Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

ANAT solicită reducerea TVA la serviciile turistice- Cota unică 9 la suta

Postat de romaniaturistica

Data adaugarii: 30.10.2009 10:10

Judet: -

Localitate: -

Vizualizari: 2137

  La fel ca în ţări cu o industrie turistică puternică, ANAT cere Ministerelor Turismului şi Finanţelor reducerea TVA pentru serviciile prestate în turismul românesc


În ultimele zile am asistat cu îngrijorare la vehicularea, în mass-media, a unor speculaţii prin care se sugerează că o soluţie pentru redresarea bugetului ar fi creşterea cotei de TVA după 1 ianuarie 2010.
În ţările mai avansate economic din vestul Europei, în condiţii de severă criză economică, măsurile luate pentru aplatizarea efectelor negative au vizat o relaxare fiscală prin reducerea cotelor de TVA la serviciile de cazare în hoteluri în Germania (de la 22% la 7%) şi a cotei de TVA aplicabilă serviciilor prestate în restaurante în Franţa.
Ne manifestăm încrederea că – indiferent de speculaţiile întâlnite în mass-media – guvernul va lua măsuri pentru diminuarea efectelor crizei şi nu pentru adâncirea ei. Firmele private au dus până în prezent greul recesiunii şi este contraproductiv a le împovăra şi mai mult prin escaladarea fiscalităţii.
Precizăm că ANAT a solicitat ferm Ministerului Turismului încă de acum câteva luni reducerea cotei de TVA la toate serviciile turistice şi alinierea la cota unică de 9% aplicabilă actualmente exclusiv serviciilor de cazare.

Amendamentele aduse de ANAT la proiectul de Lege a Turismului prevăd, printre altele, modificarea art. 25, alin. 6) din lege după cum urmează:
Cota de TVA este stabilită la 9% pentru toate activităţile din turism. Cota se aplică numai în cazul agenţilor  economici  cu activitate în turism, care prestează servicii turistice în România, autorizaţi sau licenţiaţi de Ministerul Turismului şi numai pe perioada de valabilitate a autorizării sau licenţei. Dacă agentul economic autorizat sau licenţiat de Ministerul Turismului desfăşoară şi alte activităţi, cota de 9% se aplică exclusiv asupra activităţilor de turism.

ANAT susţine că turismul românesc are nevoie de sprijin din partea autorităţilor Statului într-o perioadă de criză şi solicită în acest sens identificarea de soluţii îndrăzneţe, cu impact imediat asupra activităţii specifice. Turismul poate şi trebuie să fie o ramură importantă a economiei naţionale, care să contribuie decisiv la relansarea economică a României.


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni