Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Junii Brașovului-Sărbătoarea Junilor și a Primăverii 2019

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 02.03.2019 20:43 De catre: administrator

Judet: BRASOV

Localitate: MUNICIPIUL BRASOV

Data inceput: 04.05.2019

Vizualizari: 7414

Data adaugarii: -

Junii Brașovului-Sărbătoarea Junilor și a Primăverii 2019

 

Parada Junilor începe duminică 4 mai de la ora 11.00 şi va urma obişnuitul traseu Piaţa Unirii - Str. Constantin Brâncoveanu - Str. George Bariţiu, Str. Mureşenilor - Bd. Eroilor - Str. Republicii - Piaţa Sfatului - Str. Apollonia Hirscher - Str. Poarta Schei - Str. Prundului - Piaţa Unirii - Pietrele lui Solomon.

Braşovenii care nu vor însoţi junii în maialurile de la Pietrele lui Solomon pot rămâne în Piaţa Sfatului, pentru a urmări spectacolul folcloric oferit de comunităţile Braşovului (românească, elenă, maghiară, germană, rromă).

Ora 11:00 – Coborârea Junilor, accesul auto pe traseul de coborâre va fi închis în funcţie de această paradă: Piaţa Unirii – str. Constantin Brâncoveanu – str. George Bariţiu – str. Mureşenilor – Bulevardul Eroilor – str.Poarta Schei – str.Prundului – str. Pe Tocile –Pietrele lui Solomon.

Șapte cete de juni, fiecare cu costumul și cu obiceiurile proprii străbat an de an în dimineața din Duminica Tomii, străzile Brașovului, din Schei pâna în centrul istoric. Junii Tineri, Junii Bătrâni, Curcanii, Dorobanții, Brașovechenii, Roșiorii și Albiorii defilează în sunet de fanfară, din Piața Prundului și Biserica Sfântul Nicolae spre centrul orașului, îndreptandu-se în final spre platoul de la Pietrele lui Solomon.

Odată ajunși la Pietrele lui Solomon, într-un splendid amfiteatru natural, junii se răspândesc pe cele două platouri la locurile amenajate din moși strămoși, la mesele lor, care altădată erau niște ridicături de pământ, dar azi s-au așezat peste ele mese de lemn și metal. Petrecerea începe prin ieșirea la horă și aruncarea buzduganului, pe melodia cunoscută ca „Hora junilor”. Urmează și alte jocuri: sârbă, brâul, breaza, bătuta etc., fiind invitate la joc și fetele.

O dată cu ora stabilită pentru închierea manifestării, grupurile de juni se încolonează în ordinea stabilită și știută și se îndreaptă spre Piața Unirii unde fiecare grup cântă pentru ultima dată „Hristos A Inviat” și apoi grupurile de juni se despart luând astfel sfârșit defilarea călare a junilor.

Mai multe despre semnificația sărbătorii, citiți aici

Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni