Nou: În această vară lansăm o versiune modernă a portalului România Turistică!

Romania Turistica | 100% Turism RomanescPromovăm unități de cazare și oferte de sezon

Risc foarte ridicat de producere avalanșe

Postat de administrator

Data adaugarii: 23.04.2017 06:04

Judet: BRASOV

Localitate: -

Vizualizari: 754

Ultima modificare: 23.04.2017 06:52 De catre: administrator

Risc foarte ridicat de producere avalanșe

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALA de METEOROLOGIE a emis un buletin de nivometrologie

 

LA ALTITUDINI MAI MARI DE 1800 METRI ÎN FĂGĂRAŞ: RISC FOARTE MARE (5)

Stratul de zăpadă depus în ultimele trei zile măsoară peste 50-60 cm, iar peste acesta se vor mai depune în următoarele 24 ore înca 10-15 cm. Stratul este puţin stabilizat, are rezistenţă scăzută şi coeziune slabă cu stratul vechi peste care s-a depus. Sunt prezente numeroase plăci de vânt şi troiene, iar datorită intensificărilor de vânt în zonele mai adăpostite şi pe văi s-au acumulat depozite însemnate de zăpadă. Declanşarea avalanşelor este posibilă mai ales la supraîncărcări oricât de slabe, cât şi spontan, pe numeroase pante. Riscul declanşării avalanşelor (în special a celor spontane) va fi în diminuare peste 24-48 ore.

LA ALTITUDINI MAI MARI DE 1800 METRI ÎN BUCEGI: RISC MARE (4)

În aceste zone, deşi stratul de zăpadă acumulat în zilele precedente are dimensiuni mai reduse (de cca.30-40 cm), acesta este de asemenea puţin stabilizat şi cu coeziune slabă cu cel aflat dedesubt. Pe văi şi în zonele adăpostite sunt prezente depozite însemnate, precum şi plăci de vânt. Declanşarea avalanşelor este posibilă chiar şi la slabe supraîncărcări, pe pante suficient de înclinate, dar sunt posibile şi declanşări spontane de avalanşe.

LA ALTITUDINI MAI MICI DE 1800: RISC ÎNSEMNAT (3)

Stratul nou depus în ultimele 3 zile are în medie 30-40 cm şi s-a depus peste sol sau porţiuni cu zăpadă discontinuă (la altitudini spre 1800 m). Pe văi şi în zonele adăpostite sunt prezente depozite mai însemnate de zăpadă. Aceasta este puţin stabilizată, cu rezistenţă scăzută şi coeziune slabă atât între cristalele componente. Declanşarea avalanşelor este posibilă mai ales în condiţii de supraîncărcare, pe pante suficient de înclinate, dar sunt posibile în cazuri izolate unele declanşări spontane.


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni