Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Coborâtul oilor de la munte, Baia de Fier, Gorj

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 13.09.2023 21:01 De catre: administrator

Judet: GORJ

Localitate: BAIA DE FIER

Data inceput: 15.09.2023

Data final: 17.09.2023

Vizualizari: 8587

Data adaugarii: -

Festivalul interjudețean de folclor pastoral Coborâtul oilor de la munte, Ediția a XXV-a. 

 

Eveniment cu tradiție pastorală, prin care se celebrează terminarea perioadei de transumanţă în zona alpină şi începe transhumanţa spre  locurile de ses, de unde fiecare crescător de ovine vine şi iernează turmele.

COBORÂTUL OILOR DE LA MUNTE

Pentru oieri dragostea de meserie este mai presus decât luxul lăsat în casele lor din vale. Primăvara urcă în munte în urma ciopoarelor de oi aducând cu ei întreaga gospodărie pentru a petrece aici mai multe luni de zile din an.  Chiar dacă fumul de stână e înecăcios, ei își iau fluierul la brâu și urmați de oi și câinii lor merg spre vârful muntelui păscând oile și cântându-și  doinele.

    Ciobanii nu au trăit sub semnul calendarului, al zilelor și lunilor înscrise în el, ci sub semnul anotimpurilor. Au plecat singuri cu oile primăvara pe munte, i-au bătut vânturi și ploi, i-au mistuit dorurile. Despre toate astea au doinit  auziți de mioare sau au hăulit de au răsunat văile. Adeseori, și-au însoțit glasul cu tânguirile fluierelor. Atunci când ciobanul era mistuit de dor și necaz, scotea fluierul de pe mâneca cojocului și își alina suferințele în frumoasele doine ciobănești

    Oierii îsi duc vara oile în munte, iar toamna, când timpul se strică și zilele devin tot mai răcoroase, cam pe la Sfânta Marie Mică, ciobanii și băcițele coboară în sat. Când toamna își arată primele semne ciobanii știu că oile au nevoie de adăpost pentru iarnă și făcându-și bagajele pleacă ușor la vale lăsând în urmă nostalgia priveliștilor montane.

    Ajunse în satul de obârșie turmele sunt adunate pâlcuri-pâlcuri și se face numărătoarea oilor. Gazdele cu putine oi si le iau acasă iernându-le în sat. Adevărații ciobani, cei cu turme de sute și chiar mia de capete le duc la iernat la câmp.

Peste munti șe așterne liniste deplină. Stânile rămân singure în imensitatea munților, nu se mai aude clinchet de clopot sau fluier de cioban.

Coborâtul oilor de la munte este prilej de bucurie pentru păstorii locului, bucuria revederii cu cei dragi, este prilej de îngrijorare pentru zilele ce au să vină, pentru iernatul turmelor, pentru hrana animalelor, pentru desfacerea produselor muncii lor.

Festivalul Folcloric National "Coborâtul oilor de la munte", festival  aflat la cea de-a XVIII-a editie  are loc în cea de-a treia duminică a lunii septembrie sărbătoreste acest coborât al oilor de la munte. Aici sunt invitate formatii cu specific ciobănesc din toate zonele tării.

Anul acesta sunt invitate pentru a sărbători alături de locuitorii comunei Baia de Fier, ansambluri si formatii artistice din judetul Gorj si din judetele  Vâlcea, Sibiu, Olt si Alba. Vor porni în paradă de la căminul cultural până la scena din poiana de la Iesire

Organizează: Primăria și Consiliul Local Baia de Fier, Căminul cultural și CJCPCT Gorj.

 Co-organizatori: Ansamblul artistic ,,Doina Gorjului’’ și Școala Popularå de Artå.


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni