Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Obiceiuri pierdute, obiceiuri renăscute, Șugag

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 09.03.2019 19:32 De catre: administrator

Judet: ALBA

Localitate: SUGAG

Data inceput: 29.04.2019

Vizualizari: 1408

Data adaugarii: -

”Obiceiuri pierdute, obiceiuri renăscute” – Statu la vase, ed. a XII-a

 

În anul 2008, Centrul de Cultura Augustin Bena Alba cu sprijinul Primăriei și al bisericii ortodoxe din Șugag a reluat unul dintre cele mai frumoase obiceiuri de familie de pe Valea Sebeșului - Statu la vase. Obiceiul este un obicei de familie ce își are originile în negura timpului și nici măcar nu se cunoaște cu exactitate când a apărut, iar dacă în trecut se practica în toată zona etnografică a muntilor Șureanu, astăzi, după o pauză de 18 ani a fost reluat și se mai practică doar la Șugag. 

Anul acesta, în organizarea Consiliului județean Alba prin Centrul de Cultură Augustin Bena Alba și cu sprijinul primăriei și al bisericii ortodoxe din Șugag va avea loc cea de-a X-a ediție a obiceiului, ediție ce se va derula în curtea bisericii ortodoxe din Șugag, luni 17 APRILIE 2017, începand cu orele 11.

Vă așteptăm alături de noi la sărbătoarea familiei de români și să readucem împreună în actualitate tradiția de pe frumoasa Vale a Sebeșului, poate una dintre cele mai frumoase și mai pitorești zone turistice din județul Alba. 

„Statu’ la vase în lunea Paștelui” este un vechi obicei al locuitorilor din Șugag, reluat în ultimii ani pentru a celebra familiile întemeiate din anul precedent până la sărbătoarea Paștelui.

Obicei unic în România, ale cărui origini se pierd în negura timpului, adună în curtea bisericii, lunea, în zi de Paște, pe toți tinerii proaspăt căsătoriți. În straie de sărbătoare, după ce-și primesc binecuvântarea de la preoți, tinerii cinstesc sătenii cu bucate alese și la rândul lor, primesc de la rude și nași daruri cu cele de trebuință în gospodărie.

Întregul ceremonial se desfășoară în curtea Bisericii, după Liturghie, unde tinerele familii, îmbrăcate în frumosul și elegantul port popular, își așteaptă nașii, rudele și prietenii care aduc vase sau alte daruri potrivite pentru gospodărie, rămânând împreună la cântec, joc și voie bună până seara.

Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni