Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Cum au petrecut romanii Revelionul 2012

Postat de romaniaturistica

Data adaugarii: 04.01.2012 13:01

Judet: -

Localitate: -

Vizualizari: 1115

Romanii s-au obisnuit cu criza economica si au demonstrat ca stiu sa se distreze si sa profite de timpul liber si mai ales de reduceri, iar de Revelion, multi au preferat sa petreaca intr-un club, un hotel sau o pensiune din tara sau din strainatate.

Totusi, dintr-o analiza realizata de catre FPTR, s-a constatat ca, fata de anii anteriori, in acest an a scazut atat numarul romanilor care au ales sa petreaca Revelionul in strainatate, cat si a celor care au ales destinatii turistice din Romania.

Este de remarcat faptul ca datorita tarifelor mici, s-a inregistrat o crestere a numarului romanilor care au preferat sa petreaca sarbatorile in statiunile balneo climaterice. In acelasi timp, desi tarifele au scazut fata de anul trecut, a scazut numarul celor care au petrecut Revelionul pe litoral, Delta Dunarii, in zonele rurale si chiar in statiunile montane.

18.000 de romani au cumparat pachete pentru Revelion in zonele montane si tot atatia au ales sa petreaca sarbatorile in zonele rurale, 20.000 de persoane au platit pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile orase ale Romaniei, in timp ce pentru litoral au optat doar 500 de persoane, iar pentru Delta Dunarii, 200.

Pentru statiunile balneo climaterice au optat un numar de 18.000 de persoane, in crestere cu aproximativ 30% fata de anul anterior, cand 14.000 de romani au cumparat un pachet de sarbatori in zonele balneo.

Totusi, numarul romanilor care au contractat in acest an un pachet pentru petrecerea Revelionului in tara, 74.700, a scazut cu 5% fata de anul trecut si cu 25% fata de anul 2009.

In ceea ce priveste tarifele percepute de hotelieri pe perioada sarbatorilor, se constata o scadere a acestora de 6% pe litoral, 10% in zonele rurale, 6% in statiunile balneo climaterice, 7% in Bucuresti si marile orase ale tarii si chiar 12 % in statiunile montane. Delta Dunarii este singura destinatie unde anul acesta s-a inregistrat o crestere a tarifelor de 3%, pe perioada sarbatorilor de iarna. (conform tabel anexat)

Aproximativ 67 milioane de lei au cheltuit romanii pentru achizitionarea pachetelor de Revelion in tara, in scadere cu 17% fata de anul anterior.

Cele mai solicitate statiuni din tara noastra au fost ca de obicei cele de pe Valea Prahovei, unde gradul de valorificare a ajuns la 90%, insa si in celelalte statiuni montane, cererea a fost mare.

   Oferta de locuri de cazare este in continuare mult depasita de cerere, iar scaderea tarifelor fata de anul trecut a facut ca hotelurile si pensiunile sa fie pline de Anul Nou. Preferintele romanilor s-au indreptat catre hotelurile de categorie foarte buna, hoteluri renumite, sau spre oferte foarte ieftine.

Pe plan extern, in ciuda scaderii tarifelor pentru ofertele de Sarbatori in Grecia, Turcia, Spania, Franta, sau a mentinerii acelorasi tarife ca si in 2010 ( Austria, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Croatia, Elvetia, Brazilia, Mexic), numarul locurilor contractate de romani pentru petrecerea Sarbatorilor de Iarna in strainatate in acest an (6270 turisti) a scazut cu aproximativ 33% fata de anul 2010 si cu peste 50% fata de anul 2009.

Deasemenea, romanii au cheltuit mai putini bani in strainatate pentru aceste sarbatori, aproximativ 2,8 milioane euro, in scadere cu 33.3% fata de anul anterior (4,2 milioane euro) si mai putin de jumatate fata de anul 2008 (7 milioane euro).

Cele mai solicitate destinatii externe au fost: Austria, Bulgaria, Grecia,Turcia, Franta. (tabel anexat)

In ultima perioada, preferintele romanilor de a contracta servicii turistice s-a modificat, tendinta fiind de a folosi sistemele de rezervari online. Din acest motiv, numarul turistilor individuali, care nu apeleaza la servicii de turism organizat prin agentii, este in continua crestere, insa numarul acestora nu poate sa fie apreciat.

Cauzele principale ale scaderii circulatiei turistice prilejuita de sarbatorile de iarna din 2011-2012 au fost:

- perioada scurta de concediu din acest an(Craciunul si Anul Nou au fost in week-end)

- scaderea puterii de cumparare si tarife inca mari fata de castigurile romanilor

- dezvoltarea programelor artistice de revelion in pietele publice ale oraselor

- oferte variate si avantajoase ale restaurantelor si cluburilor pentru noaptea de Revelion


FEDERATIA PATRONATELOR DIN TURISMUL ROMANESC

Presedinte,

Mohammad Murad

04.01.2011, ora 13:30


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni