Romania Turistica | 100% Turism Romanesc



Promovăm unități de cazare și oferte de sezon

Frescele Bisericii Dragomirna, restaurate prin Regio, au primit Marele Premiu al UE si Premiul publicului

Postat de romaniaturistica

Data adaugarii: 07.05.2014 15:05

Judet: SUCEAVA

Localitate: MITOCU DRAGOMIRNEI

Vizualizari: 994

Ultima modificare: 19.05.2014 23:06 De catre: administrator

Restaurarea frescelor Bisericii "Pogorarea Sfantului Duh" din Manastirea Dragomirna, judetul Suceava, a primit luni, 5 mai 2014, Marele Premiu al Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural (Premiul Europa Nostra) editia 2014, la categoria Conservare, si Premiul Publicului!

Premiile au fost inmanate de Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, si de tenorul Plácido Domingo, presedintele Europa Nostra.

Dintre cei 27 de castigatori, doar sase au primit Marele Premiu in valoare de 10.000 de euro din partea juriului independent, format din experti in patrimoniu, la patru categorii: Conservare, Cercetare, Contributii exemplare si Educatie, formare si sensibilizare.

Premiul Publicului a fost decernat in urma votului online care s-a desfasurat pana pe 20 aprilie, pe site-ul Europa Nostra. La ceremonia de premiere, organizata sub patronajul presedintelui federal al Austriei, Heinz Fischer, au participat aproape 1.000 de invitati.

Ridicat la inceputul sec. al XVII-lea (1608­1609) ca o ctitorie a Mitropolitului si carturarului Anastasie Crimca, a familiei de dregatori Stroici si a domnitorului Miron Barnovschi, complexul monastic Dragomirna a fost restaurat in mai multe randuri, ultima data intre anii 1960­-1970, dar frescele nu au fost niciodata incluse in lucrarile de restaurare. In anul 2009, reprezentantii manastirii au solicitat finantare prin Regio-Programul Operational Regional pentru proiectul "Restaurarea si conservarea patrimoniului cultural si modernizarea infrastructurii conexe la Manastirea Dragomirna".

Proiectul s-a desfasurat in perioada 2009-2011 si a avut o valoare de 26,7 milioane de lei, din care 17,8 milioane de lei fonduri nerambursabile din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, iar principalul obiectiv l-a constituit restaurarea si conservarea picturilor murale care decoreaza altarul si naosul bisericii "Pogorarea Sfantului Duh".

Frescele au fost curatate, consolidate si stabilizate, corectandu­se interventiile anterioare, ceea ce le­-a readus stralucirea si aspectul originar, de o valoare exceptionala. Lucrarile au fost realizate de 50 de specialisti si studenti in domeniul restaurarii si conservarii din mai multe tari, sub conducerea conf. univ.dr. Carmen Cecilia Solomonea de la Universitatea de Arte "G.Enescu" din Iasi, Facultatea de Arte Plastice, Decorative si Design, Centrul de Cercetari in Conservare - Restaurare si Arte Aplicate.

"Juriul a fost profund impresionat de nivelul inalt de profesionalism in restaurarea si conservarea complexa a acestei lucrari de arta, ce acopera 900 mp de suprafata murala. Lucrarile s-au desfasurat in situ, intr-o perioada de timp remarcabil de scurta. Restauratorii au urmarit si respectat tehnica picturii, folosind materiale traditionale, reversibile, iar patina originala si starea de spirit a acestor fresce unice din secolul al XVII-lea a fost conservata.", se afirma in comunicatul Europa Nostra.

Cu ocazia decernarii premiilor, comisarul Androulla Vassiliou a declarat: "Patrimoniul nostru cultural, atat de bogat, este o valoare inestimabila pentru noi toti, pentru ca reprezinta o parte vitala a identitatii noastre colective. El ne aduce aminte cine suntem, ca europeni. Turismul de patrimoniu stimuleaza cresterea economica si favorizeaza incluziunea sociala. In acelasi timp, cunoasterea si promovarea patrimoniului contribuie la construirea increderii in comunitatile locale. Avem nevoie de specialisti in patrimoniu si cultura: artisti, profesionisti si voluntari, asa cum avem nevoie ca toti cei care cred in puterea lor sa ia atitudine, sa-si exprime convingerile si sa transmita acest mesaj pozitiv despre locul culturii in proiectul european si contributia sa la dezvoltarea economiilor si a societatii europene.

Acest lucru este deosebit de important acum, in vremurile de criza cu care ne confruntam si cand suntem pe cale sa alegem un nou Parlament European. (.) Doresc sa adresez cele mai calde felicitari castigatorilor si echipelor acestora, laureatilor Marelui Premiu si castigatorului Premiului publicului. Comisia Europeana este onorata sa sprijine Premiul UE pentru conservarea patrimoniului cultural si alte proiecte de acest tip, prin intermediul noului program Europa creativa." In perioada 2007-2013, prin Regio au fost finantate 89 de proiecte de restaurare si valorificare durabila a patrimoniului cultural (Axa 5, Domeniul major de interventie 5.1) in toate cele 8 regiuni de dezvoltare, in valoare totala de peste 400 de milioane de euro, din care aproximativ 267,5 milioane de euro sunt fonduri nerambursabile alocate din Fondul European de Dezvoltare Regionala. Premiile UE pentru conservarea patrimoniului cultural Europa Nostra celebreaza excelenta in domeniul patrimoniului cultural, prin promovarea celor mai inalte competente si standarde de conservare si restaurare. Premiile sunt finantate prin Programul Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene, care, in ultimii 7 ani, a investit aproape 40 de milioane de euro in cofinantarea proiectelor de patrimoniu. Noul program "Europa creativa", care va functiona intre 2014-2020 cu un buget de aproape 1,5 miliarde de euro, va continua sa sprijine proiecte de cooperare transnationala in acest domeniu.


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni