Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Noaptea Muzeelor, România

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 19.05.2018 11:24 De catre: administrator

Judet: ALBA

Localitate: MUNICIPIUL ALBA IULIA

Data inceput: 19.05.2018

Data final: 19.05.2018

Vizualizari: 1863

Data adaugarii: -

Noaptea Muzeelor, România

 

Alba Iulia

Noaptea Muzeelor. Noaptea în care istoria prinde viaţă.

Diverse evenimente de reenactment, ateliere antice asezonate cu muzică (barocă, interbelică, jazz).

Parteneri: Consiliul Județean Alba, Societatea de Transport Public Alba Iulia.

Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia

Muzeul Național al Unirii se află în Alba Iulia pe Str. Mihai Viteazu nr. 12 – 14.

Muzeul deține două clădiri cu valoare de monument istoric. Clădirea „Babilon” a fost construită între 1851 – 1853, în spiritul arhitecturii romantice. A fost folosită ca pavilion de locuințe pentru ofițeri, iar în 1967 – 1968 a fost reamenajată ca spațiu muzeal. Sala Unirii a fost construită între 1898 – 1900, având inițial destinația de cazină militar, fiind restaurată în 1922 și între 1967 – 1968. Este clădirea unde s-a votat Unirea Transilvaniei cu România.

Muzeul din Alba Iulia a fost inaugurat în 1888 din inițiativa Societății de istorie, arheologie și științele naturii din Comitatul Alba Inferioară, avându-l ca director pe renumitul arheolog Adalbert Cserni (1842 – 1916). În 1929, sub egida ASTREI, a fost organizat ca Muzeu al Unirii. Bogatelor colecții arheologice li s-au adăugat piese valoroase referitoare la istoria modernă a românilor. În 1938, sub conducerea istoricului Ion Berciu, sub noua denumire de Muzeul Regional Alba Iulia, așezământul a intrat în administrația statului român. A cunoscut o amplă reorganizare în 1968, revenind la numele de Muzeul Unirii.

În linii mari, forma actuală a expoziției de bază datează din 1975. Muzeul prezintă publicului arheologie: preistorică (ceramică, unelte și arme din piatră, bronz, fier), dacică – provenind de la cetățile dacice Craiva, Cugir și Căpâlna (ceramică, monumente, unelte, arme și podoabe din fier, bronz, argint), romană – provenind din marele centru urban Apulum (monumente epigrafice, sculpturale, gliptică, numismatică, vase ceramice, lucerne, unelte și arme din fier, obiecte de podoabă), medievală (ceramică, bijuterii și obiecte din aur, argint și bronz din secolele VIII – X din necropolele dezvelite la Alba Iulia, Blandiana și Ghirbom, cahle, arme, sigilii nobiliare și ale orașului Alba Iulia); istorie (documente, fotografii și obiecte memoriale legate de Revoluția de la 1848, Memorandum, Unirea de la 1 Decembrie 1918); periodice – cărți; colecții de etnografie și artă populară (port, țesături, ceramică, icoane pe lemn și sticlă, obiecte din metal și lemn); numismatică (antică, medievală și modernă); bibliotecă (55.000 volume).

 

Galați

Centrul Cultural ,,Dunărea de Jos" vă invită sâmbăta, 19 mai 2018, de la.ora 19.00, la Noaptea Muzeelor!

Mii de instituții muzeale și culturale din întreaga Europă își deschid porțile vizitatorilor până târziu în noapte, pentru a-i încânta cu expoziții, concerte sau work shopuri.

Centrul Cultural ,,Dunărea de Jos"  îi așteaptă pe gălațeni pe esplanada din fața sediului de pe strada Domnească nr. 61, la evenimentul cu muzică și joc ,,Hora-n bătătură", susținut de Ansamblul folcloric ,,Doina Covurluiului".

Vizitatorii se vor bucura și de expoziții de artă naivă, obiecte tradiționale, fotografie și pictură.

Vă așteptăm cu drag, pe 19 mai, de la ora 19.00, pe Domneascănr. 61, să sărbătorim împreună cultura !

Muzeul de Artă Vizuală Galați participă la evenimentul european ,,Noaptea Muzeelor” 2018, așteptându-și vizitatorii, sâmbătă,19 mai, între orele 19.00-00.30. 
În afară de expoziția permanentă, publicul o poate vedea pe cea temporară, semnată Iulia Șchiopu (vernisată cu o zi înainte) și poate dialoga cu artista din Brașov, care va fi prezentă la eveniment. 
Pentru al treilea an consecutiv, artiștii vor ieși din atelierele lor, pentru a lucra în fața celor care vor fi prezenți sâmbătă seara, la Muzeul de Artă Vizuală Galați. Vor evolua în fața publicului: Liliana Tofan (linogravură), Florian Doru Crihană (pictură) și Cătălin-Sebastian Marin, elev la Liceul de Artă ,,Dimitrie Cuclin” din Galați, clasa profesorilor David Sava și Cornel Corcăcel. 

 

Casa Mureșenilor Brașov

Noaptea Muzeelor 2018

Evenimentul se va desfășura în cele două secții ale muzeului, după următorul program:

Casa Mureșenilor:

18.00-24.00: Vizită expoziție permanentă – „Istoria familiei Mureșianu”

Vizită expoziție temporară – „Arta din tranșee. Fenomenul Trench Art”

18.30-19.18:Atelier educațional cu Ioana Duică

20.30-21.00:Recital nai și chitară

21.00-23.00: Alternative Hours cu DJ Alexander Silvermountain

22.00-23.00: Recital instrumental cu cvartetul Fortissimi

Între orele 19.18-20.18 activitățile cultural artistice vor fi întrerupte  însemn de respect față de sacrificiul generației care ne-a acordat  posibilitatea să celebrăm Centenarul României Unite.

Acces: gratuit

Orar: 18.00 - 00.00

Adresă: Piața Sfatului nr. 25

www.http://muzeulmuresenilor.ro/

 

 

Muzeul de Artă Brașov

Muzeul de Artă Braşov este o instituţie publică de cultură, aflată în serviciul societăţii, fără scop lucrativ, deschisă publicului, care colecţionează, conservă, cercetează, restaurează, realizează documentarea patrimoniului muzeal, comunică şi expune, în scopul cunoasterii, educării, recreerii şi a valorificării patrimoniului muzeal şi a patrimoniului artistic local, regional şi naţional în beneficiul publicului larg. Funcţionează ca instituţie publică de cultură, având personalitate juridică proprie, în subordinea Consiliului Judeţean Braşov.

Sediul Muzeului de Artă Braşov se află în Bulevardul Eroilor nr. 21 (lângă Hotel Capitol). În sălile de la parter sunt organizate expoziţii temporare şi o gamă variată de manifestări culturale (concerte, lansări de carte, mese rotunde, conferinţe etc.).

Expoziţia permanentă a Muzeului de Artă Braşov, Galeria Naţională, reuneşte o selecţie de lucrări reprezentative pentru arta plastică modernă din spaţiul românesc (pictură şi sculptură). În cadrul expoziţiei sunt incluse piese care ilustrează evoluţia picturii transilvănene din secolele XVIII-XIX şi a artei româneşti din intervalul cuprins între prima jumătate a secolului XIX şi perioada postbelică. Alături de operele maeştrilor artei româneşti figurează în expunere şi creaţiile artiştilor activi la Braşov, de la portretele patriciatului săsesc la lucrările artiştilor contemporani braşoveni. 

Acces: 1 leu

Orar: 18.00-23.30

Adresă: Bulevardul Eroilor 21, Brașov

Telefon: (0)268 477 286 

Email: contact@muzeulartabv.ro

http://www.muzeulartabv.ro/

 

Casa Ștefan Baciu Brașov

Evenimentul se va desfășura în cele două secții ale muzeului, după următorul program:

 

18.00-24.00: Vizită expoziția temporară „Ștefan Baciu” din cadrul proiectului cultural „ROMÂNIA E ACASĂ. Program expozițional național dedicat unor mari valori românești consacrate în afara țării: Ioan Petru Culianu, Eugen Ionescu, Ștefan Baciu, Emil Cioran, Panait Istrati”.

21.00-22.00: Recital de muzică medievală cu Grupul Terra Alba din Brasov

20.30-23.30: Poezie Vie: Performance durațional cu Anamaria Guguian

Între orele 19.18-20.18 activitățile cultural artistice vor fi întrerupte în semn de respect față de sacrificiul generației care ne-a acordat posibilitatea să celebrăm Centenarul României Unite.

Acces: gratuit

Orar: 18.00 - 00.00

Adresă: strada Gh. Baiulescu nr. 9

Telefon: 0268 511493 

http://www.muzeulmuresenilor.ro/mureseni_ro/index-stefanbaciu.html

 

 Noaptea Muzeelor la Castelul Bran

Castelul Bran

Castelul Bran, unul dintre cele mai valoroase monumente arhitecturale din România, cu întreaga sa încărcătură istorică, militară şi economică, este cunoscut în întreaga lume datorită legendei ce gravitează în jurul acestuia, fiind o presupusă sursă de inspiraţie pentru faimosul Castel al lui Dracula din romanul lui Bram Stoker.

Prima atestare documentară a Castelului o constituie actul emis de regele Ludovic I de Anjou, prin care acesta acorda saşilor din oraşul Braşov (Kronstadt) dreptul de a construi o cetate prin propriile lor cheltuieli şi forţe. Structura de astăzi păstrează numeroase elemente tipice arhitecturii săseşti a timpului. Principala funcţie a Castelului a fost aceea de fortăreaţă de apărare împotriva invaziilor turceşti, mai târziu transformându-se, de asemenea, în punct vamal al drumului comercial dintre Transilvania şi Valahia.

În 1920, locuitorii Braşovului au dăruit Castelul Familiei Regale a României, Branul devenind astfel reşedinţa favorită a Reginei Maria şi, mai târziu, a fiicei sale, Principesa Ileana. În 1947, odată cu expulzarea Familiei Regale, Castelul a fost confiscat de Statul Comunist, iar în 2006 retrocedat, prin decizia Guvernului României, Arhiducelui Dominic de Habsburg şi celor două surori ale sale, copiii şi moştenitorii Principesei Ileana.     

Noaptea Muzeelor la Castelul Bran

În prezent, primul muzeu privat din România şi, totodată, principala destinaţie turistică din ţara noastră găzduieşte în mod constant numeroase evenimente culturale şi artistice, pregătite cu grijă şi dăruire pentru oaspeţii din toate colţurile lumii.

Acces: gratuit

Orar: 20.00 - 00.00

Adresă: Strada General Traian Moșoiu 24, Bran

Telefon: 0268 237 700 

Email: office@bran-castle.com

www.bran-castle.com

Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni