Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Serbarea Avram Iancu, Mărișel, Cluj

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 21.07.2018 23:35 De catre: administrator

Judet: CLUJ

Localitate: Marisel

Data inceput: 07.07.2018

Vizualizari: 4998

Data adaugarii: -

Mărișel, Cluj-Serbarea Avram Iancu

Serbarea Tradiţională Câmpenească "Avram Iancu" - în 7 iulie

Serbarea Avram Iancu, Mărișel, Cluj

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituţie de cultură care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local al comunei Mărişel, organizează, ca în fiecare an, în luna iulie, Sărbătoarea Populară de la Crucea Iancului. Anul acesta evenimentul ce va avea loc duminică, 9 iulie 2017 începând cu ora 10.00, la Mărişel – Fântânele.

La cea mai mare sărbătoare populară organizată în judeţul Cluj sunt invitaţi atât artişti ai muzicii populare, cât şi ansambluri folclorice reprezentative. În 2016, Sărbătoarea Populară de la Crucea Iancului va avea ca invitaţi pe:  Maria Mariş, Marinela Purcel, Livia Danciu Hetea, Mihai Badiu, Ancuţa Matiş, Ioana Petran, Adelina Boita, Alina Roba, Lavinia Drânda, Andreea Bogdan, Gheorghe Cioaza Mariş, Bianca Moca, Adela Purcel, Ioana Budaie şi Florina Trif. Acompanimentul instrumental va fi relalizat de Grupul Instrumental condus de Nicolae Badiu, la care li se vor mai alătura şi tulnicăreasa Popa Lucreţia, grupul vocal Junii Vlădeasa – Huedin, Taragotiştii din Mărişel. Jocul popular, nelipsit de la un astfel de eveniment, va fi susţinut de Ansamblurile folclorice: ,,Nepoţii Iancului” – Mărişel, ,,Măgura” – din Călăţele, ,,Cununiţa Apusenilor” – din Gilău, ,,Cununa Apusenilor” – Gilău şi ,,Craii Apusenilor” – Beliş. De asemenea, Orchestra profesionistă ,,Cununa Transilvană” a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj va fi prezentă cu un program folcloric deosebit susţinut de interpreţii: Daria Gâdea, Mihaela Grindean, Ioana Breda Morar, Florian Roşan, Maria Golban Şomlea, Amalia Codorean Chindriş şi Mariana Morcan.

Invitat special la această manifestare populară este îndrăgitul interpret clujean de muzică populară, Aurel Tămaş. Prezentarea evenimentului va fi realizată de către Ioana Breda Morar şi Mihai Badiu.

Evenimentul este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, cu sprijinul Consiliului Judeţean Cluj, Primăriei şi Consiliului Local Mărişel.

Bătălia de la Mărişel – Fântânele a avut loc la 6 iulie 1849, cetele moţilor fiind alcătuite din aproximativ 500 oameni, în timp ce oastea maghiară a avut 3 000 de oştaşi bine înarmaţi şi cinci tunuri. Tribunii Nicolae Corcheş şi Iacob Olteanu, trimişi de Crăişorul Munţilor, Avram Iancu, au organizat trei cete de luptă, formate din 123 de vânători, 137 de lănceri şi din locuitorii satelor din jur, toţi dispuşi în trei puncte strategice, pe unde trebuia să treacă trupele inamice. De mare ajutor în obţinerea victoriei au fost tulnicăresele conduse de o femeie dârză, Pelaghia Rosu, devenită o figură legendară a Apusenilor.

Crucea Iancului de la Mărişel a fost ridicată iniţial din lemn, în 1924, la aniversarea a 100 de ani de la naşterea lui Avram Iancu, de către fraţii Vasile, Ioan şi Gavril Crişan, fiind ulterior înlocuită, de aceiaşi oameni inimoşi, cu o cruce de piatră. În toamna anului 1940, după Dictatul de la Viena şi cedarea părţii de Nord-Vest a Transilvaniei, crucea a fost demontată, adusă în sat şi ascunsă, de frica răzbunării horthyste. După retragerea trupelor horthyste şi restabilirea frontierei de stat dintre România şi Ungaria, rezerviştii din Batalionul Someş, cu sediul în Beliş, ajutaţi de locuitorii din Marişel, au ridicat o nouă Troiţă de piatră, în locul unde s-au aflat anterior celelalte două monumente. Troiţa a fost sfinţită la 24 iunie 1944, în cadrul unui ceremonial militar-religios.

În jurul acestei troiţe, numite Crucea Iancului, se adună moţii, an de an, pentru a cinsti victoria înaintaşilor şi pe Crăişorul Munţilor.

Şcoala generală din Mărişel se numeşte ”Pelaghia Roşu”.


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni