Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Coborâtul oilor de la munte, Baia de Fier, Gorj

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 08.09.2018 12:18 De catre: administrator

Judet: GORJ

Localitate: BAIA DE FIER

Data inceput: 22.09.2018

Data final: 23.09.2018

Vizualizari: 3514

Data adaugarii: -

Festivalul interjudețean de folclor pastoral Coborâtul oilor de la munte, Ediția a XXV-a. 

 

Eveniment cu tradiție pastorală, prin care se celebrează terminarea perioadei de transumanţă în zona alpină şi începe transhumanţa spre  locurile de ses, de unde fiecare crescător de ovine vine şi iernează turmele.

COBORÂTUL OILOR DE LA MUNTE

Pentru oieri dragostea de meserie este mai presus decât luxul lãsat în casele lor din vale. Primãvara urcã în munte în urma ciopoarelor de oi aducând cu ei întreaga gospodãrie pentru a petrece aici mai multe luni de zile din an.  Chiar dacã fumul de stânã e înecãcios, ei își iau fluierul la brâu și urmați de oi și câinii lor merg spre vârful muntelui pãscând oile și cântându-și  doinele.

    Ciobanii nu au trãit sub semnul calendarului, al zilelor și lunilor înscrise în el, ci sub semnul anotimpurilor. Au plecat singuri cu oile primãvara pe munte, i-au bãtut vânturi și ploi, i-au mistuit dorurile. Despre toate astea au doinit  auziți de mioare sau au hãulit de au rãsunat vãile. Adeseori, și-au însoțit glasul cu tânguirile fluierelor. Atunci când ciobanul era mistuit de dor și necaz, scotea fluierul de pe mâneca cojocului și își alina suferințele în frumoasele doine ciobãnești

    Oierii îsi duc vara oile în munte, iar toamna, când timpul se stricã și zilele devin tot mai rãcoroase, cam pe la Sfânta Marie Micã, ciobanii și bãcițele coboarã în sat. Când toamna își aratã primele semne ciobanii știu cã oile au nevoie de adãpost pentru iarnã și fãcându-și bagajele pleacã ușor la vale lãsând în urmã nostalgia priveliștilor montane.

    Ajunse în satul de obârșie turmele sunt adunate pâlcuri-pâlcuri și se face numãrãtoarea oilor. Gazdele cu putine oi si le iau acasã iernându-le în sat. Adevãrații ciobani, cei cu turme de sute și chiar mia de capete le duc la iernat la câmp.

Peste munti șe așterne liniste deplinã. Stânile rãmân singure în imensitatea munților, nu se mai aude clinchet de clopot sau fluier de cioban.

Coborâtul oilor de la munte este prilej de bucurie pentru pãstorii locului, bucuria revederii cu cei dragi, este prilej de îngrijorare pentru zilele ce au sã vinã, pentru iernatul turmelor, pentru hrana animalelor, pentru desfacerea produselor muncii lor.

Festivalul Folcloric National "Coborâtul oilor de la munte", festival  aflat la cea de-a XVIII-a editie  are loc în cea de-a treia duminicã a lunii septembrie sãrbãtoreste acest coborât al oilor de la munte. Aici sunt invitate formatii cu specific ciobãnesc din toate zonele tãrii.

Anul acesta sunt invitate pentru a sãrbãtori alãturi de locuitorii comunei Baia de Fier, ansambluri si formatii artistice din judetul Gorj si din judetele  Vâlcea, Sibiu, Olt si Alba. Vor porni în paradã de la cãminul cultural pânã la scena din poiana de la Iesire

Organizează: Primăria și Consiliul Local Baia de Fier, Căminul cultural și CJCPCT Gorj.

 Co-organizatori: Ansamblul artistic ,,Doina Gorjului’’ și Școala Popularå de Artå.


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni