Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Verjel la Suciu de Sus

Postat de administrator

Ultima modificare: 10.11.2022 19:31 De catre: administrator

Judet: MARAMURES

Localitate: SUCIU DE SUS

Data inceput: 26.12.2022

Vizualizari: 1243

Data adaugarii: 20.12.2016

,,Verjel la Suciu de Sus” – Suciu de Sus, judeţul Maramureș

 

Turiștii prezenți în județul Maramureș, în perioada sărbătorilor de ,,Crăciun”, sunt invitați de asociațiile: Zestrea Maramuresului si Ecomuzeu Maramures, în comuna Suciu de Sus, în zona etnofolclorică numită ,,Țara Lăpușului”, pentru a participa la un eveniment inedit, tradițional, specific zonei numit ”Verjel”.

Este o sărbătoare obștească la care participau, în trecut, tinerii din sat (feciorii și fetele de măritat). Scopul inițial era încheierea de căsătorii în câșlegile care tocmai debutau (în perioada de după Anul Nou).

Cu ocazia Anului Nou, feciorii se adunau (cu o săptămână înainte) și se sfătuiau unde vor ține Vergelul, precum și ce muzicanți să aducă. Apoi se alegeau dintre ei doi chemători și un cămăraș. Chemătorii mergeau din casă în casă, unde erau fete mari.

Astăzi nu se mai păstrează practicile rituale de odinioară, reducându-se în esență la o simplă petrecere cu mâncare și băutură.

Se poate vorbi astăzi ca despre un bal țărănesc, ce se desfășoară pe latura divertismentului la căminul cultural, a doua și a treia zi de Crăciun și de Anul Nou”

Obiceiul s-a păstrat până târziu în zona Chioar (Șomcuta, Boiu Mare, Coruia,Remecioara, Buciumi), Codru și Lăpuș:

„La vergel să ne-adunăm,

Să petrecem, să cântăm”

(Calendar, 1980: 11).

Unul dintre ritualuri presupunea încercarea de a afla viitorul celor prezenți cu ajutorul unor bețișoare de la razboiul de tesut numite si verjele.

Organizatori: Asociatiile Zestrea Maramuresului si Ecomuzeu Maramures


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni