Romania Turistica | 100% Turism Romanesc

Coborâtul oilor de la munte, Baia de Fier, Gorj

Postat de romaniaturistica

Data adaugarii: -

Judet: GORJ

Localitate: BAIA DE FIER

Data inceput: 20.09.2015

Vizualizari: 1876

Ultima modificare: 27.08.2015 23:33 De catre: administrator

Festivalul interjudețean de folclor pastoral ,,Coborâtul oilor de la munte’, Ediția a XXIII-a. 

Eveniment cu tradiție pastorală,  prin care se celebrează teminarea perioadei de transumanţă în zona alpină şi începe transhumanţa spre  locurile de ses, de unde fiecare crescător de ovine vine şi iernează turmele.

COBORÂTUL OILOR DE LA MUNTE

Pentru oieri dragostea de meserie este mai presus decât luxul lãsat în casele lor din vale. Primãvara urcã în munte în urma ciopoarelor de oi aducând cu ei întreaga gospodãrie pentru a petrece aici mai multe luni de zile din an.  Chiar dacã fumul de stânã e înecãcios, ei îsi iau fluierul la brâu si urmati de oi si câinii lor merg spre vârful muntelui pãscând oile si cântându-si  doinele.

    Ciobanii nu au trãit sub semnul calendarului, al zilelor si lunilor înscrise în el, ci sub semnul anotimpurilor. Au plecat singuri cu oile primãvara pe munte, i-au bãtut vânturi si ploi, i-au mistuit dorurile. Despre toate astea au doinit  auziti de mioare sau au hãulit de au rãsunat vãile. Adeseori, si-au însotit glasul cu tânguirile fluierelor. Atunci când ciobanul era mistuit de dor si necaz, scotea fluierul de pe mâneca cojocului si îsi alina suferintele în frumoasele doine ciobãnesti

    Oierii îsi duc vara oile în munte, iar toamna, când timpul se stricã si zilele devin tot mai rãcoroase, cam pe la Sfânta Marie Micã, ciobanii si bãcitele coboarã în sat. Când toamna îsi aratã primele semne  ciobanii stiu cã oile au nevoie de adãpost pentru iarnã si fãcându-si bagajele pleacã usor la vale  lãsând în urmã nostalgia privelistilor montane.

    Ajunse în satul de obârsie turmele sunt adunate pâlcuri-pâlcuri si se face numãrãtoarea oilor. Gazdele cu putine oi si le iau acasã iernându-le în sat. Adevãratii ciobani, cei cu turme de sute si chiar mia de capete le duc la iernat la câmp.

Peste munti se asterne liniste deplinã. Stânile rãmân singure în imensitatea muntilor, nu se mai aude clinchet de clopot sau fluier de cioban.

Coborâtul oilor de la munte este prilej de bucurie pentru pãstorii locului, bucuria revederii cu cei dragi, este prilej de îngrijorare pentru zilele ce au sã vinã, pentru iernatul turmelor, pentru hrana animalelor, pentru desfacerea produselor muncii lor.

• Organizează: Primăria și Consiliul Local Baia de Fier, Căminul cultural și CJCPCT Gorj.

• Co-organizatori: Ansamblul artistic ,,Doina Gorjului’’ și Școala Popularå de Artå.

Comentarii

Pentru a putea adauga comentarii va rugam sa va autentificati(partea dreapta-sus a paginii).