Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

9 % TVA la pachetele turistice

Postat de romaniaturistica

Data adaugarii: 09.12.2014 15:12

Judet: BUCURESTI

Localitate: BUCURESTI SECTORUL 1

Vizualizari: 1659

Ultima modificare: 09.12.2014 17:34 De catre: administrator

Cotă de  9 % TVA la pachetele turistice

Premieră în România privind aplicarea de măsuri fiscale de sprijinire a turismului. Astăzi, autoritățile de la București au convins delegația FMI și a Comisiei Europene că trebuie redusă cota TVA pentru pachetele turistice. 

* Președinte ANAT: Reducerea TVA la pachetele turistice, o hotărâre istorică pentru turismul românesc

"Din câte știm noi, și din cererile formulate în mod repetat de patronatele din turism, în mod deosebit de ANAT și FPTR, cota de 9% TVA se dorește a fi aplicată la toate pachetele de servicii care includ cazare și diverse variante de masă, alături de cazare, vândute turiștilor sub formă de pachet, inclusiv pachet de cazare cu all inclusive, așa cum a comunicat azi prim-ministrul Victor Ponta.

O asemenea hotărâre este una istorică pentru turismul românesc, cu atât mai mult cu cât cota redusă de TVA este deja aplicată în foarte multe țări membre ale Uniunii Europene, concurente cu România pe piața turistică internațională la acest tip de pachete.

Apreciem contribuția esențială a inițiatorului acestei măsuri, care presupunem că este ministrul responsabil pentru turism, Florin Jianu, dar și capacitatea de negociere a responsabililor Ministerului Finanțelor Publice în relația cu organismele financiare internaționale care trebuiau să accepte un astfel de tratament fiscal.

Patronatele din turism au convingerea că fără implicarea directă a premierului Victor Ponta nu ar fi fost posibil un asemenea rezultat cu efecte directe și indirecte în asigurarea sustenabilității industriei turistice românești.

Ne exprimăm speranța și încrederea că după acest mare succes, până la finele acestui an, Guvernul Ponta va fi în măsură să marcheze și un al doilea succes foarte important pentru turismul românesc, respectiv să pună în aplicare Legea voucherelor de vacanță începând cu data de 1 ianuarie 2015" - Declaraţie Lucia Morariu, Preşedinte ANAT.

 

* Asociaţia Litoral – Delta Dunării şi Federaţia FAPT salută decizia de reducere a TVA la serviciile din turism

Icirc;n numele Asociaţiei Litoral – Delta Dunării şi al Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România, salutăm decizia Guvernului de a reduce taxa pe valoarea adăugată la serviciile din turism, de la 24% la 9%.

Reamintim faptul că, la începutul acestui sezon estival, Asociaţia Litoral – Delta Dunării, prin Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică din România, a solicitat Primului Ministru, Ministrului de Finanţe şi Ministrului Economiei să ia în considerare efectele pozitive imediate pe care o asemenea măsură fiscală de reducere a cotei TVA le-ar avea asupra creşterii numărului de turişti şi a consumului de servicii turistice româneşti, ceea ce va duce implicit la creşterea contribuţiei sectorului Turism în PIB.

Reducerea cotei TVA la 9% pentru toate serviciile din turism, în cazul prestaţiilor care se desfăşoară pe teritoriul României, va face ca destinaţiile româneşti să atragă un număr mai mare de turişti români şi străini în vacanţă în România.

Declaraţie Corina Martin, Preşedinte Asociaţia Litoral – Delta Dunării, Preşedinte Federatia FAPT şi Vicepreşedinte ANAT:

Salutăm această decizie, ca măsură în sprijinul turismului românesc, aşa cum am solicitat în numeroase rânduri. Considerăm că Guvernul României are obligaţia de a sprijini turismul românesc, în vederea creşterii imaginii destinaţiilor româneşti şi a sporirii competitivităţii acestora, comparativ cu alte destinaţii vecine.”

 

* FPTR susține si promovează reducerea privind taxa pe valoare adăugată de 9% la pachetele turistice

Astăzi, 9 decembrie 2014, potrivit declarațiilor domnului premier Victor Ponta, va intra în vigoare începand cu anul 2015, ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru completarea articolului 2 din Ordonanța  Guvernului nr. 58/1998,  privind aplicarea cotei reduse la taxa pe valoare adăugată de 9%, în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară. Astfel, de la momentul publicării OUG in Monitorul Oficial, pachetele de cazare formate din Cazare+Mic Dejun, Cazare+Demipensiune, Cazare+Pensiune Completa, Cazare+All Inclusive vor beneficia de TVA diminuat la 9%.

Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) susține această măsură fiscală de mai bine de 15 ani, facând multiple demersuri pentru implementarea acesteia.  

FPTR salută decizia luată de Guvern și apreciază că într-un final demersurile FPTR, de reducere a TVA în turism, au primit răspuns favorabil.  Prin răspunsul său favorabil la demersurile FPTR, Guvernul a demonstrat că turismul face un pas spre normalitatea europeană, iar Guvernul devine cu adevărat partner de dialog al patronilor din turism. În acelaşi timp, prin măsura luată prin OUG, Guvernul dă şansa turismului românesc să devină competitiv pe plan internaţional.
FPTR este convins că prin acest pas, Guvernul se angajează pe drumul prioritizării turismului drept axă prioritar-strategică a economiei naţionale şi că va răspunde în acelaşi fel celorlalte solicitări ale FPTR, în special prin promovarea cât mai rapidă a normelor de aplicare privind legea voucherelor de vacanţă.


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni