un elegant si gratios stil rococo de secol XIX;
-
Canalul Matca o importanta lucrare hidrotehnica de secolul XIX;
-
Casa Csiki Ghergely, locatie in care s-a nascut si trait o buna perioada de timp
personalitatea vietii cultural-artistice a Aradului;
-
Arborii Seqvoia Gigantea, situati tocmai in podgoria de la Maderat;
-
Ruinele Palatului lui Ispravinciu din viile Maderatului;
-
Turnul Pompierilor;
-
Crama Veche.
Vorbe de Duh despre Vin
-
,,O sticla de vin contine mai multa filozofie in ea decat orice alta carte
din lume".
-
,,Oamenii sunt ca vinurile. Cu timpul, fie devin din ce in ce mai buni, fie
se transforma in otet".
-
,, Lemnul vechi arde cel mai bine, prietenii vechi sunt cei mai de
incredere, autorii vechi sunt cei mai buni de citit, iar vinul vechi este cel mai bun de baut".
5. ,,Vinul amestecat cu apa intareste inima, rumeneste obrajii, alunga mahnirea, usureaza calea, il umple de indrazneala chiar si pe cel mai fricos, domoleste ficatul si te face sa dai uitarii grijile".
PRODUCATORI & CRAME AMENAJATE PENTRU DEGUSTARI
WINE PRINCESS S.R.L
Crama: localitatea Paulis, comuna Paulis (sub cladirea Primariei)
Adresa: Comuna Paulis, Nr. 583, judetul Arad
Telefon: 0257 - 388.045
Persoana de contact: BALLA Geza
Magazin de prezentare
Adresa: Str. O. Goga, Nr. 26, Arad, Cod 310.028, judetul Arad
Telefon: 0257 - 251.000; 0744 - 520.645; 0747 - 930.304
Persoana de contact: BALLA Geza
Soiuri de vin cultivate si valorificate de catre societate:
Vinuri rosii - Pinot Noir, Merlot, Cabernet-Sauvignon si Cadarca, realizate prin tehnologii clasice de vinificare.
Vinurile albe - Riesling Italian, Traminer, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Feteasca Regala, obtinute prin tehnologii moderne.
Societatea are in proprietate 61,5 ha de vie. Capacitatea de pastrare se asigura in pivnite si in budane de stejar si barrique-uri - vinurile rosii, iar vinurile albe in tancuri de otel inoxidabil cu o capacitate totala de 5000 hl.
CRAMELE PANCOTA S.R.L
Societate in acest moment este doar producator de vin, nu are la dispozitie crame pentru degustare.
Adresa: Orasul Pancota, Str. T.Vladimirescu, Nr. 95, judetul Arad
Telefon: 0257 - 467.480; 0745 - 653.700
Persoana de contact: Stefan PROZSA
Soiuri de vin cultivate si valorificate de catre societate:
In prezent produsele firmei ating trei segmente de piata:
alb si rosu
mai special care isi are originea in Podgoria Minis - Maderat, numita Mustoasa de Maderat
- Segmentul superior - DOC (denumire de origine controlata) Feteasca Regala, Muscat Ottonel, Riesling Italian - vinuri albe si Burgund Mare - un vin rosu intens, puternic extractiv.
In Podgoria Minis - Maderat, Cramele Pancota au una dintre cele mai mari capacitati de productie de vinuri, stocare si conditionare precum si o instalatie moderna de imbuteliere.
ELITE WINE S.R.L
Societate in acest moment este doar producator de vin, nu are la dispozitie crame pentru degustare
Adresa: localitatea Masca, comuna Siria, judetul Arad
Telefon: 0720 - 934.491; 0723 - 512.522
Persoana de contact: SZIKLER Walter
Soiuri de vin cultivate si valorificate de catre societate:
Elite Wine este situata in partea de nord a Podgoriei Minis - Maderat, intr-un peisaj deosebit de pitoresc cu versanti lini si pante de marime mica, zone impadurite si doi semeti arbori de sequoia cu o inaltime de peste 35 metri, adusi aici in anul 1845.
Vinuri albe - Mustoasa de Maderat, Riesling Italian, Feteasca Regala, Sauvignon Blanc
Vinuri rosii - Burgund, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon
Detine in proprietate 23 ha de vie in plaiul viticol Masca. Structura sortimentala este reprezentata de soiurile albe in proportie de 60% si vinuri rosii in proportie de 40%. In toamna anului 2008 a fost infiintata o noua plantatie de vie in suprafata de 5 ha din soiurile: Sauvignon Blanc, Pinot Noir si Cabernet Sauvignon.
PIVNITELE PAVEN S.R.L
Crama: localitatea Masca, comuna Siria (in Deal intre Masca si Pancota, la 150 m de la sosea Masca - Pancota),
Adresa: localitatea Masca, comuna Siria, judetul Arad
Telefon: 0745 - 615.606
Persoana de contact: PAVEN Ilarie
Soiuri de vin cultivate si valorificate de catre societate:
Vinuri albe- Muscat Ottonel, Riesling Italian, Pinot Gris, Feteasca Regala, Mustoasa de Maderat se obtin prin tehnologii moderne.
Vinuri rosii - Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Burgund sunt produse prin tehnologii clasice de vinificare.
Pivnitele Paven au in proprietate 30 ha de vie, iar vinurile obtinute de pe aceste suprafete de vie se pastreaza in pivnitele societatii cu o capacitate de depozitare de 2600 hl in butoaie de stejar folosite pentru vinurile rosii, precum si in cisterne de otel inoxidabil in cazul vinurilor albe.
CRAMELE MINIS S.A
Crame: - localitatea Masca, comuna Siria (2 pivnite la sediul societatii)
reprezentativa pivnita a carei infiintare dateaza din 1818, fondator fiind baroneasa Bohus)
Adresa: localitatea Masca, comuna Siria, judetul Arad
Telefon: 0742 - 544.656
Persoana de contact: Ioan CHIRLA
Magazin de prezentare
Adresa: Str. Ecate rina Teodoroiu, nr. 4, ap. 1(linga P-ta Catedralei), Arad, jud. Arad
Soiuri de vin cultivate si valorificate de catre societate:
Vinuri albe - Feteasca Regala, Muscat Ottonel
Vinuri rosii - Merlot, Pinot Noir, Burgund si Feteasca Neagra
Unitatea are incepind cu anul 2009 o plantatie noua de 15ha, cultivata in sistem ecologic, urmind ca peste 3-4 ani sa obtina vinuri certificate ecologic.
STATIUNEA DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU VITICULTURA SI VINIFICATIE MINIS
Societate in acest moment este doar producator de vin, nu are la dispozitie crame pentru degustare
Adresa: Comuna Ghioroc, Nr. 6, judetul Arad
Telefon: 0257 - 461.426
Fax: 0257 - 461.427
E-mail: scminis@hotmail.com
Persoana de contact: Mihai DUMA
CASA FAMILIEI BIRAUAS
Adresa: Comuna Ghioroc, judetul Arad
Telefon: 0723-307.157 sau 0730-282.800
E-mail: norablauth@yahoo.com
Persoana de contact: Caludiu BIRAUAS
La Ghioroc, pe dealul care serpuieste de-a lungul drumului vinului romanesc, loc remarcabil al podgoriei Minis-Maderat, pe o palma de deal, rodesc randuri de vie, care dau vestitele Cabernet Sauvignon si Pinot Noir, ale casei Birauas.
Colna veche a viei, adaposteste pivnitele cu barrique-uri, precum si locul de degustare. Procedeul de prelucrare al valorosilor struguri de vita nobila, incepe si se termina intr-o linie tehnologica moderna, aflata in incinta viei Birauas.
Dupa pastrarea vinului in barrique-uri, acesta se inbuteliaza, apoi sticlele se eticheteaza, urmind a fi depozitate in pivnite.
De-a lungul timpului s-a preluat cu multa pasiune traditia celor cinci generatii de viticultori-stramosii familiei Birauas, din Podgorie. Urmind mostenirea valoroasa, astazi Casa Birauas tinde spre ridicarea faimei vinului vestitei podgorii aradene.
Radu Mihai BRICI,locuiesc in com. Siria,sat. Masca nr. 254,lucrez in viticultura de 37 de ani,perioada in care am invatat majoritatea tainelor de producere a strugurilor si a vinului,atat de la inaintasi mei,cat si din experienta dobandita.
In prezent lucrez particular o suprafata de 10 hectare de vie sub denumirea ,,Cramele Masca-Maderat `` cuprinzand soiurile nobile :Muscat Ottonel,Sauvignon Blanc,Feteasca Regala,Mustoasa de Maderat,Merlot,Burgund,productia de struguri de vin se realizeaza dupa tehnologia clasica,iar vinul il produc dupa procedeele traditionale pentru fiecare sortiment in parte.
Productia de vin realizata se pastreaza in conditii optime de temperatura si umiditate,iar desfacerea se realizeaza din crama proprie,sau la diferite targuri si expozitii la care sunt invitat.
Trebuia sa mentionez faptul ca mai realizez pe langa vin si un produs traditional ,,Rachia de struguri`` produs realizat numai din struguri aromati.
Material editat de catre: CENTRUL CULTURAL JUDETEAN ARAD
Coordonator: Ana-Maria DUMITREAN
Texte realizate: Flavius BONDOR si Radu BLAGA - Serviciul Management-Marketing Cultural si Turistic
Consultanti stiintifici: dr. ing.G. Balla, dr. ing. M. Duma, dr. ing. Al. Mihalca, Organizatia nationala Interprofesionala vitivinicola (www.oniv.ro)