Romania Turistica | 100% Turism Romanesc



Promovăm unități de cazare și oferte de sezon

Valea Târnavelor. Plimbări culturale în situl UNESCO Valea Viilor

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 04.09.2015 23:20 De catre: administrator

Judet: SIBIU

Localitate: MUNICIPIUL MEDIAS

Data inceput: 17.10.2015

Vizualizari: 1568

Data adaugarii: 31.08.2014

Valea Viilor este o localitate menționată pentru prima dată în istorie după prima jumătate a secolului al XIII-lea. Fiind o veche așezare săsească, în secolul XV s-a început construcția unei biserici care, ulterior, a fost fortificată pentru a proteja comunitatea de atacurile triburilor de mongoli. După o lungă istorie tumultoasă, în anul 1999, biserica și întregul sit rural au fost incluse în lista monumentelor UNESCO. Treisprezece ani mai târziu localitatea a fost inclusă în ghidul „Cele mai frumoase sate din Româniaˮ.

Compozitorul Marțian Negrea s-a numărat printre fiii satului Valea Viilor, iar în prezent comunitatea locală organizează anual un festival cultural care îi poartă numele. În 17 octombrie aveți posibilitatea de a cunoaște elementele de identitate ale zonei participând la ce-a de-a XII-a ediție a festivalului. Seara, de la ora 19:00, biserica fortificată va găzdui un concert de muzică clasică susținut de către Filarmonica de Stat Sibiu.

Zona geografică, amplasarea sitului pe cursul superior al unuia dintre afluenții Târnavei Mari și comerțul din perioada medievală au creat cadrul potrivit pentru dezvoltarea unei infrastructuri de poteci și drumuri de căruță în împrejurimi. Acestea permit în prezent practicarea drumețiilor pedestre și cu bicicleta și leagă Valea Viilor de alte așezări precum Ighișu Nou, Motiș, Șoala, Agârbiciu, Axente Sever, Târnava și Copșa Mică.

Vă propunem o drumeție cu bicicleta, de tip circuit, pe dealurile înconjurătoare. De aici se văd casele săseşti, străjuite de porţi înalte de lemn decorate cu motive locale, curțile pietruite și grădinile localnicilor ce se întind până înspre dealuri, terasele fostelor plantații de viță de vie, dar mai ales veţi avea o panoramă încântătoare asupra bisericii fortificate și asupra întregii localităţi. 

Participarea la drumeție este gratuită și se face pe bază de înscriere la adresa office@sibiu-turism.ro, telefon 0269 218 121

Parteneri: Asociația de Turism și Ecologie DIANTHUS Mediaș

 


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni