Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

ANAT avertizează aplicarea de amenzi procentuale din cifra de afaceri, o măsură distructivă pentru dezvoltatea economiei

Postat de administrator

Data adaugarii: 16.08.2016 20:08

Judet: BUCURESTI

Localitate: BUCURESTI SECTORUL 1

Vizualizari: 1013

Ultima modificare: 16.08.2016 20:32 De catre: administrator

ANAT avertizează aplicarea de amenzi procentuale din cifra de afaceri, o măsură distructivă pentru dezvoltatea economiei

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) avertizează că modificarea regimului de contravenții în cazul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, de la modelul actual, cu limită valorică, la un model cu procentaj din cifra de afaceri, este o măsură distructivă pentru dezvoltarea economiei naționale. ANAT solicită Senatului României, în atenția căruia se află proiectul de lege pentru dezbateri și vot final, să analizeze cu maximă atenție impactul acestei prevederi asupra mediului de afaceri.

Proiectul de lege privind modificarea statului ANPC, adoptat de Camera Deputaților ca urmare a depășirii termenului de 45 de zile și nu prin vot, dă posibilitatea Autorității ca în raport cu gravitatea şi durata faptei să sancționeze contravenientul cu amendă de la 0,5% la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior sancţionării faptei săvârşite cu intenţie sau din neglijenţă.

”Este greu de înteles cum parlamentarii liberali pot propune asemenea texte de lege, care îi descalifică. Statul actual, ca și statul comunist, nu previne, nu susține, dar înăsprește regimul contravențiilor. Cât mai multe amenzi și cât mai mari, ca să distrugem orice inițiativă privată, pe care, oricum, statul nu o susține cu facilități pentru investiții, dezvoltare sau controale preventive. Este o exagerare ca ANPC să aplice amenzi procentuale din cifra de afaceri, este o eroare preluarea modului de sancționare aplicat de Consiliul Concurenței”, declară dr. Alin Burcea, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.
 
În perioada în care s-a aflat la Camera Deputaților, proiectul pentru modificarea Statului ANPC a fost avizat nefavorabil de Consiliul Economic și Social pentru că ”regimul sancționatoriu nu corespunde materiei reglementate și nu reprezintă un beneficiu în ceea ce privește protecția consumatorilor”, a primit aviz negativ din partea Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială a Camerei Deputaților, iar Consiliul Legislativ a atras atenția inițiatorilor, 35 de deputați și senatori PNL, că ”modalitatea de stabilire a sancțiunilor și dispozițiile referitoare la procedura aplicabilă contravin în mod fundamental principiilor răspunderii contravenționale, reprezentând, de fapt, instituirea unui regim sancționator sui generis.”

ANAT este asociația patronală a agențiilor de turism din România cărora le reprezintă interesele profesionale la nivel național, european și internațional. Asociația are ca membri activi 500 de agenții de turism, cele mai importante din țară, care cumulează peste 85% din vânzările pachetelor de turism și călătorie, estimate la aproape un miliard de euro anual, și care au împreună peste 4.600 de angajați. Industria turismului în România are peste 120.000 de angajați  și contribuie la economia națională cu aproape 2% din PIB.


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni