Romania Turistica | 100% Turism Romanesc



Promovăm unități de cazare și oferte de sezon

Carol II. Regele culturii, cultul regelui

Postat de romaniaturistica

Data adaugarii: 11.07.2013 21:07

Judet: BUCURESTI

Localitate: BUCURESTI SECTORUL 3

Vizualizari: 1145

Ultima modificare: 11.07.2013 21:33 De catre: romaniaturistica

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI, ÎN PARTENERIAT CU INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DIN LISABONA, VERNISEAZĂ LA ESTORIL, PORTUGALIA, EXPOZIŢIA “CAROL II. REGELE CULTURII, CULTUL REGELUI”.

Astăzi, 11 iulie 2013, este inaugurată în Portugalia, în Salonul Imperial al Hotelului Palácio din Estoril, expoziţia intitulată "Carol II. Regele culturii, cultul regelui", organizată de Institutul Cultural Român Lisabona în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României.
Expoziţia documentară este organizată cu prilejul comemorării a şaizeci de ani de la moartea regelui Carol al II-lea al României. Datorită faptului că a trăit o perioadă din viaţa sa la Estoril şi înrudirii cu casa regală portugheză (prin bunica sa, Antonia de Bragança), Carol al II-lea este una dintre cele mai cunoscute personalităţi româneşti din Portugalia. El a dorit să fie, aşa cum o spunea pe 15 august 1930, la scurt timp după întoarcerea în România, "un Brâncoveanu al culturii româneşti".
Pe tot parcursul domniei sale, Carol al II-lea a sprijinit şi finanţat iniţiativele culturale, dar şi pe oamenii de cultură, fie direct, fie prin instituţiile pe care le-a creat sau le-a întărit. Carol al II-lea s-a preocupat intens şi de accesul la cultură al păturilor celor mai largi din societatea românească a vremii sale. De la Fundaţiile Culturale Regale şi până la cele peste 2.000 de cămine culturale săteşti, regele a conceput şi a pus în practică cea mai amplă şi coerentă strategie de dezvoltare culturală pe care a cunoscut-o România până la acea vreme.
Dacă a reuşit sau nu să fie "un Brâncoveanu..." nu putem spune noi, dar participând la evenimentul propus de ICR Lisabona şi Hotel Palacio ne putem cu siguranţă face o idee despre rolul culturii în dezvoltarea României interbelice şi despre locul ocupat în lume, prin cultură, de România acelor ani.

Cu ocazia deschiderii expoziţiei, va avea loc şi o conferinţă ştiinţifică. În partea a doua a conferinţei - susţinută de dr. în istorie Cornel Constantin Ilie de la Muzeul Naţional de Istorie a României - se va vorbi şi despre felul în care Carol al II-lea a înţeles să instrumenteze instituţiile mai sus amintite în vederea edificării unui cult al propriei personalităţi, în scop politic şi propagandistic. "Pionieratul" său a slujit drept model pentru delirantele forme de cult al personalităţii care s-au etalat ulterior, în România postbelică.
În continuarea acestei sinteze tematice, Alteţa Sa Regală Principele Charles d'Orléans va vorbi în comunicarea sa despre exilatul Carol al II-lea, despre viaţa sfârşită în anonimat a fostului suveran. Principele Charles d'Orléans este autorul cărţii "Les Rois en Exil", dedicată monarhilor exilaţi la Estoril în aceeaşi perioadă cu Carol al II-lea. Un capitol consistent din acest volum îl vizează pe fostul suveran român, fapt care, numai el, îl recomandă editorilor români spre o grabnică traducere.
Tuşa finală a acestei sesiuni comemorative va fi dată de Doamna Mihaela Georgescu, deţinătoare a unui master în Istorie la Universitatea Harvard. Domnia sa va vorbi despre viaţa de familie a fostului suveran, aşa cum se desfăşura ea în reşedinţa luxoasă, dar fără glorie, a acestuia.
Hotel Palácio din Estoril, locul în care se desfăşoară acest proiect al ICR Lisabona, este unul dintre cele mai prestigioase din Europa. Prin saloanele sale legendare au trecut capete încoronate, şefi de stat şi diplomaţi care au desenat contururile Europei postbelice, spioni care, prin îndrăzneala lor, au asigurat întâietatea uneia sau a alteia dintre ideile care au agregat profilul geopolitic al continentului nostru, aşa cum îl cunoaştem astăzi.

Departamentul Relaţii Publice, Marketing Cultural, Educație Muzeală  și Organizare Expoziții  [PR Department]
MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI [NATIONAL HISTORY MUSEUM OF ROMANIA]

Calea Victoriei nr. 12, cod 030026, sector 3, Bucureşti, ROMÂNIA
[12 Calea Victoriei street, postal code 030026, district 3, Bucharest ROMANIA]
Tel. [Phone] + 40 21 – 315.82.07 / int. 1008, 1015


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni