Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Balul Strugurilor, Sărăţeni

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 21.08.2023 22:30 De catre: administrator

Judet: MURES

Localitate: SARATENI

Data inceput: 17.09.2023

Data final: 17.09.2023

Vizualizari: 2086

Data adaugarii: -

Balul Strugurilor,  Sărăţeni

 

Balul Strugurilor - tradiţie populară a zonei.

Balul strugurilor sau balul recoltei este un obicei cunoscut în toate regiunile din Transilvania organizat în preajma recoltei și a procesării de struguri, în lunile septembrie - octombrie.

În ziua evenimentului tinerele perechi îmbrăcate în port popular parcurg mai multe localități din împrejurimi pentru a invita lumea la bal. Deseori tinerii se deplasează pe cai, iar gospodinele îi servesc cu prăjituri.

Balul este deschis cu un dans răsunător oferit de tinerii numiți „csősz” - organizatorii balului, cei care trebuie să fie atenți după ce se dă liber la furat strugurii cu care se decorează de obicei sala balului.

În fiecare an se aleg regina și regele balului, care trebuie să supravegheze strugurii și să sufle din fluierice când prind un hoț în acțiune. „Hoțul” prins este obligat să plătească o sumă simbolică în schimbul strugurilor.

Petrecerea continuă până dimineață, iar pe lângă dans și cântec se organizează tombole, jocuri și licitația „coroanei de struguri”, un ciorchine uriaș creat special, în mijlocul căruia se pune o sticlă cu cel mai bun vin al comunității.

Cumpărarea coroanei de struguri este un gest simbolic ce determină și un statut social. De obicei ciorchinele și vinul sunt împărțite cu toată comunitatea balului.

Organizator: Primăria comunei Sărăţeni

Loc de desfășurare: Căminul Cultural Sărăţeni.


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni