Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Festivalul încondeierii ouălor, Ciocăneşti

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 04.03.2018 15:04 De catre: administrator

Judet: SUCEAVA

Localitate: CIOCANESTI

Data inceput: 24.03.2018

Data final: 25.03.2018

Vizualizari: 3467

Data adaugarii: -

Festivalul Național al Ouălor Încondeiate

Vă invităm pe 24-25 Martie la cea de a XV-a ediție a Festivalului Național al Ouălor Incondeiate de la Ciocănești (Suceava)

Casa de Cultură „Florin Gheucă”

 

Acest festival se realizează în fiecare an, anul acesta ajungând la ediția a XV-a, și se va desfășura pe durata a două zile.

Participă încondeietori de ouă din țară și din străinătate, organizandu-se concursuri de încondeiat ouă, premiate fiind talentele care păstreaza stilurile autentice dar și creația nouă în spiritul artei tradiționale.

În programul Festivalului sunt cuprinse diverse alte activități culturale prin care se încearcă atât readucerea la lumina a unor tradiții uitate cât și popularizarea unor obiceiuri din alte zone ale țării necunoscute localnicilor.

În cadrul festivalului se vor desfășura în data de 24 martie 2018 concursurile de încondeiere:

- ,,Tradiție–valoare sacră,, ediția a VI a – locație: Școala Gimnazială Ciocănești 

participanți: elevi de gimnaziu;

– ,,Dr. Anton Setnic,, ediția a III a –  locație: Casa de Cultură

participanți: elevi de liceu și școli profesionale;

– ,,Înv. Novac Norbert,, ediția a II a – locație: Casa de Cultură

participanți: studenți.

Înscrierea la concursuri se poate face începând cu data de 29 ianuarie 2018, ora 08.00  accesând panoul de inscrieri,  până în data de 11 martie 2018 ora 16.00.

Deasemenea în cadrul festivalului va avea loc în zilele de 24-25 martie 2018 ,,Târgul de ouă încondeiate,, în sala mare a Casei de Cultură.

Meșterii populari se pot înscrie la acest târg accesând panoul de inscrieriîncepând cu data de 29 ianuarie 2018, ora 08.00  până în data de 11 martie 2018 ora 16.00.

Pe  platoul Casei de Cultură se va desfășura un ,,Târg al meșterilor populari,, (cu excepția încondeietorilor de ouă). Meșterii popular interesați se pot înscrie la Primăria Ciocănești la telefon 0230/578135 până pe data de 16 martie 2018.

Numărul de căsuțe puse la dispoziție pentru expunere de Primăria Ciocănești: 11. - Atribuirea va fi făcută în ordinea înscrierii.

Relații suplimentare la tel 0230/578.135 sau la adresa de e-mail p_ciocanesti@yahoo.com.

Locuitorii din Ciocănești au o tradiție lungă în încondeierea ouălor, transmisă din generație in generație, pictînd modele populare aflate pe hainele de sărbatoare, acestea regăsindu-se și pe pe casele lor tradiţionale.

Manifestarea închinată sărbătorii Învierii Domnului nostru Iisus Hristos reunește meșteri populari, încondeietori de ouă și interpreți la trâmbiță, bucium, tulnic, corn, cobză și fluieraș, din toate zonele țării.

De meștesugul ouălor încondeiate se pot bucura atît turiștii care pot cumpăra aceste ouă, cât și îndrăgostiții și căutătorii de tradiții şi port popular autentic bucovinean.

O manifestare unică în țară, Festivalul Național al Ouălor Încondeiate este organizat anual de “Lăsatul Secului“, la începutul Postului Mare, din dorința de a pune în valoare o frumoasă tradiție a zonei – încondeierea ouălor și totodată pentru a face cunoscută lumii această comună muzeu - Ciocănești. Programul manifestărilor cuprinde pe lângă concursul de ouă încondeiate şi spectacole folclorice de muzică populară bucovineană, momente vesele, muzică de fanfară, expoziţii cu specific artizanal, parade ale portului popular etc. Cu acest prilej se întâlnesc și se întrec în arta încondeierii ouălor meșteri populari din ţară şi din străinătate, în cadrul concursului de încondeiat ouă, premiate fiind talentele care păstrează stilurile autentice, dar şi creaţia nouă în spiritul artei tradiţionale. Festivalul Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești este o îmbinare armonioasă între concursul de încondeiat ouă, expozițiile gastronomice și folclor, și deschide seria de manifestări desfășurate în cadrul proiectului ”Paștele în Bucovina”.

Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni