Toamnă Pastorală la Fundata și Moieciu de Sus
Vizualizari: 3045
Postat de romaniaturistica
Ultima modificare: 01.11.2015 13:42
De catre: administrator
Judet: BRASOV
Localitate: Fundata
Rating (1 voturi):
Rating personal:
(nu sunteți logat)
Data adaugarii: 27.10.2015
Toamnă Pastorală la Fundata și Moieciu de Sus
Ținutul Pastoral în Pastel de Toamnă
În acest weekend am fost oaspeții Centrului de Ecologie Montană care a demarat o nouă etapă din cadrul proiectului Peisaje agro-pastorale în zona Fundata – Moieciu de Sus.
Ocazie cu care cei invitați s-au familiarizat îndeaproape cu peisajele splendide în culorile pastelate ale toamnei din zona Fundata - Moieciu, dar și acțiunile propuse de inițiatori pentru ca zona să devină destinație ecoturistică.
Chiar dacă acțiunea a fost organizată la sfârșit de toamnă, bruma de la primele ore ale dimineții te îndemnau mai degrabă să rămăi în pensiune la căldura șemineului și să asculți poveștile localnicilor, dar până la urmă razele soarelui s-au decis să respecte dorința noastră a tuturor de-a ne îmbăta de multitudinea de culori și priveliști pastorale care mai de care mărețe și ancestrale: de la animale pâscând în tihnă, case tradiționale, la crestele semețe ale Bucegilor, munților Piatra Craiului care veghează asupra satelor din zonă ca niște străjeri. Astffel, norocul, ne-a surâs să ne bucurăm de ultimele zile frumoase de toamnă iar pastelul oferit de peisajele zonei au completat reușita unui weekend pastelat și călduros.
6 Trasee Ecoturistice
De remarcat că în cele două zile propuse cunoașterii zonei, s-au putut parcurge o parte din traseele care vor face parte obiectul amenajării și introducerii în circuitul turistic a 6 trasee ecoturistice, acestea vor fi marcate într-un mod simplu dar și prietenos pentru turiști. Marcajele fiind asociate unui turist-montaniard urmând să fie ușor de identificate printr-o culoare distinctă: Traseul Roșu; Traseul Albastru, Traseul Verde, Traseul Mov, Traseul Portocaliu și Traseul Galben. Fiecare turist care va dori să parcurgă un traseu va avea la îndeămână și posibilitatea consultării hărţi ecoturistice care se va realiza în cadrul acestui proiect.
Peisaje montane și agro-pastorale
Prin derularea acestui proiect se urmărește nealterarea cadrului natural de la poalele Munților Bucegi, Piatra Craiului și Leaota, păstrarea vieței tradiţionale a localnicilor, fără a se aduce schimbări majore locurilor și oamenilor, schimbări care ar putea provoca un dezechilibru uriaș, atât mediului înconjurător dar și comunităților locale.
În zona Fundata - Moieciu de Sus există două mari arii protejate - Parcul Natural Bucegi și Parcul Național Piatra Craiului. Aceste peisaje agro-pastorale de la poalele munților Bucegi, Piatra Craiului și Leaota, văzute din Moieciu de Sus și Fundata, sunt de o frumusețe care îți taie respirația, sunt locuri inedite, cu poteci care traversează fânețe si păduri, dar și odăi cu un farmec aparte. Zona cuprinsă în proiect reprezintă arealul unor specii de plante și animale importante, biodiversitatea extrem de ridicată a fânețelor se manifestă prin existența a nu mai puțin de 13 specii de orhidee și peste 42 de specii de fluturi.
Urmare a derulării proiectului se doreșete că întreaga zonă să beneficieze de un sistem de informare ecoturistică de bază, la nivelul zonei Fundata-Moieciu de Sus, activităţi de educare şi conştientizare a copiilor, localnicilor și vizitatorilor privind importanţa conservării peisajului agro-pastoral.
10 Pensiuni Ecoturistice intră-n peisaj
Se vor identifica și certifica ecoturistic 10 pensiuni din zona Fundata - Moieciu de Sus, unde veți găsi delicatese locale de excepție de la brânză de capră la dulceață de afine, veți putea participa la activitățile de zi cu zi ale gospodarilor, cositul, uscatul şi strânsul fânului, adăparea vitelor, culesul hribilor, prepararea bucatelor dar și deprinderea unor îndeletniciri sau mesteșuguri specifice zonei.
30 de Meșteri Populari și Mesteșuguri vii
Se fac eforturi de identificare și revitalizare a cel puțin 30 meşteri şi artişti populari din zonă, care să ducă tradițiile, portul și mesteșugurile mai departe. Se pune accent pe păstrarea caracterului tradițional al caselor vechi, conservarea de arhitectură veche autentică, îndeletnicirile tradiționale, valorificarea unor monumente istorice, ansambluri și gospodării tradiţionale.
Un exemplu grăitor fiind Nea Nelu din satul Moieciu de Sus care este unul din cei 5 meșteri din zonă care mai cunosc rânduiala și rostul șiței cu care se acoperă casele tradiționale din ținutul pastoral Moeiciu – Fundata.
Dar nu trebuie să omiteți un mic popas la Familia Stoian, care a amenajat în propria gospodărie de la Fundata un mic muzeu al zonei. Casa bătrânească păstrează elemente tradiționale din zonă, compartimentată din 3 încăperi: tindă, casa mare și camera de zi. Aici toate lucrurile sunt aranjate pînă la ultimul detaliu. Acoperișul din tișița în 3 rânduri, care nu trebuie înlocuit mai devreme de 25 de ani. Muzeul familiei Stoian prezintă cu lux de amănunte viața zonei din secolele XIX-XX, de la opinici și bocanci de iarnă care se prindeau la schiurile realizate la Reghin, costumele populare ale zonei Rucăr, Bran și Muscel, lada de zestre care a aparținut mai multor generații și multe alte obiecte care le puteți descoperi trecând pragul micului muzeu dintre munții.
Ecoturism în zonă
Zona agro-pastorală Fundata–Moieciu de Sus beneficiază de o biodiversitate rar întâlnită în cadrul Uniunii Europene. Puţini ştiu însă asta. Biodiversitatea extrem de ridicată a fâneţelor se manifestă prin existenţa a nu mai puţin de 13 specii de orhidee şi peste 42 de specii de fluturi.
Varietatea plantelor ce formează fâneţele din zona Fundata – Fundățica – Moieciu de Sus cuprinde, pe lângă sute de specii de plante vasculare şi zeci de asociaţii vegetale.
Înlocuirea covorului natural (pădure) cu cel cultural (fâneaţă), acum câteva sute de ani, a avut ca efect nu numai mărirea biodiversităţii, dar a creat şi dependenţa noului peisaj agro-pastoral de îngrijirea, prelucrarea şi valorificarea omului. Prin urmare, fâneţele nu pot rezista mai multe sezoane fără să sufere degradări ale compoziţiei floristice, eroziunea solului şi reapariţia lăstarilor de pădure, dacă nu beneficiază de îngrijirea localnicilor, a muncilor tradiţionale (împrăştierea gunoiului de grajd în primavără, curăţirea fâneţelor de pietre, cositul, uscatul şi strânsul fânului, etc).
Existenţa şi comercializarea pe piaţă a produselor locale (lapte, caş, brânză, lână, etc.) a asigurat în decursul veacurilor prelucrarea terenurilor şi îngrijirea fâneţelor. Astăzi se poate spune că biodiversitatea, conştientizată mai recent, a fost conservată şi datorită comerţului cu aceste produse tradiţionale.
Intră-n peisaj la Fundata și Moieciu
Moieciu de Jos, Moieciu de Sus, Fundata, Șirnea, Peștera sunt satele de munte care oferă printre cele mai frumoase privelești ale Bucegilor. Varietatea le recomandă pentru desfășurarea unui turism responsabil și certificare ca destinații ecoturistice.
Moieciu de Sus se află la poalele Munților Bucegi, Parc Natural de o frumusețe aparte. Nenumărate poteci turistice și locuri inedite, cabane, pot fi descoperite de către turiști, unele dintre ele pornind chiar din capătul satului Moieciu de Sus.
Moieciu de Sus este un sat cu aproximativ 1 000 de locuitori, aşezat în zona centrală a României, în sud estul Transilvaniei. Moieciu de Sus, este un sat înșiruit de-a lungul văii. Satul se întinde de-a lungul a trei văi – Valea Işani, Valea Popii şi Valea Băngăleasa - şi se termină în pădurile care limitează Parcul Natural Bucegi. Singura cale de întoarcere cu maşina e tot pe drumul pe care ai venit, asta dacă nu te încumeţi să treci Bucegii pe jos.
Din punct de vedere natural, satul are o poziţie de excepţie, fiind situat între cele două mari arii naturale protejate Parcul Natural Bucegi şi Parcul Național Piatra Craiului - care oferă nenumărate posibilităţi de excursii, trasee montane şi activităţi outdoor.
Fundata, este un sat răsfirat, situat între Parcul Naţional Bucegi şi Parcul Naţional Piatra Craiului. Fundata este comuna aflată la cea mai mare altitudine din România (1360 m). Aici veți respira cel mai curat aer din România.
Park de aventură la înălțime și pârtie de schi la Fundățica
Datorită arealului se pot practica sporturi de iarnă, drumeţii, mountainbike, activități sportive de tip maraton, călărie etc.
Printre dealurile care veghează satul Fundățică se află Pensiunea Fundățica, clasificată la 2 margarete, terenul generos de care dispune a permis familiei Lungociu să ofere o alternativă pentru cei care doresc mai multă mișcare sau andrenalină. În curtea Pensiunii Fundățica se află Tree Adventure Park - un park de aventură cu 3 trasee de dificultate progresivă - 21 de jocuri, 9 tiroliene, cea mai lungă tiroliană are peste 200 m, tir cu arcul, panou de escaladă, alpinism și o pârtie de schi adresată începătorilor dar și familiilor.
Dacă v-ați săturat de forfota din stațiunile de iarnă consacrate practicării sporturilor de iarnă, aici la Fundata aveți toate motivele să petreceți o vacanță de vis: Peisaje de exceptie; pârtie cu nocturnă; un mic teren de minfotbal, unde iarna puteți încerca să jucați hochei; bucate tradiționale; băuturi naturale și nu în ultimul rând prețuri prietenoase și gazde primitoare.
Notă
Centrul de Ecologie Montană (CEM), în parteneriat cu Primăria Comunei Fundata, implementează, în perioada martie 2015 - aprilie 2016, Proiectul "Conservarea peisajului agro-pastoral și a biodiversității în zona Fundata-Moieciu de Sus", finanțat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în Romania, componenta Dezvoltare Durabilă, cu o finanțare nerambursabilă în valoare de 143,695.30 EUR.
Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi http://www.eeagrants.org
Mai multe informații despre proiectul "Conservarea peisajului agro-pastoral și a biodiversității în zona Fundata-Moieciu de Sus" puteți găsi pe siteul Centrului de Ecologie Montană: http://www.cem.ro și pe pagina http://www.facebook.com/PeisajeAgroPastorale