Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Balul Strugurilor, Ocna Şugatag

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 19.09.2023 21:15 De catre: administrator

Judet: MARAMURES

Localitate: OCNA SUGATAG

Data inceput: 15.10.2023

Data final: 15.10.2023

Vizualizari: 3921

Data adaugarii: -

Balul Strugurilor, Ocna Şugatag

 

Strugurii sunt mai bine culesi daca exista buna dispozitie, iar daca se lasa cu muzica si dans, vinul iese mai bun. De aceeasi parere sunt si locuitorii comunei Ocna Sugatag, care organizeaza un bal pentru a-si sarbatori recolta.

Daca in iunie, Ocna Sugatag a sarbatorit gulasul, acum in octombrie, a venit randul strugurilor sa fie la loc de cinste. Locuitorii orasului aduc struguri in centrul orasului, impodobind cu ei scena unde se vor desfasura spectacole folclorice, tombole, concursuri amuzante. Desi se spune ca balul marcheaza intrarea tinerilor in societate, nici varstnicii nu vor fi neglijati, intrucat premirerea si continuarea petrecerii vor avea loc la Clubul pensionarilor.

Situata la poalele muntilor Tibles si Gutin, Ocna Sugatag este atestata documentar din 1315, fiind un important centru de extractie a sarii. In timp, apa de ploaie a determinat prabusirea salinelor, aparand in loc lacuri sarate si transformand localitatea intr-o statiune balneoclimaterica, dotata cu o puzderie de pensiuni si hoteluri.

Balul strugurilor sau balul recoltei este un obicei cunoscut în toate regiunile din Transilvania organizat în preajma recoltei și a procesării de struguri, în lunile septembrie - octombrie.

În ziua evenimentului tinerele perechi îmbrăcate în port popular parcurg mai multe localități din împrejurimi pentru a invita lumea la bal. Deseori tinerii se deplasează pe cai, iar gospodinele îi servesc cu prăjituri.

Balul este deschis cu un dans răsunător oferit de tinerii numiți „csősz” - organizatorii balului, cei care trebuie să fie atenți după ce se dă liber la furat strugurii cu care se decorează de obicei sala balului.

În fiecare an se aleg regina și regele balului, care trebuie să supravegheze strugurii și să sufle din fluierice când prind un hoț în acțiune. „Hoțul” prins este obligat să plătească o sumă simbolică în schimbul strugurilor.

Petrecerea continuă până dimineață, iar pe lângă dans și cântec se organizează tombole, jocuri și licitația „coroanei de struguri”, un ciorchine uriaș creat special, în mijlocul căruia se pune o sticlă cu cel mai bun vin al comunității.

Cumpărarea coroanei de struguri este un gest simbolic ce determină și un statut social. De obicei ciorchinele și vinul sunt împărțite cu toată comunitatea balului.

Informatii: Primaria Ocna Sugatag, tel: 0262 374.005


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni